Një letër e sajuar e Putinit po qarkullon në rrjetet sociale

Published on:

“Letra e Vladimir Putin drejtuar botës”, e shpërndarë nga shumë përdorues të rrjeteve sociale, nuk është përmendur nga asnjë media e besueshme dhe as në faqen e Kremlinit ku zakonisht publikohen adresat dhe fjalimet e Putinit. Kjo është një letër krejtësisht e fabrikuar, e shpërndarë sikur të ishte shkruar nga Putini edhe pse kjo padyshim nuk ka ndodhur

“Letra e Vladimir Putinit drejtuar botës” titullohet përmbajtja që po shqyrtojmë, e cila është publikuar në Facebook dhe për dy-tre ditë ka pasur mbi 180 shpërndarje, 20 komente dhe 240 reagime.

Në letër, presidenti rus Vladimir Putin dyshohet se i referohet luftës së Rusisë me Ukrainën dhe u kërkon qytetarëve të vendeve perëndimore që të ndihmojnë Rusinë në luftën e saj kundër “nazizmit ukrainas”, i cili “ushqehet nga taksat tuaja amerikane dhe skifterët e NATO-s”.

Letra, pra njoftimi, është plot me gabime gjuhësore, gramatikore dhe gabime të tjera. Duket si një përkthim i keq që nuk i është kushtuar vëmendje para se të publikohej, por megjithatë një numër i konsiderueshëm përdoruesish të Facebook-ut e shpërndanë atë.

Letra ka qarkulluar në anglisht në Facebook të paktën që nga tetori i vitit të kaluar. Përhapja e fundit e letrës duket se është shkaktuar nga një postim në rrjetin social X (ish Twitter) më 25 dhjetor 2023, i cili është parë 3.8 milionë herë.

Letra e Vladimir Putin drejtuar botës:*

Të dashur banorë të planetit tonë të bukur Tokë,
Unë, Presidenti i Federatës Ruse, Vladimir Putin, vendosa t’ju drejtohem drejtpërdrejt të gjithëve, duke anashkaluar diplomatët, udhëheqësit tuaj dhe gazetarët. Në Rusi, ekziston një i ashtuquajtur

“Ural… pic.twitter.com/hURXFz3AXW

— Peacemaker (@peacemaket71) 25 Dhjetor, 2023

 

 

.Por megjithëse letra i atribuohet Putinit, nuk ka asnjë provë që ai është autori.

Duke kërkuar fjalë kyçe dhe pasazhe të letrës, nuk mundëm të gjenim asnjë përmendje të saj në asnjë media të besueshme, as në faqen e internetit të Kremlinit ku zakonisht publikohen adresat dhe fjalimet e Putinit.

Ne e përkthyem letrën në rusisht duke përdorur një mjet përkthimi dhe kërkuam pjesë të saj në Google. Letra duket se ka qarkulluar në rusisht që në pranverën e vitit 2022. Është e paqartë se kush ishte autori origjinal i letrës. Shembulli më i hershëm që gjetëm ishte një postim në platformën ruse OK më 10 prill 2022, por nuk ka as lidhje apo referenca për ndonjë burim origjinal.

Një letër e tillë nuk mund të gjendet në faqen zyrtare të Presidentit të Rusisë, as në seksionin e gjuhës ruse, as në versionin anglisht të faqes. Postimi nuk tregon ndonjë burim për letrën, as nuk ka një vend dhe kohë kur Putin e ka shkruar dhe publikuar këtë letër dhe për çfarë qëllimi.

Edhe kërkimet në media nuk japin asnjë rezultat se ekziston një letër e tillë. Nëse Putini do t’u shkruante vërtet një letër qytetarëve, segmente të saj do të ishin transmetuar nga mediat dhe rrjetet e agjencive botërore, ruse dhe jashtë Rusisë.

Padyshim, kjo është një letër tërësisht e sajuar, e cila është shpërndarë sikur të ishte shkruar nga Putin edhe pse nuk është.

Nëse nuk gjeni kohë për të kontrolluar nëse ai vërtet ka postuar një letër si kjo, mund ta besoni shumë lehtë atë që ka shkruar. Dhe të tilla janë të gjitha komentet nën këtë postim, të cilat tregojnë se njerëzit besonin se Putini iu drejtua atyre përmes një letre.

 

Foto: Një pjesë e komenteve nën postimin në Facebook

 

Duke pasur parasysh se letra e supozuar e Putinit nuk mund të gjendet askund, ne e konsiderojmë këtë postim në Facebook si të fabrikuar, pra të pavërtetë. Përmbajtja e këtij lloji krijon një magjepsje dhe favorizim për Rusinë bazuar në manipulim dhe kultivon kultin e personalitetit të Putinit.