Oliver

Нема најави дека земји од НАТО се подготвуваат за нуклеарни напади врз Русија

Во последно време зачестуваат заканите од Москва за употреба на нуклеарно оружје, а дезинформациската машина на Кремљ на социјалните мрежи се обидува да го...

Зачестија заканите и предупредувањата на Кремљ за употреба на нуклеарното оружје

Ракети Точка-У. Фото: Владислав Фальшивомонетчик -, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org Овој напис е првобитно објавен од Вистиномер.мк (Северна Македонија), во рамки на проектот „Центар против...

Дезинформациските трендови застапени во ЕУ се пресликуваат и кај нас

Овој напис е првобитно објавен од Вистиномер.мк (Северна Македонија), во рамки на проектот „Центар против дезинформации на Западен Балкан: разоткривање на штетните влијанија преку...

Излитени невистини: Украина и НАТО против Русија и Кина

Овој напис е првобитно објавен од Вистиномер.мк (Северна Македонија), во рамки на проектот „Центар против дезинформации на Западен Балкан: разоткривање на штетните влијанија преку набљудувачко...

Недоследноста и дволичноста на руската надворешна политика кон Македонците

Овој напис е првобитно објавен од Вистиномер.мк (Северна Македонија), во рамки на проектот „Центар против дезинформации на Западен Балкан: разоткривање на штетните влијанија преку набљудувачко...

Како Русија ги поврзува Украина и Западот со атентатот на Фицо

Овој напис е првобитно објавен од Вистиномер.мк (Северна Македонија), во рамки на проектот „Центар против дезинформации на Западен Балкан: разоткривање на штетните влијанија преку набљудувачко...

Не е точно дека санкциите врз Русија немаат ефект

Овој напис е првобитно објавен од Вистиномер.мк (Северна Македонија), во рамки на проектот „Центар против дезинформации на Западен Балкан: разоткривање на штетните влијанија преку набљудувачко...

Руските лажни вести и нивната забрана

Овој напис е првобитно објавен од Вистиномер.мк (Северна Македонија), во рамки на проектот „Центар против дезинформации на Западен Балкан: разоткривање на штетните влијанија преку...

Партиите само бегло ја спомнаа борбата против дезинформациите во своите изборни програми

Овој напис е првобитно објавен од Вистиномер.мк (Северна Македонија), во рамки на проектот „Центар против дезинформации на Западен Балкан: разоткривање на штетните влијанија преку набљудувачко...

Русија можела да се вооружува и да ја напаѓа Украина, а таа не смее да добива оружје за да се брани

Објавата ги извртува тезите, прави тенденциозни конструкции поврзувајќи го и атентатот на словачкиот премиер Фицо со војната во Украина, па манипулативно тврди дека Америка и...

Нема докази дека Путин изјавил оти Русија ќе го поддржи Иран, ако САД се вмеша во конфликтот

Кремљ на 16 април објави извештај од телефонски разговор меѓу Путин и тогашниот претседател на Иран, Ебрахим Раиси по повод конфликтот меѓу Иран и...

Не е точно дека овластувањата на Зеленски истекуваат после 20 мај

Адвокати специјализирани за уставно право за „Киев Индепендент“ велат дека продолжувањето на мандатот на Зеленски е легално и согласно со Уставот на Украина. Поради...

Поддршката за Украина не е туркање на земјата кон неофашизам

Претседателката Гордана Сиљановска Давкова не ја турка земјава на страната на неофашизмот со тоа што ја изразува македонската поддршка за Украина против руската агресија....

Недокажани тврдења за сопругата на атентаторот на Фицо

Се проширија недокажани тврдења дека осомничениот за атентатот врз словачкиот премиер е оженет за Украинка, која наводно влијаела врз сопругот да го изврши делото....

Нема докази дека рускиот претседател го напишал „Писмото на Путин до светот“

Нема докази дека автор на писмото е Путин. Тоа не е спомнато од ниту една веродостојна вест, ниту на веб-страницата на Кремљ каде вообичаено...

Украина прави напори да го зголеми бројот на војници, но далеку од тоа дека останала без војска

Украина не е останата без војска, иако се соочува со недостиг на војници во одредени области. Украина дури во 2024 го направи она што...