Aнализа наратива „Крах, катастрофа и пораз: Украјинска контраофанзива у анти-западним медијима“

Published on:

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову месечну анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Крах, катастрофа и пораз: Украјинска контраофанзива у анти-западним медијима

Почетком јуна 2023. године, украјинска војска покренула је контраофанзиву у југоисточним деловима земље које су окупирале руске снаге. До краја јула, према широко раширеним оценама аналитичара из Европе и Сједињених Америчких Држава, ова војна операција напредовала је споро, а Украјина је повратила контролу над малим делом територије. Војни стручњаци, међутим, упозорили су да је очекивање брзог продора од почетка било нереалистично и да ће коначне оцене о резултатима контраофанзиве морати да сачекају наредне недеље, па и месеце. Анти-западни медији у Србији, са друге стране, нису оклевали у проглашавању операције катастрофом за Украјину готово од самог почетка.

У тексту објављеном 15. јула, Њујорк тајмс је пренео да су у прве две недеље украјинске снаге претрпеле значајне губитке, што их је натерало да успоре напредовање. У песимистичном тону, овај чланак навео је да је украјинска војска до сада заузела тек 5 од 60 миља које их деле до Црног мора. Почетком августа, и британски Гардијан је истакао како се руска одбрана окупираних подручја показала жилавијом од очекивања.

С друге стране, текст који су у часопису Тајм 3. августа написали истраживачи америчких тинк-тенкова American Enterprise Institute и Института за проучавање рата нагласио је да је потребно имати реалистична очекивања и да Украјина, у оквиру ове контраофанзиве, још увек може да направи пукотине у руској војсци, која се суочава са структурним проблемима. Анализа Европског савета за спољне послове, такође, предочила је да Украјина напредује, мада споро, и да је већ заузела већи део територије него Русија у својој офанзиви прошле зиме. Оба текста предочила су да је још рано извлачити закључке о успеху или неуспеху контраофанзиве.

Западна јавност, према томе, подељена је на „песимисте“ и „реалисте“ када је реч о украјинској контраофанзиви. Анти-западни медији у Србији, и они провладини и они финансирани од стране Русије, међутим, од почетка су били изразито оптимистични – из руске тачке гледишта. При томе су коришћена већ виђена средства стварања наратива: драматични наслови чији се закључци не могу извући из остатка текста, као и извори, укључујући и коментаторе, упитног кредибилитета.

„Крах“ и „пропаст“ контраофанзиве већ од самог почетка

Још од самог почетка украјинске контраофанзиве, у јуну, део медија у Србији писао је да је она неповратно пропала. Тако је српско издање Спутњика већ 8. јуна, четири дана након почетка ове војне операције, објавило наслов „Украјинска офанзива или катастрофа: Како је традиционална тактика војске САД ударила у руски зид“, позивајући се на бројке о украјинским губицима које је изнео руски министар одбране Сергеј Шојгу. Исти овај медиј је током јуна написао да је „пропаст контраофанзиве сигурна“, према оцени генерал-мајора у пензији Божидара Форце.

Наративу да је контраофанзива Украјине пропала ствар придружио се и портал Webtribune, који је објавио наслове попут „Откривено како је Русија спречила контраофанзиву снага Украјине“ и „За пропаст украјинске контраофанзиве криво руско супер-оружје“ (јуришни хеликоптер Ка-52М). Овај медиј такође је, почетком јула, објавио оцену пуковника Дагласа Мекгрегора са Јутјуб канала Judging Freedom да ће „контраофанзива Украјине довести до пораза преосталих јединица Оружаних снага Украјине и накнадних нових територијалних губитака“.

Заједно са наративом о сигурној пропасти контраофанзиве, као што се може видети из ових примера, често је навођена и снага руске војске. У припремама за одбијање украјинских напада, како су наводили извори, руска војска је поставила мине на великом делу територије предвиђене за нападе, што је отежало напредовање контраофанзиве. Такође је истицана предност Русије у ратном ваздухопловству.

Међутим, као што је истакла анализа Института за проучавање рата, руска војска се такође суочава са структурним проблемима, укључујући и недостатак људства и војне опреме, делимично због тога што и само политичко руководство још увек није прогласило стање рата. Због тога се, пише у анализи објављеној у часопису Тајм, руска војска ослања на низ нерегуларних формација, што омета њену кохезију и ефективност. Овакве оцене, наравно, нису биле присутне у анти-западним медијима.

Провладини таблоиди поново ратоборни

Током јула са све већим интензитетом је извештавано о дефинитивној пропасти украјинске контраофанзиве. У овоме су учествовали и провладини таблоиди као што су ИнформерРепублика и Ало. Почетком инвазије у фебруару 2022. године, ови медији су се пребацили од навијања за Русију на донекле дистанциран став од обе зараћене стране и наглашавање катастрофалних последица рата по свет, пре свега Европу. У међувремену, међутим, отворено подржавање Русије вратило се у њихову уређивачку политику.

Сајт Информера је, у последњој недељи јула, објавио низ навијачких наслова у корист Русије, а у контексту контраофанзиве. Један од њих био је „Потпуно расуло међу Украјинцима, схватили да немају шансе против Русије! Амерички пуковник открива: Кијеву остали само Пољаци!“ у којем се поново цитира Даглас Мекгрегор, а који је навео да су, услед великих украјинских губитака, украјинској војсци остало само неколико јединица и „Пољаци који се боре у украјинским униформама“.

Исти овај медиј је, потом, пренео и оцену проруског коментатора Скота Ритера да је крај рата, који ће се завршити победом Русије, близу. Дана 26. јула, када је војска Украјине започела нови пробој, Информер је објавио следећи наслов: „(ВИДЕО) Стравичан пораз Украјине, потучени до ногу! Реке крви теку Запорожјем, тотални крах нове офанзиве!“ Видео поменут у наслову објављен је на друштвеној мрежи Телеграм на којој се види неколико запаљених бојних возила, наводно на територији Запорожја.

Неколико дана касније, Информер је пренео и да је „контраофанзива Оружаних снага Украјине је пропала због потпуне некомпетентности председника Владимира Зеленског“, цитирајући један од интервјуа који је спровео Јутјубер критичан према спољној политици САД Стивен Гарднер. Наслов је гласио „Зеленски уништио сопствену офанзиву! Американци згрожени, како неко може бити оволико неспособан?!“, из којег се не види да је у питању цитат.

Провладин портал Србија данас допринео је овом наративу насловом „КИЈЕВ ПРИЗНАЈЕ ПОРАЗ?! „Украјинци морају да схвате…“ Зеленски се правда због КРАХА контраофанзиве“, објављеном 14. јула. Закључак из наслова, међутим, не може да се извуче из самог текста, у којем се само наводи да је Зеленски рекао да „руске снаге… чине све да зауставе наше војнике“. Овај портал, додуше, објавио је и неколико текстова о контраофанзиви који нису били написани у навијачком тону у корист Русије.

Република, портал Српског телеграфа, такође се придружио овом наративу, преносећи чланак из Њујорк тајмса поменут раније у овом тексту. Чланак је пренет неутрално, али је наслов гласио „УКРАЈИНСКА КОНТРАОФАНЗИВА ВЕЋ ПУКЛА: Изгубили петину наоружања с којим су кренули у борбу, руска минска поља РАСТУРАЈУ АМЕРИЧКЕ БРЕДЛИЈЕ“, иако закључак о пропасти контраофанзиве није могао да се извуче из текста.

Република, као и други медији, попут Вечерњих новости и Спутњика, пренели су 23. јула закључак руског председника Владимира Путина да је „контраофанзива пропала“, коју је овај изнео на састанку са белоруским председником Александром Лукашенком. Контраофанзива је, почетком августа, још увек трајала.

Претеривање у навођењу украјинских губитака?

Српско издање портала Russia Today 27. јула пренело је изјаву Владимира Путина да је, у запорошкој области, уништено 60 одсто технике Оружаних снага Украјине. Амерички Институт за проучавање рата истог дана оценио је ове бројке као претеране, и навео да је руски председник и раније више пута износио бројке о уништеној украјинској опреми за време контраофанзиве које су мало вероватне.

Ово доводи у сумњу бројке које су се током операције провлачиле кроз анти-западне медије, а које су углавном и цитирале руске званичнике. Russia Today је 16. јуна такође пренела Путинове речи да је уништено 186 украјинских тенкова и 418 оклопних возила. Преношен је и Сергеј Шојгу, који је почетком јула изјавио да је Украјина од почетка контраофанзиве изгубила више од 26.000 војника и 3.000 војне опреме.

Србија данас је 23. јуна навела да више руских извора тврди да је „Кијев изгубио више од 13.000 војника за мање од три недеље“. И Webtribune је у јулу пренео Путинове оцене да су украјински губици десет пута већи од руских

Као што је наведено и у западним медијима, украјински губици у току контраофанзиве били су значајни. То, међутим, не гарантује да су руске бројке тачне – а оне су једине које су се до сада наводиле у анти-западним медијима на српском језику. Уз то, детаљнији подаци о губицима Русије нису преношени сем да би се направило наводно поређење о десет пута већој разлици.

Аутор: Александар Ивковић