Një video nga shkëmbimi i të burgosurve, e paraqitur si dorëzim i ushtarëve ukrainas

Published on:

Postimi pretendonte në mënyrë të rreme se videoja që po shpërndahej tregonte ushtarë ukrainas duke u dorëzuar para forcave ruse. Pamjet janë nga një shkëmbim i të burgosurve midis grupit Wagner dhe Forcave të Armatosura të Ukrainës në maj të këtij viti në Ukrainë. Shkëmbimi u konfirmua më pas nga të dy vendet.

Në një postim viral të shpërndarë në Facebook tregon një video që pretendon qindra ushtarë ukrainas duke u dorëzuar në Rusi. Kjo nuk është e vërtetë, videoja paraqet diçka krejtësisht të ndryshme.

 

Qindra ushtarë ukrainas, duke shfaqur flamuj të bardhë në tanket dhe automjetet e tyre të këmbësorisë, sot u dorëzuan masivisht në Rusi. Gjithnjë e më shpesh, ndërsa trupat e shohin me sytë e tyre, është e pashpresë të vazhdohet lufta.

Një video nga fusha e betejës tregon dorëzimin masiv.

Eftov, Limunada, Kleko, Rizvanoviq, Timco, Zlatev në aparate, shkruhet në postim

Në videon e publikuar, të paktën dymbëdhjetë tanke shihen duke qëndruar në rrugë, me flamuj të bardhë, ndërsa disa dhjetëra persona të uniformuar lëvizin në dy grupe kundërshtare drejt automjeteve. Kjo pamje po shpërndahet në Facebook me një pretendim të rremë.

Gjegjësisht, sipas postimit në Facebook, videoja e regjistruar nga një dron tregon ushtarët ukrainas duke u dorëzuar në Rusi. Por ky është informacion i gabuar dhe manipulim i përdoruesve të rrjeteve sociale.

Në video nuk shohim ushtarë që dorëzohen. Nuk është e qartë se si është arritur ky përfundim dhe aq më tepër nuk është e qartë se mbi çfarë baze bëhet pretendimi se ushtarët ukrainas janë ata që po dorëzohen.

Në video shfaqen dy grupe burrash me uniformë që lëvizin në drejtime të kundërta. Tanket mbajnë flamuj të bardhë, të cilët në përgjithësi sinjalizojnë ekzistencën e një zone neutrale. Këto dy elemente janë shenjë se bëhet fjalë për shkëmbim të burgosurish.

Duke kërkuar në internet me fjalët kyçe “shkëmbimi i të burgosurve” “Ukrainë” në anglisht, mund të gjeni raporte nga disa media me titujt “Ukraina shkëmben të burgosurit me grupin paraushtarak rus Wagner” dhe “Ukraina dhe Rusia shkëmbejnë të burgosur pranë Bakhmutit”.

E vërteta për këtë video është se ajo tregon një shkëmbim trupash midis palëve ukrainase dhe ruse. Rusia, e udhëhequr nga grupi paraushtarak Wagner, dhe Ukraina në fund të majit të këtij viti (2023) kryen një shkëmbim të burgosurish pranë qytetit të kontestuar të Bakhmut. Më shumë se 100 ushtarë ukrainas u kthyen në shkëmbim.

Kur u bë shkëmbimi, disa media botërore transmetuan video (këtu dhe këtu) ku tregohet e njëjta gjë e treguar në videon e njoftimit që është objekt i këtij shqyrtimi. Edhe pse videoja nuk është plotësisht identike, pra është xhiruar nga një kënd tjetër, gjithçka tjetër është saktësisht e njëjtë. Skena dallohet, mjetet ushtarake që ndodhen në të njëjtat pozicione, të njëjtët flamuj të bardhë dhe njerëz që lëvizin në drejtime të kundërta, dhe vendndodhja e ngjarjes është e njëjtë.

Shkëmbimi u konfirmua më pas nga të dy vendet.

Secili prej tyre është një hero i vendit tonë. Shumë prej atyre që i rikthejmë nga robëria u konsideruan të zhdukur. Të afërmit e këtyre njerëzve kanë kaluar një kohë të vështirë, tha një zyrtar i lartë, Andriy Yermak, shefi i shtabit të presidentit ukrainas Volodymyr Zelensky.

Tatyana Moskalkova, ombudsmeni i të drejtave të njeriut në Rusi, konfirmoi se njësia ushtarake private e Rusisë Wagner mori pjesë në shkëmbimin e luftëtarëve të së enjtes, por nuk dha detaje të mëtejshme.

Postimi me videon në më pak se 24 orë ka 62 shpërndarje, 57 komente dhe mbi 400 reagime dhe në fakt është pjesë e propagandës ruse që synon të portretizojë palën ukrainase si një humbëse të plotë dhe Rusinë si një fituese të madhe, gjë që është e pavërtetë. .

Bazuar në të gjitha faktet e listuara, arrijmë në përfundimin se video tregon një shkëmbim të burgosurish midis grupit Wagner dhe forcave të armatosura ukrainase në maj në Ukrainë, dhe jo një “dorëzim” të ushtarëve ukrainas ndaj forcave ruse.