Ndihma financiare nga BE-ja për Ukrainën nuk do të thotë se Evropa është në luftë me Rusinë

Published on:

BE-ja kurrë nuk ka bërë thirrje për luftë me Rusinë, por po e ndihmon Ukrainën të ruajë integritetin e saj territorial dhe shoqërinë demokratike. Evropa dënon agresionin rus dhe bën thirrje për t’i dhënë fund. Sa i përket pretendimit se qytetarët e Maqedonisë duhet të përgatiten për mobilizim, është e rreme. Askush në vendin tonë nuk ka shpallur mobilizim deri më tani. Ky spekulim është përhapur shumë herë në rrjetet sociale dhe Vërtetmatësi e hodhi poshtë atë.

 

Ne analizojmë një postim në Facebook që pretendon se Evropa, jo Ukraina, është në luftë me Rusinë. Një pretendim i tillë është i pasaktë.

A është tashmë e qartë për ju se jo Ukraina, por Evropa është përsëri në luftë me Rusinë? Përgatituni për mobilizim, thuhet në postim.

Pretendimi se Evropa është në luftë me Rusinë vjen pas një marrëveshjeje të arritur më 1 shkurt 2024 nga vendet anëtare të BE-së për të ofruar 50 miliardë euro ndihmë për Ukrainën.

Ne kemi një marrëveshje. Të 27 udhëheqësit ranë dakord për një paketë shtesë mbështetjeje prej 50 miliardë eurosh për Ukrainën brenda buxhetit të BE-së. Kjo do të thotë financim i qëndrueshëm, afatgjatë dhe i parashikueshëm për Ukrainën. BE-ja merr udhëheqjen dhe përgjegjësinë për mbështetjen e Ukrainës, ne e dimë se çfarë është në rrezik, deklaroi sot në platformën X Presidenti i Këshillit Evropian, Charles Michel. 

Siç është njoftuar nga Bashkimi, paketa e ndihmës financiare është një instrument i ri i BE-së për të ndihmuar Ukrainën në rimëkëmbjen, rindërtimin dhe modernizimin e saj në rrugën e saj drejt anëtarësimit në BE.

Nga një total prej 50 miliardë eurosh, 33 miliardë euro do të jenë kredi dhe 17 miliardë euro do të jenë grante (sipas instrumentit të ri tematik, i njohur si rezerva e Ukrainës).

Për të siguruar pronësinë e Ukrainës për rimëkëmbjen dhe rindërtimin e saj, Qeveria ukrainase duhet të përgatisë një plan që përcakton një agjendë reformash dhe investimesh. Për të marrë financimin, Ukraina duhet gjithashtu të mbështesë dhe respektojë: mekanizmat demokratikë, duke përfshirë një sistem parlamentar shumëpartiak, sundimin e ligjit, të drejtat e njeriut, duke përfshirë të drejtat e personave që u përkasin pakicave.

Lidhur me qëndrimin e Bashkimit për luftën në Ukrainë, BE-ja dhe Shtetet Anëtare të saj janë të bashkuar në mbështetjen e tyre të palëkundur për Ukrainën dhe dënojnë me vendosmëri agresionin brutal ushtarak të Rusisë kundër Ukrainës dhe aneksimin e paligjshëm të rajoneve ukrainase të Donetsk, Luhansk, Zaporozhye dhe Kherson. Ata dënojnë gjithashtu pjesëmarrjen e Bjellorusisë në agresionin ushtarak rus.

Nga shkurti i vitit 2022, Këshilli Evropian dhe Këshilli i Bashkimit Evropian takohen rregullisht për të diskutuar situatën në Ukrainë nga këndvështrime të ndryshme.

Rusia duhet të ndalojë menjëherë këtë luftë të tmerrshme. Bashkimi Evropian do të qëndrojë pranë Ukrainës me mbështetjen e saj të vendosur për aq kohë sa të jetë e nevojshme,thuhet në përfundimet e Këshillit Evropian të 9 shkurtit 2023.

Udhëheqësit e BE-së kanë kërkuar vazhdimisht që Rusia të ndërpresë menjëherë veprimet e saj ushtarake, të tërheqë pa kushte të gjitha forcat dhe pajisjet ushtarake nga Ukraina dhe të respektojë plotësisht integritetin territorial, sovranitetin dhe pavarësinë e Ukrainës. Ata theksuan të drejtën e Ukrainës për të zgjedhur fatin e saj dhe vlerësuan popullin e Ukrainës për guximin e tyre në mbrojtjen e vendit të tyre.

BE-ja ka treguar unitet dhe forcë dhe i ka ofruar Ukrainës mbështetje humanitare, politike, financiare dhe ushtarake.

BE-ja do të jetë me ju dhe njerëzit tuaj nesër dhe për aq kohë sa të duhet. Ne do të jemi pranë jush për të rindërtuar një Ukrainë moderne, të begatë, të ankoruar fort në rrugën tonë të përbashkët evropiane,tha Michel më 3 shkurt 2023 në një konferencë shtypi në samitin BE-Ukrainë në Kiev.

BE-ja dhe qytetarët e saj qëndrojnë në solidaritet të plotë me Ukrainën dhe popullin e saj. BE-ja ka marrë masa  për të mbështetur Ukrainën dhe popullin e saj. Masat përfshijnë:

  • ndihmë ekonomike dhe financiare
  • ndihma humanitare
  • mbështetje për mbrojtjen civile
  • mbështetje ushtarake
  • pritja e refugjatëve përmes mekanizmit të mbrojtjes së përkohshme të BE-së
  • mbështetje në hetimin dhe ndjekjen penale të krimeve të luftës
  • mbështetje në rindërtimin e një Ukrainë demokratike.

BE-ja ka miratuar një sërë sanksionesh në përgjigje të luftës së agresionit të Rusisë kundër Ukrainës dhe aneksimit të paligjshëm të rajoneve të Ukrainës Donetsk, Luhansk, Zaporozhye dhe Kherson. Masat janë krijuar për të dobësuar bazën ekonomike të Rusisë, duke e privuar atë nga teknologjitë dhe tregjet kritike dhe duke ulur ndjeshëm aftësinë e saj për të bërë luftë.

Në këtë kontekst, BE miratoi edhe sanksione ndaj: Bjellorusisë, në përgjigje të përfshirjes së saj në pushtimin e Ukrainës dhe Iranit në lidhje me përdorimin e dronëve iranianë në agresionin rus kundër Ukrainës.

Sa i përket pretendimit në njoftimin se qytetarët maqedonas duhet të përgatiten për mobilizim, ai është i rremë dhe nuk bazohet në asnjë fakt dhe provë, por është një interpretim arbitrar që rrjedh nga qëndrimi i shprehur më parë se Evropa gjoja është në luftë me Rusinë. Askush në vendin tonë nuk ka shpallur mobilizim deri më tani. Ky spekulim është përhapur shumë herë në rrjetet sociale dhe Vërtetmatësi e hodhi poshtë atë. Maqedonia e Veriut është anëtare e NATO-s, por jo anëtare e BE-së.

Ministri i Mbrojtjes në disa raste ka deklaruar se Maqedonia si anëtare e NATO-s do të dërgojë pajisje ushtarake si ndihmë në Ukrainë, por se nuk do të dërgojë ushtarë.

Dhe Aleanca e NATO-s deri më tani ka theksuar disa herë se NATO nuk do të bëhet palë në luftë, se është një luftë midis Rusisë dhe Ukrainës dhe se NATO do të mbështesë Ukrainën në synimin e saj për të mbrojtur integritetin e saj territorial.

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg tha në Maj të këtij viti në Forumin Ekonomik Botëror në Davos se NATO nuk do të dërgojë trupat e saj në Ukrainë, sepse dëshiron të shmangë një luftë me Rusinë.

Përgjegjësia kryesore e NATO-s është të mbrojë të gjithë aleatët e saj dhe të bëjë gjithçka për të parandaluar përshkallëzimin e kësaj lufte. Ne nuk duam të shkaktojmë konflikt, por ta parandalojmë atë dhe të ruajmë paqentha Stoltenberg.

Nga të gjitha faktet më sipër, mund të konkludojmë se Evropa nuk është në luftë me Rusinë, por Rusia kreu një pushtim ushtarak të Ukrainës, në të cilin një numër i madh civilësh dhe ushtarësh vdiqën në territorin ukrainas. Më 24 shkurt 2022, Rusia nisi sulme me raketa në vende në të gjithë Ukrainën, duke përfshirë kryeqytetin, Kiev. Forcat tokësore ruse hynë në territorin ukrainas, pas së cilës presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky u përgjigj duke vendosur ligjin ushtarak, duke ndërprerë marrëdhëniet diplomatike me Rusinë dhe mobilizim të përgjithshëm. Pushtimi është sulmi më i madh ushtarak në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore dhe ka qenë objekt i dënimit të gjerë ndërkombëtar, si dhe sanksioneve kundër Rusisë.

Rusia sulmoi Ukrainën dhe Ukraina ka të drejtë të mbrohet.

Evropa dënon agresionin rus dhe bën thirrje për t’i dhënë fund. BE-ja kurrë nuk ka bërë thirrje për luftë me Rusinë, por po e ndihmon Ukrainën të ruajë integritetin e saj territorial dhe shoqërinë demokratike. Nëse Rusia vendos t’i japë fund luftës dhe të tërheqë trupat e saj, atëherë nuk do të ketë luftë në tokën evropiane. Prandaj e vlerësojmë si të pavërtetë postimin që po analizojmë.