Një fotografi e ndryshuar grafikisht manipulon se kishte një simbol nazist në uniformën ukrainase

Published on:

Fotoja nga postimi që po rishikojmë, ku shihen dy persona me simbole naziste në uniformat e tyre, është ndryshuar grafikisht. Kontrolluesit e huaj të fakteve përcaktuan se stema e flamurit të Ukrainës u shtua duke redaktuar uniformën e burrit në të majtë. Dhe shqiponja në mëngën e burrit në të djathtë është kopjuar nga uniforma e burrit në të majtë dhe është shtuar në foto.

 

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shkruhet:

Përndryshe, nuk ka nazistë në Ukrainë, apo jo?

Më pas shpërndahet një foto që thotë në gjuhën angleze:

Hitleri do të ishte krenar për Zelenskin dhe ushtarët e tij.

Në foto janë dy persona, të shfaqur sikur janë ushtarë ukrainas, uniformat e të cilëve kanë një emblemë të shqiponjës naziste.

Shqiponja naziste është një simbol i krijuar fillimisht nga partia naziste në Gjermani në vitet 1920 dhe ishte simboli i qeverisë gjermane pasi nazistët morën pushtetin. Pas Luftës së Dytë Botërore, simboli u përvetësua nga neo-nazistët në variacione të ndryshme. Simboli fillimisht përfaqësonte një shqiponjë që mbante një svastikë, por shumë variacione zëvendësojnë svastikën me ndonjë simbol tjetër.

Kjo foto e shpërndarë në Facebook, ku shfaqen dy burrat të veshur me simbole naziste në uniformat e tyre, është ndryshuar grafikisht.

Siç shkruajnë kontrolluesit e fakteve të Stop Fake, stema e flamurit të Ukrainës u shtua duke redaktuar uniformën e burrit në të majtë. Dhe shqiponja në mëngën e burrit në të djathtë është kopjuar nga uniforma e burrit në të majtë dhe është shtuar në foto

Dhe verifikuesit e fakteve të Faktchek.bg shkruajnë se me ndihmën e mjetit “verify” kanë konstatuar se fotografia është manipuluar teknikisht, pra uniformës i shtohet stema me flamurin e Ukrainës, dhe shqiponja në mëngën e burrit në të djathtë është dublikuar nga e njëjta emblemë e burrit në të majtë dhe gjithashtu i shtohet uniformës.

Vegla “vi verifikimi” mundëson verifikimin e fotografive duke përdorur algoritme të ndryshme. Algoritmi “fantazmë” ngjesh dhe përpunon pjesë të fotografisë për të theksuar rajonet që vijnë nga një foto tjetër. Pjesët e bardha, blu të lehta dhe jeshile korrespondojnë me gjurmët e mundshme të redaktimit ose ndryshimit të fotos:

 

Vërtetmatës ka shkruar vazhdimisht për përpjekjet për të zhvendosur fajin për pushtimin ushtarak rus të Ukrainës në Ukrainë për shkak të bashkëpunimit të dyshuar të Kievit me Gjermaninë naziste në Luftën e Dytë Botërore. Edhe me një foto të redaktuar të bërë në Rusi, Ukraina u akuzua si “naziste”.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si një postim në të cilin përmbajtja është ndryshuar (përmbajtje e ndryshuar).