BE-ja nuk e mohon popullin maqedonas, historinë dhe shtetësinë

Published on:

Faktet thonë se BE-ja në asnjë mënyrë nuk e ka kontestuar gjuhën, identitetin dhe shtetësinë maqedonase. Arsyeja pse Ukraina dhe Moldavia filluan negociatat e anëtarësimit në BE para Maqedonisë së Veriut nuk lidhet me faktin se BE-ja konteston kombin, gjuhën, historinë apo shtetësinë maqedonase, por sepse askush nuk vuri veton për fillimin e negociatave. Për dallim nga kjo, kur është fjala për Maqedoninë, veton fillimisht e vendosi Greqia për emrin, e tani Bullgaria, e cila kërkoi përfshirjen e pakicës bullgare në vend në Kushtetutë.

 

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shkruhet:

A mund të bëhen anëtarë të BE-së Ukraina dhe Moldavia?
Vetëm Maqedonia me popullin maqedonas nuk mund të hyjë në BE?
Me dyfytyrësi, standarde të dyfishta dhe mohim të popullit maqedonas, historisë, shtetësisë;
Përgjigja shkruan vet: jo për integrimin e Maqedonisë në BE!!

Duke postuar informacione të pavërteta, si për shembull se “BE-ja mohon popullin maqedonas, historinë dhe shtetësinë”, postimi tenton të promovojë narrativën anti-BE. Ukraina dhe Moldavia nuk janë bërë anëtarë të BE-së, por Këshilli Evropian vendosi të nisë negociatat për anëtarësimin e tyre në BE.

Më 5 dhjetor të këtij viti, shërbimet e përkthimit të BE-së kanë hapur thirrjen për përkthyes në gjuhën maqedonase, njofton zëvendëskryeministri për çështje evropiane, Bojan Mariçiq. 

Gjuha maqedonase në BE. Shërbimet e përkthimit të BE-së e kanë hapur thirrjen dhe po organizojnë teste për akreditimin e përkthyesve të konferencave me gjuhën maqedonase (MK) si gjuhë A. Afati i fundit për dorëzimin e aplikacioneve online është 19 janar 2024, ka shkruar Mariçiq në Facebook.

Sa i përket gjuhës maqedonase, kryeministri Dimitar Kovaçevski tashmë disa herë ka paralajmëruar se është pjesë e gjuhëve evropiane. Ai më 20 qershor të këtij viti tha se gjuha maqedonase është realitet shkencor, letrar dhe politik në Maqedoni dhe në botë, si dhe si pjesë e gjuhëve evropiane, është shkruar në kabinat e përkthimit në Bruksel, i gjithë legjislacioni i BE-së është e përkthyer në maqedonisht dhe ekrani dypalësh po zhvillohet në gjuhën maqedonase.

Me këtë nuk ka konfirmim më të madh dhe dëshmi më të madhe se gjuha maqedonase tashmë, me vendimet që i morëm vitin e kaluar, është pjesë e gjuhëve evropiane, përkatësisht e gjuhëve të BE-së, tha Kovaçevski.

Ai shtoi se marrëveshja e parë me BE-në tashmë është nënshkruar në gjuhën e pastër maqedonase. Ndodhi më 26 tetor 2022, kur u njoftua nënshkrimi i kontratës me FRONTEX, pra Agjencinë Evropiane të Kufirit dhe Rojës Bregdetare.

Është domethënëse, sepse është marrëveshja e parë ndërmjet BE-së dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut që do të nënshkruhet në gjuhën maqedonase. Së dyti, nga pikëpamja e aktivitetit operativ, është shumë domethënëse që me këtë Marrëveshje do të mundësojmë mbrojtje më të mirë të kufirit dhe dislokim të shpejtë të personelit dhe pajisjeve të Frontex në pikat kritike kufitare,tha për Dojçe Vele-n ministri i Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski.

Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, nga ana tjetër, më 7 dhjetor 2023, ka deklaruar se gjuha maqedonase është bërë gjuhë evropiane në kornizën e negociatave, pa asnjë shtesë.

Ne nuk punuam për të bindur Bullgarinë, ne punuam për të ndërtuar një mur midis Bullgarisë dhe Brukselit, në mënyrë që kërkesat bullgare të mos mund të depërtojnë në Bruksel, Korniza Negociative është tani filtri nëpër të cilin kalojnë kërkesat bullgare. Asgjë që nuk i paraprin një filtri të quajtur Korniza e Negocimit nuk mund të kalojë. Protokolli nuk është pjesë e kapitujve. Garancitë i kemi marrë përmes Kornizës Negociuese, në të cilën gjuha maqedonase u bë gjuhë evropiane për herë të parë, pa asnjë shtesë. Garancia është mënyra se si hapen kapitujt në të cilët nuk ka çështje dypalëshe përveç Planit të Veprimit për pakicat, dmth. të drejtat e njeriut dhe amendamentet kushtetuese. Garancia është Rezoluta e Bundestagut gjerman, garanci është deklarata e qeverisë bullgare se nuk do të ketë kërkesa të reja. Pra mund të shpikni një milion nevoja të tjera për garanci, por kjo është rruga, nuk ka rrugë tjetër, theksoi Osmani.

Po ashtu, më 15 qershor të këtij viti, Bundestagu miratoi rezolutën për mbështetjen e identitetit, gjuhës dhe kulturës maqedonase.

“Me këtë rezolutë ne i kushtojmë respekt të thellë identitetit, gjuhës, kulturës dhe historisë maqedonase”, tha ministrja shtetërore në MPJ gjermane, Anna Leermann, e cila ua prezantoi propozimin deputetëve. Leerman njoftoi se së shpejti sërish, për herë të katërt në vitin e fundit, do të vijë në Shkup së bashku me kolegët e saj nga Franca dhe Polonia në përpjekje për të inkurajuar ndryshimet kushtetuese.

Qytetarët po humbasin besimin në perspektivën e BE-së. Ne duhet të rivendosim besimin në BE dhe të përdorim të gjitha mundësitë për të inkurajuar partnerët tanë në Maqedoninë e Veriut, tha Leerman duke paralajmëruar vizitën.

Mesazhi i saj është se ndryshimi i Kushtetutës nuk e kërcënon identitetin maqedonas, por përkundrazi, forcon karakterin multietnik të shtetit, transmeton Dojçe Vele.

Lierman shtoi se pretendimet se kjo do të kërcënojë identitetin janë të gabuara dhe se “futja e komuniteteve shtesë në Kushtetutë, përkundrazi, vetëm do të forcojë karakterin multietnik të shtetit që është shembull për të gjithë rajonin”.

Postimi pretendon se Maqedonia dhe BE-ja po kontestojnë popullin maqedonas, gjë që nuk është e vërtetë. Populli maqedonas kurrë nuk ka qenë subjekt i një sfide ndaj BE-së. Kryeministri Dimitar Kovaçevski më 6 dhjetor të këtij viti tha se anëtarësimi në Bashkimin Evropian luan rol kyç në konsolidimin dhe promovimin e identitetit maqedonas dhe ofron mbrojtje të përhershme të tij në kornizën evropiane dhe globale. Ai e theksoi këtë në fjalimin e debatit në Parlamentin Evropian kushtuar zgjerimit të BE-së me eurodeputetë nga radhët e Aleancës Progresive të Socialistëve dhe Demokratëve. Me të njëjtin rast, eurodeputetët theksuan edhe obligimin e Kuvendit të Maqedonisë që të marrë përgjegjësi me miratimin e amendamenteve kushtetuese dhe t’i mundësojë shtetit të ecë përpara drejt realizimit të agjendës evropiane dhe anëtarësimit të plotë në BE.

Arsyeja pse Ukraina dhe Moldavia filluan negociatat për anëtarësim në BE para Maqedonisë nuk lidhet me faktin se BE-ja konteston kombin, gjuhën, historinë apo shtetësinë maqedonase, por sepse në fillim Greqia kishte rezerva për emrin dhe vendosi veton për fillimin e negociatave e pastaj edhe Bullgaria doli me vërejtjet e veta dhe kërkoi përfshirjen e pakicës bullgare në vend në Kushtetutë. Autoritetet në Maqedoni e pranuan këtë kusht. Nga ana tjetër, askush nuk vuri veton ndaj propozimit për fillimin e negociatave për anëtarësimin e Ukrainës në BE. Është e vërtetë që Hungaria, përmes kryeministrit të saj Viktor Orbán, kishte rezerva për këtë, por ai vendosi të mos votonte kundër, domethënë të mos vinte veton, por u largua nga salla kur u votua më 14 dhjetor 2023 dhe kështu nuk është shkelur konsensusi i nevojshëm në BE gjatë marrjes së këtij vendimi.

Por kjo nuk do të thotë se “vetëm Maqedonia me popullin maqedonas nuk mund të hyjë në BE?” Kjo nuk e përjashton hyrjen e Maqedonisë në BE, por vendi pret që ajo të përmbushë obligimet e dakorduara me Bullgarinë dhe pastaj të fillojë negociatat për anëtarësim.

Për më tepër, fakti që Bashkimi votoi për fillimin e negociatave me Ukrainën nuk do të thotë se ky vend do të hyjë në BE menjëherë ose para Maqedonisë. Ukraina është shumë më prapa vendit me sinkronizimin e legjislacionit të saj me atë evropian sesa Maqedonia. Vendi ynë ka punuar për këtë që nga viti 2005, kur u bëmë vend kandidat për anëtarësim në BE. Për më tepër, mbetet e paqartë se si Ukraina do të përmbushë kushtet e nevojshme për anëtarësim, siç është sundimi i ligjit në të gjithë territorin e saj, kur rreth 20 për qind e territorit të vendit është nën pushtimin e forcave të armatosura ruse, të cilat tashmë janë aneksuar nga Rusia dhe përfaqësojnë një pjesë të territorit të Rusisë sipas Kushtetutës ruse. Për të mos përmendur faktin që Orban deklaroi pas votimit se vendi i tij dhe ai vetë do të kenë 75 mundësi të tjera për të vënë pengesa në rrjedhën e negociatave të Ukrainës me Bashkimin.

E gjithë kjo tregon se nuk është e vërtetë që Maqedonia nuk mund të bëhet anëtare e BE-së dhe se rruga e Ukrainës drejt anëtarësimit të plotë në Union është e vështirë dhe e gjatë dhe do të zgjasë shumë vite.

Të gjitha faktet e mësipërme tregojnë se BE-ja në asnjë mënyrë nuk e konteston gjuhën, identitetin, historinë apo shtetësinë maqedonase. Vendi është demokratik dhe sovran dhe gjuha, identiteti, shtetësia nuk janë subjekt i mohimit nga BE. Për shkak të gjithë kësaj, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë.