Një video e dyshimtë pretendon se Polonia po përgatit një luftë kundër Rusisë

Published on:

Postimi në mënyrë krejt arbitrare pretendon se polakët po “përgatiten për një betejë të drejtpërdrejtë” kundër rusëve, për të cilën këta të fundit janë “gati të presin”, duke lënë të kuptohet se Polonia do të sulmonte e para. Publikimi e argumenton këtë me një klip, në të cilin një kolonë kamionësh po transporton tanke, gjë që krijon përshtypjen se polakët do të sulmojnë rusët me ta. Por mediat ruse e interpretojnë atë klip ndryshe – Polonia po i dërgon ato tanke si ndihmë ushtarake në Ukrainë, që tashmë është një praktikë e zakonshme. Me pak fjalë, secili e interpreton klipin në mënyrën e vet dhe nuk dihet saktësisht se ku dhe kur është regjistruar, dhe nuk gjendet në mediat përkatëse botërore dhe qarkullon kryesisht në kanalet e dyshimta Telegram nga Rusia.

 

Në një postim në rrjetin social Facebook thuhet:

Polonia, nafo, mafo. Ata po përgatiten për një betejë të drejtpërdrejtë me Rusinë në vdekje të sigurt në orët e para të aksionit… Rusët e dinë, po shikojnë, po dëgjojnë, janë gati të presin.

Postimi shpërndau një video të shkurtër që tregon një kolonë kamionësh që transportonte tanke.

Para së gjithash, ky postim në Facebook është ilustruar me një flamur të gabuar. Në vend të atij polak (i ​​bardhë sipër, i kuq poshtë), është vendosur flamuri i Indonezisë ose Monakos (i kuq sipër, i bardhë poshtë), por kjo është problemi më i vogël në këtë postim problematik.

E pambështetur nga asnjë burim, ajo pretendon se polakët po “përgatiten për një betejë të drejtpërdrejtë” kundër rusëve, për të cilën këta të fundit janë “gati të presin”, duke lënë të kuptohet se polakët do të sulmonin të parët. Publikimi e argumenton këtë me një klip, në të cilin një kolonë kamionësh po transporton tanke, gjë që krijon përshtypjen se polakët do të sulmojnë rusët me ta.

Autori i postimit (i cili mund të mos jetë autori i tij, por e ka marrë dhe e ka përkthyer nga një burim serb si ky këtu) duket se është pro-rus. Por ai nuk e di që mediat ruse e interpretojnë atë klip ndryshe – Polonia i dërgon ato tanke si ndihmë ushtarake në Ukrainë, që tashmë është një praktikë e zakonshme, dhe kështu interpretohet klipi nga gazeta zyrtare e qeverisë ruse, Rossiyskaya Gazeta. Si të gjitha gazetat qeveritare në Rusi, ajo është e njohur për propagandën e saj, por edhe ajo nuk shkoi aq larg sa të pretendonte se klipi tregonte polakët duke u përgatitur për një lloj sulmi ndaj rusëve. Në këtë kuptim, autori i postimit, të cilin po e shqyrtojmë tani, doli të ishte një propagandues më fanatik i Putinit sesa vetë propaganduesit e Putinit.

Në fakt, të gjithë e interpretojnë atë klip në mënyrën e tyre dhe nuk dihet saktësisht se ku dhe kur është regjistruar, dhe nuk gjendet në mediat përkatëse botërore dhe kryesisht qarkullon në kanalet e dyshimta ruse Telegram, prej nga e ka marrë Rossiyskaya Gazeta. Meqë ra fjala, fakti që zëdhënësi i qeverisë së një superfuqie mbështetet në një lloj kanali Telegram tregon një joprofesionalizëm të lartë.

Autori i postimit pretendon se “rusët dinë, shohin, dëgjojnë”, por ata me sa duket nuk dinë, shohin ose dëgjojnë, pasi zëdhënësi i qeverisë së tyre mbështetet përsëri në Telegram. Ku është inteligjenca e famshme ruse në këtë histori? Dhe këtu nuk bëhet fjalë për zbulimin e ndonjë sekreti ushtarak, por për një autokolonë që lëvizte hapur në autostradë pa asnjë kamuflazh, ndaj rusët nuk bënë asnjë përpjekje për ta vënë re. Dhe ndoshta klipi është regjistruar nga një amator nga Polonia dhe më pas është shpërndarë në internet dhe kështu ka arritur te rusët, por kjo është vetëm një hamendje, sepse ne nuk kemi informacione për burimin parësor të këtij klipi.

Duke qenë se në postim përmendet Polonia, përshtypja është se klipi është regjistruar atje dhe disa profile të huaja në rrjetet sociale e cilësojnë si të regjistruar në Poloni. Disa prej tyre e kanë identifikuar modelin e tankut si polak PT-91 Twardy, gjë që mund të vërtetojë se është incizuar me të vërtetë në Poloni. Por në fund, klipi nuk është aq i rëndësishëm sa mesazhi që autori i postimit po përpiqet të përcjellë me ndihmën e klipit.

Është e vërtetë që Polonia po përgatitet për një konflikt të mundshëm me rusët, por jo në kuptimin e sulmit ndaj tyre, por për t’u mbrojtur nga sulmi i tyre (informacion: këtukëtukëtukëtu dhe këtu), dhe megjithëse disa polakë politikanët nuk e përjashtojnë mundësinë e dërgimit të trupave në Ukrainë, nuk ka indikacione se realizimi praktik i kësaj ideje ka filluar.

Sidoqoftë, lajmet e rreme me një përmbajtje të tillë po përhapen me shpejtësi, për shembull, Vërtetmatësi së fundmi hodhi poshtë pretendimin që Franca dërgoi trupat e saj në Ukrainë. Por anëtarët e NATO-s nuk tregojnë vendosmëri për t’u përfshirë drejtpërdrejt dhe aktivisht në konflikt, gjë që ndoshta është për shkak të frikës nga ai bërthamor. Ky kufizim dhe ai kujdes kanë zgjatur për 10 vjet, që nga pushtimi i Krimesë, në fakt për dekada, që nga momenti kur Moska u bë fuqi bërthamore gjatë Luftës së Ftohtë, dhe megjithëse Perëndimi ka ide për dërgimin e trupave në Ukrainë, kufizimi dhe kujdesi, megjithatë, dominojnë.

Sigurisht, ndoshta gjërat do të ndryshojnë në të ardhmen, por duke gjykuar nga situata aktuale, nuk ka asnjë provë, as ndonjë tregues se polakët po përgatisin një sulm ndaj rusëve. Duke marrë parasysh të gjitha të deklaruara deri më tani, ne e vlerësojmë publikimin e shqyrtuar si të pavërtetë.