Nuk është e vërtetë që të gjitha ukrainaset nga mosha 18 deri në 60 vjeç do të mobilizohen për luftë

Published on:

Postimi shpërndau informacion të pasaktë se gratë ukrainase do të mobilizoheshin në ushtri. Është një detyrim ligjor i kohëve të fundit, sipas të cilit, duke filluar nga 1 tetori, gratë me përvojë mjekësore ose farmaceutike duhet të regjistrohen për shërbimin ushtarak, por – ndryshe nga meshkujt nga mosha 18 deri në 60 vjeç – ata nuk do të kufizohen të largohen nga Ukraina nëse nuk mobilizohen. Bëhet fjalë për regjistrimin e grave ukrainase të specializuar në mjekësi (jo të gjitha), i cili është shumë i ndryshëm nga mobilizimi apo rekrutimi.

 

Një postim në rrjetin social Facebook pretendon se të gjitha gratë ukrainase nga mosha 18 deri në 60 vjeç do të mobilizohen, domethënë do të rekrutohen në ushtri. Kjo nuk është e vërtetë.

E trishtë

Të gjitha gratë ukrainase nga mosha 18 deri në 60 vjeç tani do të thirren në ushtri.

Mobilizimi fillon pasi ukrainasit kanë vdekur në një numër të madh në një luftë të kotë kundër Rusisë, thuhet në postim.

Publikimi që është objekt i këtij rishikimi ndan informacione të pasakta se do të ketë një mobilizim të grave ukrainase në ushtri. Sipas njoftimit, kjo po bëhet për shkak të numrit të madh të ukrainasve të vdekur në luftë. Kjo është arsyeja pse në fillim të postimit është shkruar “I pafat”.

Por kjo nuk është e vërtetë. Nuk është e vërtetë që do të rekrutohen të gjitha gratë ukrainase nga mosha 18 deri në 60 vjeç, domethënë nuk ka mobilizim të grave ukrainase.

Është një detyrim ligjor i kohëve të fundit, sipas të cilit, duke filluar nga 1 tetori, gratë me përvojë mjekësore ose farmaceutike duhet të regjistrohen për shërbimin ushtarak, por – ndryshe nga meshkujt nga mosha 18 deri në 60 vjeç – ato nuk do të kufizohen të largohen nga Ukraina nëse nuk janë mobilizuar.

Këtë e theksoi Fedir Venislavski, anëtar i Komitetit për Siguri Kombëtare, Mbrojtje dhe Inteligjencë të Radës së Verkhovna, i cili u intervistua nga RBC-Ukrainë.

Sa i përket kufizimit të udhëtimit jashtë vendit për gratë e rekrutuara, një kufizim i tillë do të zbatohet vetëm për gratë që tashmë janë mobilizuar, tha Venislavski, duke shtuar se edhe gratë që tani janë me uniformë ushtarake nuk i nënshtrohen ndalimit të udhëtimit (si burrat). u prezantua më 24 shkurt 2022 pas fillimit të pushtimit rus të Ukrainës.

Por siç sqarojnë Forcat e Armatosura të Ukrainës, ky nuk është një mobilizim, por një hap për të përmbledhur të dhënat për rezervën e punonjësve mjekësorë. Kjo vlen për mjekët, infermierët, mamitë, dentistët dhe farmacistët. Specialiteti do të merret parasysh si sipas gradës ashtu edhe sipas vendit specifik të punës. Sipas dekretit, gratë duhet të vijnë dhe të regjistrohen për të përmbledhur të dhënat për rezervën në dispozicion të punonjësve mjekësorë. Megjithatë, siç shpjegohet nga Forcat e Armatosura, në të ardhmen gratë mund të thirren në shërbimin ushtarak ose të punësohen për të kryer punë për të siguruar mbrojtjen e shtetit.

Ky është regjistrimi i grave ukrainase me një specializim mjekësor specifik (dhe jo për të gjithë), i cili është shumë i ndryshëm nga mobilizimi apo rekrutimi, terma që përmenden në njoftim dhe që kanë një kuptim tjetër.

Mobilizimi është akti i grumbullimit të forcave rezervë për detyrë aktive në kohë lufte ose emergjence kombëtare. Rekrutimi i referohet aktivitetit të tërheqjes së njerëzve dhe përzgjedhjes së tyre për trajnime ushtarake dhe punësim, edhe kur vendi nuk është në luftë.

Pjesëmarrja e grave në luftën në Ukrainë është në baza vullnetare, mund të marrin pjesë ato që duan. Sipas të dhënave të fundit, 40,000 gra shërbejnë në forcat e armatosura të Ukrainës, duke përfshirë edhe rolet luftarake. Për më tepër, 8,000 gra mbajnë poste oficere dhe 5,000 shërbejnë në vijën e parë. Në të ardhmen e afërt, mund të krijohet një njësi e posaçme luftarake e përbërë ekskluzivisht nga gra.

Një tjetër manipulim mund të shihet në postim në pretendimin se “ukrainasit vdiqën në një numër të madh në një luftë të kotë kundër Rusisë”. Ukrainasit nuk po vdesin në një luftë kundër Rusisë sepse Ukraina nuk e sulmoi Rusinë, por ata po mbrohen kundër sulmit të Rusisë në territorin e tyre. Në shkurt 2022, një vend sovran evropian sulmoi një vend tjetër sovran evropian për herë të parë pas shumë vitesh. Ukraina, e cila është një shtet i pavarur, sovran dhe demokratik, u sulmua brenda kufijve të saj nga forcat e huaja ushtarake dhe u detyrua të mbrohej.

Sipas të gjitha fakteve të deklaruara, ne vlerësojmë se pretendimi se të gjitha gratë ukrainase nga mosha 18 deri në 60 vjeç do të rekrutohen ose mobilizohen nuk është i vërtetë.