Articles from the Western Balkans Anti-Disinformation project regarding the developments in North Macedonia, produced by Metamorphosis-founded media outlets Truthmeter.mk, Meta.mk News Agency, and news portal Portalb.mk.

February 2023

Article in original language English translation Kind of article
Ксенија од Русија се преселила во Србија, не во С. Македонија Ksenija from Russia Moved to Serbia, not to North Macedonia
Debunking article
Нема никакви докази дека Украина сака да ја вовлече Белорусија во војна No Evidence Proves that Ukraine is Trying to Drag Belorus into War
Debunking article
ПРЕПИШУВАЧИ: Како некритичкото пренесување на српска и руска пропаганда влијае на македонската… COPY-CATS: How Uncritical Transmission of Serbian and Russian Propaganda Affects Macedonian Public
In-depth Story
Што објавувал Македонецот Тодоровски, кого Грозев го обвини за ширење руска пропаганда во медиумите What Did the Macedonian Todorovski Publish to Be Accused by Grozev for Spreading Russian Propaganda in the Media
In-depth Story
Рускиот наратив дека Полска планира да ја анектира западна Украина стигна и во С. Македонија The Russian Narrative that Poland Plans to Annex Western Ukraine Reached North Macedonia
Debunking article
Објава на социјалните мрежи манипулира за девизните резерви на Русија Post on Social Networks Manipulates with Russia’s Foreign Currency
Debunking article

January 2023

Article in original language English translation Kind of article
На експлицитната фотографија не е германската министерка Бербок German minister Berbock is not in the explicit photo Debunking article
Дезинформациски бран во јануари: Руското влијание во спорот меѓу Софија и Скопје Disinformation Wave in January: Russian Influence in Sofia-Skopje Dispute
In-depth Story
Македонски и бугарски универзитет со руска поврзаност во минатото ќе создаваат магистри во Свети… Мacedonian and Bulgarian University with a Russian Connection in the Past Will Develop MAs in Sveti Nikole
In-depth Story
Не е точно дека Германија ја води „својата трета светска војна“ против Русија It is not true that Germany is waging “its third world war” against Russia Debunking article
Не е вистина дека земјотресот во Турција е неприроден It Is not True that the Earthquake in Turkey Is Unnatural
Debunking article
Членовите 106 и 107 од Повелбата на ОН не дозволуваат напад на Русија врз Украина Articles 106 and 107 of the UN Charter do not allow Russia to attack Ukraine Debunking article
Наративот кој има за цел да создаде анти-НАТО и анти-ЕУ расположение на Косово Narrative Aimed to Create Anti-NATO and Anti-EU Mood in Kosovo
Republished Investigative story
Не е точно дека Украина регрутира 17-годишни деца и дека ја намалила границата на 16 години It Is Not True that Ukraine Enlists 17-Year-Old Children and that It Reduced the Threshold to 16
Debunking article
Верска пропаганда која му се заканува на Косово Religious Propaganda Threatening Kosovo
Republished Investigative story

December 2022

Article in original language English translation Kind of article
Не е сеедно кој ја дава наградата It doesn’t matter who gives the award In-depth Story
Симболот на елката во Латвија нема корени во нацизмот, туку во латвискиот фолклор The symbol of the Christmas tree in Latvia has no roots in Nazism, but in Latvian folklore Debunking article
Пропуштен контекст: Тенденциозно и наменски се тврди дека Зеленски забранува цркви Missed context: It is tendentious and purposeful to claim that Zelenski bans churches Debunking article
Не е точно дека претставници на Европскиот парламент го газат знамето на Донецката Народна Република It is not true that representatives of the European Parliament are trampling the flag of the Donetsk People’s Republic Debunking article
Со развојот на 5Г мрежата, дојде крајот на кинеската доминација во македонскиот телекомуникациски… With the development of the 5G network, the Chinese dominance in the Macedonian telecommunications sector has come to an end In-depth Story
Џо Бајден не се заколнал дека за Албанците ќе уништува држави Joe Biden did not swear that he would destroy countries for Albanians News
Војната во Украина, заканите за бомби и анти-НАТО реторика – главни дезинформациски наративи во… The war in Ukraine, bomb threats and anti-NATO rhetoric – top disinformation narratives in December In-depth Story

November 2022

Article in original language English translation Kind of article
Не е точно дека министерката Петровска прави список за мобилизација на војници во Украина
It is not true that Minister Petrovska is making a list for the mobilization of soldiers in Ukraine
Debunking article
Монтирано видео дезинформира дека германска аукциска куќа организира уништување на руска уметност A edited video misinforms that a German auction house is organizing the destruction of Russian art Debunking article
Агресијата на Русија се коси со сите три принципи на меѓународната политика, со потенцијал да го… Russia’s aggression runs counter to all three principles of international politics, with the potential to change the world In-depth Story
Уметничката слика на Ротко е продадена пред 7 години и нема поврзаност со Украина Rothko’s artwork was sold 7 years ago and has no connection to Ukraine Debunking article
Најбројните дезинформации сè уште врзани за Украина и ковид вакцините Most misinformation still related to Ukraine and Covid vaccines In-depth Story

October 2022

Article in original language English translation Kind of article
Нема „мобилизација” на НАТО There is no “mobilization” of NATO
Debunking article
Македонските државјани не смеат да војуваат за странска армија, бидејќи тоа е кривично дело Macedonian citizens are not allowed to fight for a foreign army, because it is a crime Debunking article
Нема докази дека Русите ги уништиле тенковите што Македонија ѝ ги донираше на Украина There is no evidence that the Russians destroyed the tanks that Macedonia donated to Ukraine Debunking article
Објава манипулира со фотографии, тврдејќи дека се прикажани страдања на „руски деца од Донбас“ Post manipulates photos, claiming to show suffering of “Russian children from Donbass”
Debunking article
Невистина е дека Русија тестира нуклеарно оружје It is untrue that Russia is testing nuclear weapons
Debunking article
Наративи за најчести (про)руски дезинформации поврзани со војната во Украина Narratives of the most common (pro)Russian disinformation related to the war in Ukraine In-depth Story
Нема докази дека руски воз носел нуклеарно оружје There is no evidence that a Russian train was carrying nuclear weapons News
Русија не соработува со македонските истражни органи за изградбата на рускиот гасовод од 33 милиони… Russia is not cooperating with the Macedonian investigative authorities regarding the construction of the Russian gas pipeline worth 33 million euros In-depth Story
Дезинформациите во војната со енергенси – гасот, нафтата и струјата станаа оружје Disinformation has become a weapon in the energy war – gas, oil and electricity
In-depth Story

September 2022

August 2022

July 2022

June 2022

May 2022

April 2022

March 2022

January 2022

December 2021

December 2021