Nuk është e vërtetë që trupat franceze kanë mbërritur në qytetin ukrainas të Slavyansk

Published on:

Bëhet fjalë për lajme të transmetuara në mënyrë jokritike nga një kanal i panjohur Telegram “Kronika e Luftës”, i panjohur për publikun e gjerë, dhe rëndësia dhe besueshmëria e tij janë nën një pikëpyetje të madhe. Ky lajm nuk është raportuar nga asnjë media serioze botërore, është bërë kryesisht nga ato ruse dhe jo më të njohura si TASS dhe RIA, por nga “liga e dytë” dhe te ne me siguri është marrë nga një nga faqet serbe. Nuk ka asnjë logjikë në pretendimin se regjimenti i tretë i këmbësorisë i Legjionit Francez është dërguar në Ukrainë, duke pasur parasysh se ky regjiment është në shërbim që nga viti 1973 është vendosur në Guajanën Franceze, ku siguron hapësirën dhe patrullon xhunglat

 

Një shkrim me titull provokues është shpërndarë në një postim në rrjetin social Facebook:

Ushtarët e parë francezë mbërritën në Ukrainë

Titulli është urgjent sikur të ishte një fakt i provuar, por në pjesën e përmbajtjes së artikullit nuk ka asnjë provë për pretendime të tilla, në fakt është një lajm i një kanali të panjohur Telegram:

100 luftëtarët e parë të Legjionit Francez janë transferuar në Slavyansk, në Republikën Popullore të Donetskut, njoftoi kanali Telegram “Kronika ushtarake”.

Ky është pikërisht pretendimi në përshkrimin e vetë postimit në Facebook.

Emri i kanalit është ngjitur pa përshkrim, sikur të ishte ndonjë agjenci e njohur (për shembull, Reuters) që nuk ka nevojë për përshkrim. Por burimi është i dyshimtë, i panjohur për publikun e gjerë dhe rëndësia dhe besueshmëria e tij janë nën një pikëpyetje të madhe. Kush qëndron pas saj, nga është, çfarë pikëpamjesh përfaqëson?

Në tekstin e shpërndarë në postimin që po shqyrtojmë, nuk ka asnjë lidhje me kanalin Telegram “Kronika e Luftës” që citohet. Një tekst identik ka në disa faqe serbe, një pjesë e mirë e të cilave nuk janë të besueshme, sepse lajmet e rreme të publikuara nga Rusia mund të kalojnë shumë lehtë nëpër to.

Gjithashtu, ka diçka që nuk shpjegohet në tekstin e shpërndarë në Facebook. Edhe pse u ashtuquajturi DNR e konsideron Slavyansk si qytetin e saj, nuk ka kontroll mbi të, përndryshe trupat franceze nuk mund të hynin në të.

Ky lajm nuk është raportuar nga asnjë media serioze botërore, është bërë kryesisht nga ato ruse dhe jo më të fortat si TASS dhe RIA, por të “ligës së dytë” si Rossiyskaya GazetaMoskovskiy KomsomoletsArgumenty i Fakty dhe Regnum dhe mediat ruse të propagandës shtetërore disi më të njohura si Sputnik dhe Russia Today. Por lajmin nuk e kanë mbështetur as me prova, por i janë referuar të njëjtit kanal Telegram. Disa prej tyre të paktën kanë bashkangjitur një lidhje me historinë origjinale, por ajo çon në një faqe të paidentifikuar, me përmbajtje të disponueshme vetëm për përdoruesit e privilegjuar.

Nga mediat ruse mësojmë se emri origjinal i kanalit është “Kronikë Lufte”, por në Telegram ka disa autorë me atë emër dhe në rrjetin social rus Vkontakte dhe njëri prej tyre e ka publikuar lajmin të cilat po i analizojmë tani. Rusia Sot ndau gjithashtu artikullin në VKontakte.

Por artikulli i tyre nuk thotë asgjë më shumë nga ajo që kemi dëgjuar tashmë. Dhe aq më tepër, autori i referohet “Kronikës së Luftës”, dhe ai vetë shkruan me atë emër. A citon veten si burim apo i referohet ndonjë autori tjetër që boton me të njëjtin emër? Kjo është e pavlerë dhe tregonë për një tjetër palogjikshmëri, të cilën artikulli i rishikuar gjithashtu e përcolli:

Siç u tha, përfaqësuesit e Regjimentit të 3-të të Këmbësorisë të Legjionit Francez mbërritën të enjten

Regjimenti i 3-të i këmbësorisë (fr. 3ᵉ régiment étranger d’infanterie, shkurtimi: le 3ᵉ REI) ka qenë që nga viti 1973 stacionuar në Guajanën Franceze, ku siguron hapësirën atje dhe patrullon nëpër xhungla, për të cilat është trajnuar posaçërisht, prandaj nuk ka asnjë logjikë në pretendimin se ky regjiment është “dërguar në Ukrainë”.

Përndryshe, konfuzioni mund të lindë lehtësisht midis Legjionit Francez dhe Legjionit Ndërkombëtar të Ukrainës, në të cilin shërbejnë vullnetarë të huaj, përfshirë francezët. Të tilla konfuzione ka edhe në mediat ruse, kështu që në fillim ata raportuan se trupat franceze kishin ardhur në Slavyansk, më 15 prill 2024 për të pretenduar se rusët atje eliminuan “mercenarët” francezë (emri që rusët përdorin për vullnetarët).

Edhe pse Rusia nuk ka kontroll mbi Slavyansk, ajo e konsideron atë si të sajën, kështu që ardhja e trupave franceze atje do të ishte një akt agresioni për të dhe do të shkaktonte një reagim të ashpër të Rusisë dhe nuk kishte një gjë të tillë. Që tregon se Rusia nuk e ka konstatuar praninë e tyre. Ajo pretendoi se kishte zbuluar një plan për mbërritjen e tyre, por nuk e mbështeti këtë me prova bindëse.

Për 10 vjet, Rusia ka përhapur dezinformata se ukrainasit kryqëzuan fëmijët, se ata dërguan pëllumba për të përhapur infeksione, se ata ishin terroristë, se Rusia po lufton kundër NATO-s, se nuk kishte pushtim rus të Krimesë dhe se Putini nuk planifikoi një ofensivë të plotë, por vetëm manovra.

Duke marrë parasysh të gjitha faktet, ne e vlerësojmë postimin si të pavërtetë.