Karl Bildt nuk foli kundër ortodoksisë

Published on:

Kjo është një deklaratë e shtrembëruar nga Bild nga viti 2014. kur Rusia aneksoi Krimenë, duke përkeqësuar kështu marrëdhëniet e saj me botën demokratike. Bild e komentoi këtë në Twitter, më 24/03/2014, ai ndau një artikull nga Michael McFaul, ish-ambasadori i SHBA-së në Rusi, pas të cilit ai shkroi në Twitter: “Ndoshta McFaul nënvlerëson forcën e anti-perëndimit dhe anti dekadencës të Rusisë dhe Putinit. -linja dekadente. E themeluar mbi idetë thellësisht konservatore ortodokse”. Origjinali thotë “ide konservatore ortodokse”, të cilat disa i kanë marrë si referencë për krishterimin ortodoks, por nuk është e sigurt që Bild e ka dashur të tregoj këtë qëllim dhe kjo frazë përdoret edhe në raste që nuk kanë lidhje me ortodoksinë.

 

Në një postim në rrjetin social Facebook thuhet:

Ngjarjet në Ukrainë bënë që Karl Bild që në vitin 2015 të thotë se Ortodoksia është kërcënimi kryesor për Perëndimin, sepse Rusia po mblidhet rreth tij.

Dhe më pas shtohet si vijon:

ORTODOKSIA ËSHTË MË E RREZIKSHME SE ISLAMI dhe për këtë arsye paraqet rrezikun më të madh për qytetërimin perëndimor, – tha nazi-fashisti Karl Bildt më 17 prill 2017 dhe mbeti i gjallë!

Ish-kryeministri dhe ministri i Jashtëm i Suedisë, Karl Bildt, nuk është një nazi-fashist, por nga Partia e Moderuar, e cila është me elemente djathtas por e qendrës, jo ekstreme e djathtë. Kjo deklaratë e supozuar e tij nuk mbështetet nga një burim dhe personi që e ka shpërndarë nuk është i sigurt nëse është e vitit 2015 apo 2017.

Këto janë deklarata të shtrembëruara nga Bild nga viti 2014. Në një epokë korrektësie politike, deklarata të tilla janë jashtëzakonisht të rralla në BE, ku ka katër vende me shumicë ortodokse: Greqia, Qiproja, Bullgaria dhe Rumania, të cilat do të reagonin nëse do të ishte e vërtetë, por nuk është. Zanafilla e çështjes është si më poshtë.

Në vitin 2014, Rusia aneksoi Krimenë, duke përkeqësuar marrëdhëniet e saj me botën demokratike dhe Bild komentoi në Twitter. Më 24.03.2014, ai ndau një artikull nga Michael McFaul, ish-ambasador i SHBA në Rusi, pas të cilit ai shkroi në Twitter:

Ndoshta McFaul e nënvlerëson forcën e linjës së re antiperëndimore dhe antidekadente të Putinit. Bazuar në idetë thellësisht konservatore ortodokse.

Origjinali thotë “ide konservatore ortodokse”, të cilat disa i kanë marrë si referencë për krishterimin ortodoks  por nuk është e sigurt që Bild e ka menduar atë dhe kjo frazë përdoret edhe në raste që nuk kanë të bëjnë fare me ortodoksinë (shembull). Termi ortodoks nënkupton dikë që i përmbahet në mënyrë dogmatike rregullave të një ideologjie ose feje.

Por edhe nëse Bild i referohej Ortodoksisë, postimi në Twitter nuk është fyes – fakt është se Putini po i bën thirrje Ortodoksisë, në krahasim me (sipas tij) Perëndimin dekadent. Qëndrime të tilla kanë ekzistuar prej kohësh në Rusi, veçanërisht në mesin e fanatikëve fetarë, etj. Sllavofilët në shekullin XIX. Në Lindjen e Mesme, për shembull, kanë përdorur Islamin për qëllime politike, kështu që nuk është ofendim të thuhet kështu. Deklarata e Bild është e saktë dhe ajo e dhënë në Athinë më 4/5/2014 është e ngjashme me të:

Mendoj se është e qartë se Rusia ka ndryshuar në dy vitet e fundit. Ata synojnë të jenë një bastion ortodoks kundër Perëndimit. Ata angazhohen në propagandë shumë agresive, si një Lindje muskuloze kundrejt një Perëndimi dekadent.

Këtu ka më shumë gjasa që Bild t’i referohej Ortodoksisë, por ai nuk tha se është rrezik dhe se është më keq se fundamentalizmi islamik, që sigurisht nuk do të kalonte pa reagime në Athinë, dhe fakti është se Rusia e sheh veten si një bastion i Ortodoksisë. Disa media e raportuan këtë deklaratë me fjalë paksa të ndryshme.

Por në prill-maj 2014, këto deklarata u shtrembëruan seriozisht, pas së cilës ato u përhapën në të gjithë Rusinë, Gjeorgjinë, Letoninë, Bullgarinë dhe Serbinë, secila prej tyre duke shtuar ose hequr diçka. Këto ishin faqet: AnagaРусская народная линияПравославие.ruSaqinform.geVesti.lvREXFocus etj., dhe kishte tituj provokues si:

Kreu i MPJ-së suedeze: Ortodoksia është kërcënimi kryesor për qytetërimin perëndimor.

Më datë 12.5.2014 deklaratat janë cituar në një fjalim të Mitropolitit serb në Mal të Zi, Amfilohija, dhe Bild  i ka mohuar. Ky fenomen është hulumtuar edhe nga verifikues faktesh nga SerbiaGjeorgjiaSHBA-ja dhe vende të tjera.

Por publikimi, të cilin po e rishikojmë këtu, i atribuon Bild-it edhe “mëkatin” e mëposhtëm:

Më 17 prill 2017, për festën e madhe të krishterëve Pashkët, ish-kryeministri dhe ministri i Punëve të Jashtme të Suedisë, nazifashisti Carl Bildt, në takime me liderët e partive në Maqedoni.

Kjo krijon përshtypjen se Bild erdhi qëllimisht gjatë Pashkëve për të prishur festën, por në fakt, Pashkët e 2017 ishin më 16 prill. Edhe nëse pranojmë që 17 prilli ishte e hëna e Pashkëve, Bild erdhi vetëm atëherë dhe i mbajti takimet më 18 prill.

Afër fundit, postimi thotë edhe sa vijon:

Nazi-fashisti Karl Bild erdhi në Maqedoni në vitin 2017 për të ndryshuar emrin tonë.

Bild nuk erdhi për të ndryshuar emrin e vendit, të cilin ai madje e shqiptoi publikisht, por për të zgjidhur krizën politike në të, nëse ai vend tashmë donte të hynte në BE – siç theksoi ai. Në atë moment, Bild nuk ishte më kryeministër, as ministër i punëve të jashtme, por vetëm bashkëkryetar i një instituti (think-thank), Këshilli Evropian për Marrëdhëniet Ndërkombëtare, kështu që ai nuk kishte fuqi politike për të ndryshuar emri i shtetit.

Në njoftim thuhet gjithashtu se presidenti i atëhershëm i Maqedonisë, Gjorge Ivanov, nuk e ka pritur Bild në zyrën e tij, që është një nga të paktat fakte të vërteta në njoftim, por pjesa më e madhe e tij është e pavërtetë.