Coca-Cola nuk po kthehet në tregun rus

Published on:

Kompania Coca-Cola ka aplikuar në Shërbimin e Patentave të Rusisë për riregjistrimin e: Coca-Cola, Fanta, Sprite dhe markat të tjera të saj tregtare, të cilat disa media gabimisht i interpretojnë si kthimin e tyre zyrtar në tregun rus (në të njëjtën kohë që ato pije janë edhe tani, por të paautorizuara, në nivelin e  ekonomisë gri dhe janë të importuara nga vende të ndryshme). Çdo kompani mbron pronën e saj intelektuale dhe kjo mbrojtje ka një datë skadimi dhe duhet të zgjatet. Ekspertët rusë të pronësisë intelektuale, të cilët u konsultuan nga agjencia RIA Novosti, konfirmojnë se bëhet fjalë për mbrojtjen e pronës intelektuale, e cila mund të shërbejë për rikthimin e mundshëm të “Coca-Cola” në tregun rus në të ardhmen, por ata e bëjnë këtë pa përmendur se një gjë e tillë po ndodh për momentin

 

Një postim në rrjetin social Facebook ndan një artikull me fjalët e mëposhtme:

Marka më e famshme amerikane po rikthehet në tregun rus!

Ky lloj dezinformimi mund të gjendet këtukëtu dhe këtu, ku shfaqet edhe në mënyrë sensacionale:

GJIGANTI VENDOSI: Po kthehet në Rusi!

Informacioni është i pasaktë dhe bazohet në një artikull konfuz në gazetën ruse Vedomosti, i raportuar nga Interfax dhe media të tjera, në të cilin raportohet se kompania Coca-Cola ka aplikuar në Shërbimin Federal Rus për Pronësi Intelektuale Rospatent për ri-regjistrimin e: Coca-Cola-s, Fanta-s, Sprite-it dhe markave të tjera, që do të thotë se ato mund të kthehen në tregun rus në të ardhmen. Në teori ato mund të kthehen pasi të regjistrohen siç duhet, por nuk ka asnjë njoftim nga Coca-Cola për këtë. Ndoshta do të jetë në një të ardhme më të largët, kur të përfundojë agresioni rus kundër Ukrainës, për shkak të të cilit “Coca-Cola” u tërhoq nga tregu rus dy vjet më parë. Vedomosti ka kërkuar shpjegim për atë riregjistrimin nga përfaqësuesi i “Coca-Cola” për Rusinë, por siç shkruan gazeta nuk ka marrë përgjigje.

Nuk ka asnjë njoftim për rikthimin e “Coca-Cola” në tregun rus. Dhe kur themi kthim, nënkuptojmë një kthim zyrtar, sepse pijet Coca-Cola janë ende të pranishme në tregun rus, por ilegalisht dhe importohen nga: Afganistani, Irani, Azerbajxhani, Gjeorgjia, Uzbekistani, Kazakistani, Kina, Vietnami dhe gjoja edhe nga disa vende perëndimore me skema gjysmë kriminale. Kjo u ndihmua nga legalizimi nga autoritetet ruse të të ashtuquajturve importimi paralel (importimi i mallrave pa miratimin e pronarit të markës tregtare).

Mundësia e kthimit të Coca-Cola në tregun rus ka mërzitur shumë njerëz në Ukrainë, kështu që gazeta e saj “Economic Justice kontaktoi përfaqësuesin ukrainas të kompanisë, i cili shpjegoi se ajo kishte kërkuar riregjistrimin e markave të saj tregtare në Rusi për të ruajtur pronësinë intelektuale mbi to për të vërtetuar që nuk janë keqpërdorur (d.m.th. kopjimi i paautorizuar, etj.), por shtoi se puna e kompanisë në Rusi ende mbetet e pezulluar. Deklarata të ngjashme nga “Coca-Cola” raportoi edhe agjencia e lajmeve Reuters, ku sërish nuk përmendet ndonjë rikthim në tregun rus.

Çdo kompani mbron pronën e saj intelektuale dhe ajo mbrojtje ka një datë skadence dhe duhet të zgjatet, ndaj ky riregjistrim nuk nënkupton kthimin e “Coca-Cola” në Rusi, megjithëse teorikisht mund të shërbejë edhe për këtë qëllimi.

Siç shpjegon Drejtësia Ekonomike, regjistrimi i markave tregtare në Rusi mund të anulohet nëse ato nuk përdoren në atë territor brenda 3 viteve, ndaj duke qenë se Coca-Cola tërhoqi markat e saj nga tregu rus në vitin 2022, është e mundur që regjistrimi i tyre të anulohet në vitin 2025, kështu që kompania duhej t’i mbronte ato në kohën e duhur për të mos humbur të drejtën e tyre në tregun rus.

Këtë e konfirmojnë edhe ekspertë rusë të pronësisë intelektuale të konsultuar nga agjencia RIA Novosti. Ata konfirmojnë se bëhet fjalë për mbrojtjen e pronës intelektuale, e cila mund të shërbejë për rikthimin eventual të “Coca-Cola” në tregun rus në të ardhmen, por nuk përmendin se një gjë e tillë po ndodh për momentin.

Duke marrë parasysh të gjitha faktet e deklaruara deri më tani, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë.