NATO nuk e nxiti luftën në Ukrainë

Published on:

Nuk është e vërtetë që NATO nxit luftë dhe se synon të luftojë kundër Rusisë në kurrizin e qytetarëve ukrainas. Një narrativë e tillë është pjesë e propagandës ruse, e cila dëshiron ta paraqesë Ukrainën si një vasal të vendeve perëndimore, domethënë se ka pranuar të bëjë luftë kundër Rusisë dhe të sakrifikojë qytetarët e saj për qëllimet e NATO-s. Është Rusia ajo që kreu një pushtim ushtarak të paprovokuar të Ukrainës, e cila ka një të drejtë krejtësisht legjitime për të mbrojtur veten dhe për të përdorur mjetet e disponueshme të ndihmës nga miqtë e saj. Nëse nuk e bën këtë, atëherë do të përballet me pretendime edhe më të mëdha territoriale nga Rusia

 

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook në të cilin shpërndahet një video për ndihmat që po i dërgohen Ukrainës në formën e armëve në kundërofensivën që po udhëheq kundër Rusisë. Përshkrimi thotë:

NATO-ja nxit luftën deri në ukrainasin e fundit.

Videoja vlerëson se kundërsulmja e Ukrainës është e pasuksesshme dhe rendit disa nga armët që i janë dhënë si ndihmë nga vendet perëndimore.

Këtu bëhet fjalë për parashikimin se kundërsulmi nuk do të ketë sukses. Narrativa në përshkrimin e postimit është dezinformim dhe një narrativë pro-ruse. Qëllimi është të paraqitet pushtimi ushtarak i Rusisë si një luftë në të cilën merr pjesë edhe NATO, gjë që nuk është e vërtetë dhe është shpjeguar zyrtarisht nga NATO shumë herë.

Nuk është e vërtetë që NATO nxit luftë dhe nuk është e vërtetë që NATO synon të luftojë kundër Rusisë në kurrizin e qytetarëve ukrainas. Një rrëfim i tillë është pjesë e propagandës, e cila synon ta paraqesë Ukrainën jo si një shtet sovran, demokratik me autoritete të zgjedhura demokratike dhe të drejtën për të vendosur për të ardhmen e saj në një kontekst ndërkombëtar, por si një vasal i vendeve perëndimore, pra që Ukraina pranoi të luftojë kundër Rusisë dhe të sakrifikojë qytetarët e saj për qëllimet e NATO-s. E vërteta, nga ana tjetër, është se ishte Rusia ajo që kreu një pushtim ushtarak të paprovokuar të Ukrainës më 24 shkurt 2022. Të presësh që Ukraina të rrijë duarkryq do të thotë se qytetarët e Ukrainës janë dakord që të të pushtohen territorialisht nga Rusia, gjë që nuk ka ndodhur.

NATO as nuk e filloi pushtimin ushtarak dhe as nuk ka trupa të veta në Ukrainë. Është Rusia ajo që sulmoi Ukrainën në shkurt 2022 dhe Ukraina si një vend i pavarur ka të drejtë të mbrohet dhe të përdorë fondet në dispozicion të marra si ndihmë nga miqtë e saj. NATO po dërgon ndihmë ushtarake në Ukrainë, pa qenë pjesëmarrëse në luftë.

Postimi manipulon se Ukraina është një kukull në duart e NATO-s, megjithëse është e qartë se lufta mund të ndalet menjëherë nëse Rusia tërhiqet nga territori ukrainas. NATO është një aleancë mbrojtëse me qëllimin kryesor mbrojtjen e anëtarëve të saj dhe politikat zyrtare të NATO-s janë që ajo të mos kërkojë konfrontim dhe të mos jetë kërcënim për Federatën Ruse. NATO nuk pushtoi Gjeorgjinë, nuk pushtoi Ukrainën, por Rusia e pushtoi. NATO-ja i është drejtuar vazhdimisht Rusisë gjatë 30 viteve të fundit.

Ne punuam së bashku për probleme si lufta kundër trafikut të drogës dhe kundër terrorizmit deri te misionet e shpëtimit në nëndetëse, edhe gjatë periudhave kur NATO po zgjerohej. Por në vitin 2014, në përgjigje të veprimit agresiv të Rusisë kundër Ukrainës, NATO pezulloi bashkëpunimin praktik me Rusinë. Ne nuk kërkojmë konfrontim, por nuk mund të injorojmë faktin se Rusia po shkel rregullat ndërkombëtare, duke minuar stabilitetin dhe sigurinë tonë, shkruan faqja e NATO-s.

 

NATO nuk është pjesëmarrëse në luftë

NATO dënon ashpër agresionin ushtarak brutal dhe të paprovokuar të Rusisë kundër Ukrainës, e cila është një shtet i pavarur, paqësor dhe demokratik dhe një partner i ngushtë i NATO-s. NATO dhe aleatët vazhdojnë të mbështesin Ukrainën, duke e ndihmuar atë të ruajë të drejtën e saj themelore për vetëmbrojtje, thuhet në uebsajtin e NATO-s.

Ukraina nuk është anëtare e NATO-s, por është një vend partner. Që do të thotë se ajo punon ngushtë me NATO-n, por nuk mbulohet nga garancia e sigurisë e traktatit themelues të aleancës.

Në faqen e NATO-s janë hedhur poshtë disa mite të përhapura nga burime propagandistike të Kremlinit dhe i pari prej tyre është pikërisht ajo që thuhet në postimin që po rishikojmë, se NATO po “lufton Rusinë në Ukrainë” në kurriz të viktimave ukrainase.

NATO nuk është në luftë me Rusinë dhe ne nuk kërkojmë konfrontim me Rusinë. Ajo që NATO po bën është të mbështesë Ukrainën në të drejtën e saj për vetëmbrojtje, siç thuhet në Kartën e Kombeve të Bashkuara. Gjatë muajve të fundit, ne kemi marrë masa thjesht mbrojtëse për të rritur praninë e trupave të NATO-s në pjesën lindore të Aleancës.

Kjo siguron që të mos ketë vend për keqkuptime në Moskë për gatishmërinë tonë për të mbrojtur aleatët tanë. Detyra jonë kryesore është të mbajmë të sigurt 30 kombet tona. Ne kemi përgjegjësinë të sigurojmë që konflikti të mos përshkallëzohet dhe të mos përhapet përtej Ukrainës, sepse kjo do të ishte edhe më shkatërruese dhe akoma më e rrezikshme, shkruan në faqen e NATO-s.

Propaganda e Kremlinit

Që nga fillimi i pushtimit agresiv ushtarak rus të Ukrainës, propaganda e Kremlinit është përpjekur vazhdimisht të shtrembërojë tezat, domethënë të imponojë një sërë justifikimesh për sulmet e saj. Ukraina si një shtet i pavarur me integritet territorial dhe sovranitet ka të drejtë të mbrohet dhe të përdorë mjetet e disponueshme të ndihmës nga miqtë e saj. Nëse nuk e bën këtë, atëherë do të përballet me pretendime edhe më të mëdha territoriale nga Rusia.

Rrëfimi në këtë postim në Facebook është përveç breshërisë së narrativave pro-ruse që synojnë ta paraqesin Presidentin e Ukrainës, Volodymyr Zelensky, si një kukull në duart e vendeve perëndimore. Aleanca e NATO-s ka përgjegjësinë të sigurojë që lufta të mos përshkallëzohet dhe të mos përhapet përtej Ukrainës, gjë që do të ishte edhe më e rrezikshme dhe shkatërruese. Nëse NATO do të mbyllte qiejt mbi Ukrainën, do ta sillte NATO-n në konflikt të drejtpërdrejtë me Rusinë, do të përshkallëzonte luftën dhe do të çonte në vuajtje dhe shkatërrim edhe më të madh për të gjitha vendet e përfshira. Përveç kësaj, Rusia është thirrur shumë herë të tërhiqet nga territori ukrainas, por pa sukses.

Rusia duhet ta ndalojë këtë luftë menjëherë. BE-ja do të qëndrojë pas Ukrainës në mbështetjen e saj pavarësisht se sa kohë duhet,sipas përfundimeve të Komisionit Evropian të 9 shkurtit 2023.

Bashkimi Evropian është i mendimit se Ukraina ka të drejtë të zgjedhë vetë të ardhmen dhe fatin e saj dhe përgëzoi ukrainasit për guximin e tyre në mbrojtjen e vendit të tyre. Sipas postimit që po rishikojmë, në fakt ushtarët e Ukrainës që mbrojnë atdheun e tyre duhet të manipulohen të gjithë nga perëndimi dhe të luftojnë për interesat e të tjerëve pa gjykimin e tyre dhe një grimcë patriotizmi. Por nuk është kështu, bëhet fjalë për një numër të madh ushtarësh që treguan se nuk pajtohen me pushtimin nga Rusia dhe vendosën të luftojnë.

Udhëheqësit e BE-së kanë kërkuar vazhdimisht që Rusia të pushojë zjarrin, të tërheqë forcat ushtarake dhe pajisjet ushtarake nga Ukraina dhe të respektojë plotësisht integritetin territorial dhe sovranitetin dhe pavarësinë e Ukrainës. Kjo nuk ndodhi. Nëse NATO do të donte të ishte në luftë me Rusinë, nuk do të kishte bërë thirrje vazhdimisht për paqe, e cila nuk mund të realizohet për shkak të mosbashkëpunimit të Rusisë.

Presidenti amerikan Joe Biden tha në Samitin e NATO-s në Lituani se Ukraina nuk është e gatshme të jetë pjesë e NATO-s dhe se së pari duhet patjetër të përfundojë lufta.

Unë nuk mendoj se ka unanimitet në NATO nëse Ukraina duhet të anëtarësohet në NATO tani, në këtë moment, në mes të një lufte. Nëse lufta po ndodh, atëherë ne të gjithë do të shkojmë në luftë, luftë zyrtare me Rusinë, nëse ndodh kjo, tha Biden.

Zelensky drejton kombin në betejën e tij për të mbrojtur integritetin territorial dhe sovranitetin. Ukraina merr ndihmë nga BE dhe vendet e NATO-s, por kjo nuk e bën Zelensky një kukull në duart e SHBA-së dhe BE-së, duke qenë se Ukraina mbrohet dhe ka vullnetin për të mos u dorëzuar. Nuk është gjithashtu e vërtetë që NATO e ka kuptuar se nuk mund të fitojë një luftë kundër Rusisë – NATO nuk është në luftë me Rusinë dhe nuk dëshiron të hyjë në luftë me Rusinë. Sa i përket rezultateve përfundimtare të kundërofensive, Pentagoni lëshoi një deklaratë se ishte shumë herët për të gjykuar rezultatin përfundimtar. As rezultati pozitiv dhe as negativ i asaj kundërofensive nuk do ta bëjnë NATO-n një nxitës të luftës në Ukrainë, sepse lufta u nis nga Rusia.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin si të pavërtetë.