Nuk ka agjendë për të shkatërruar Rusinë

Published on:

Nuk ka asnjë plan global për të shkatërruar Rusinë dhe Putinin, pasi ata gjoja ishin mbrojtësit e fundit të vlerave tradicionale që mbështeteshin në themelet e krishterimit ortodoks. Është një mit që Perëndimi dëshiron të shkatërrojë “vlerat tradicionale”, kjo është një narrativë e famshme dezinformuese ruse që mund të dëgjohej shumë herë në fjalimet e presidentit rus. Fakti është se Rusia sulmoi Ukrainën për të kapur sa më shumë territor ukrainas dhe Ukraina po përpiqet të mbrohet me ndihmën e vendeve perëndimore.

 

Një postim në Facebook tenton të justifikojë pushtimin rus të Ukrainës duke përdorur narrativën e mirënjohur diinfo ruse se ekziston një lloj plani globalist për të shkatërruar Rusinë, sepse ajo është bastioni i fundit i mbrojtjes së vlerave tradicionale që mbështeten në krishterimin ortodoks.

Agjenda është shkatërrimi i Rusisë. Pse?

Globalistët duan të zëvendësojnë Putinin sepse ai kryeson fuqinë e fundit të madhe në Evropë që ka një identitet kombëtar, një gjuhë kombëtare, një kulturë kombëtare që mbështetet në themelet e krishterimit ortodoks, thuhet në postim. 

Së pari, nuk ka asnjë plan global për të shkatërruar Rusinë. Ukraina, si një shtet sovran, i njohur dhe anëtar i Kombeve të Bashkuara, është viktimë e agresionit nga fqinji i saj Rusia, e cila anekson territorin e saj. Ukraina po lufton për të çliruar veten, domethënë për të mbrojtur pavarësinë e saj, dhe Rusia po lufton për të kapur sa më shumë territor ukrainas. Nëse Rusia pushon së luftuari dhe tërheq trupat e saj, lufta thjesht do të ndalet.

Askush nuk e sulmoi Rusinë që të mund të flitej për një axhendë për ta shkatërruar atë. Qytetarët e Rusisë çdo ditë bombardohen me propagandë se NATO dhe SHBA, si dhe Perëndimi, kërcënojnë Rusinë dhe duan ta shkatërrojnë atë.

Kur presidenti amerikan Joe Biden më 11 mars 2022 shpalli sanksione kundër Rusisë për pushtimin e saj në Ukrainë, ai deklaroi se presidenti rus Vladimir Putin ishte agresori.

Putin është një agresor dhe Putini duhet të paguajë çmimin. Nuk mund të fillojë një luftë siç bën, e cila është një kërcënim për themelet më të mëdha të paqes dhe stabilitetit ndërkombëtar dhe më pas të kërkojë ndihmë financiare nga komuniteti ndërkombëtar, tha Biden. 

NATO dënon publikisht me retorikën më të fortë agresionin ushtarak brutal dhe të paprovokuar rus kundër Ukrainës, e cila është një shtet i pavarur, paqësor dhe demokratik dhe një partner i ngushtë i NATO-s. NATO dhe vendet anëtare vazhdojnë të mbështesin Ukrainën për të ruajtur të drejtën e saj themelore për vetëmbrojtje.

Veprimet e NATO-s janë mbrojtëse, të dizajnuara jo për të provokuar konflikt, por për ta parandaluar atë. Aleanca ka përgjegjësinë të sigurojë që kjo luftë të mos përshkallëzohet dhe të mos përhapet përtej Ukrainës, gjë që do të ishte edhe më e rrezikshme dhe akoma më shkatërruese, shkroi ai në faqen e NATO-s.

NATO dënoi gjithashtu të ashtuquajturin referendum për përvetësimin e rajoneve të Ukrainës në Rusi.

Përvetësimet territoriale që rezultojnë nga kërcënimi ose përdorimi i forcës nuk do të njihen si të ligjshme. Aleatët nuk do ta njohin kurrë përvetësimin e paligjshëm të Krimesë. Referendumet e rreme në Donetsk, Luhansk, Zaporozhye dhe Kharshon nuk janë legjitime dhe janë një shkelje brutale e Kartës së OKB-së. Aleatët e NATO-s nuk do t’i njohin ata. Ky territor i përket Ukrainës. Ne u bëjmë thirrje të gjitha vendeve që të refuzojnë përpjekjet e Rusisë për të pushtuar territore, thotë NATO.

Perëndimi ofron mbështetje për pavarësinë, sovranitetin dhe integritetin territorial të Ukrainës brenda kufijve ukrainas të njohur ndërkombëtarisht dhe qëndron për të drejtën e Ukrainës për vetëmbrojtje. NATO është një aleancë mbrojtëse dhe mbështet paqen, sigurinë dhe stabilitetin në të gjithë zonën euroatlantike. NATO, pra edhe vendet perëndimore, nuk synojnë të hyjnë në luftë me Rusinë dhe aq më pak nuk kanë ndonjë agjendë për shkatërrimin e saj.

Teoria e paraqitur në njoftimin se globalistët duan të shkatërrojnë Rusinë sepse ajo është mbrojtësi i fundit i vlerave tradicionale është një rrëfim i njohur dizinformues rus që është dëgjuar shumë herë në fjalimet e presidentit rus.

Kështu, për shembull, më 9 maj, direkt nga Sheshi i Kuq në Moskë, Putin tha:

Është Perëndimi që provokon konflikte dhe grusht shteti, shkatërron vlerat tradicionale për të vazhduar të diktojë rregullat e veta dhe në thelb është një sistem vjedhjesh dhe dhune. Synimi i kundërshtarëve të Rusisë është shpërbërja dhe shkatërrimi i vendit tonë.

Putin përdori të njëjtin rrëfim në një fjalim që mbajti vetëm dy ditë para përvjetorit të agresionit rus kundër Ukrainës.

Vërtetmatës tashmë ka shkruar për dezinformatat kryesore në fjalimin e tij ndaj publikut rus dhe atij botëror. Ndër të tjera, teoria e njohur e Kremlinit se lufta në Ukrainë është një luftë “për të mbrojtur vlerat tradicionale dhe familjare” të cilën “Perëndimi dëshiron ta shkatërrojë”, domethënë një luftë qytetërimesh, siç duan ta quajnë shumë mbështetës të Putinit.

Rusia dëshiron të afirmohet dhe të prezantohet si mbrojtësi kryesor i botës tradicionale dhe fetare.

Narrativat e dezinformatave të bazuara në vlera zakonisht fokusohen në koncepte të rrezikuara si “tradita”, “mirësia” dhe “arsyeja e shëndoshë” – terma që kanë konotacione pozitive, por rrallëherë përcaktohen qartë.

Ndryshe nga koncepti perëndimor i vlerave, i cili favorizon të drejtat individuale për integritetin personal, sigurinë dhe lirinë e shprehjes, sistemi rus i vlerave përfshin një sërë normash kolektive me të cilat çdo individ pritet t’i përshtatet.

Është një mit që Perëndimi dëshiron të shkatërrojë “vlerat tradicionale”, vlerëson Euvsdisinfo në analizën e tij për luftën ruse në Ukrainë.

Shpesh, ekspertët e dezinformimit pro-Kremlinit, veçanërisht Vladimir Solovyov, e përdorin këtë tregim dezinformues në lidhje me akuzat e pabaza kundër Ukrainës për një përpjekje të supozuar për të shkatërruar Kishën Ortodokse. Kjo taktikë manipuluese u intensifikua në vitin 2019 kur Kishës Ortodokse të Ukrainës iu dha statusi i kishës së pavarur dhe përsëri në nëntor 2022 kur Qeveria ukrainase njoftoi se do të hartonte një ligj për ndalimin e kishave të lidhura me Rusinë, shkruan Euvsdisinfo

Demonizimi i Ukrainës dhe mbështetësve të saj perëndimorë si të pafe, shkon paralelisht me dezinformimin pro-Kremlinit se Perëndimi dëshiron të shkatërrojë “vlerat tradicionale”.

Së bashku, ata e portretizojnë Rusinë si mbrojtëse të këtyre vlerave. Kjo narrativë dezinformative për mbrojtjen e vlerave të rrezikuara është e mbushur me homofobi që shpesh shndërrohet në gjuhë të hapur urrejtjeje, përfundon Euvsdisinfo.

Dhe Departamenti i Shtetit, në analizën e tij të “Pesë Narrativave kryesore të dezinformatave më të vazhdueshme të Rusisë”, shkruan se Rusia po shtyn pretendimin e rremë se “qytetërimi perëndimor është në kolaps dhe është larguar nga “vlerat tradicionale” ndërsa punon për të garantuar sigurinë dhe barazinë e personave LGBTQI+ dhe promovon koncepte të tilla si barazia e grave dhe multikulturalizmi.”

Rënia e qytetërimit perëndimor është një nga dezinformatat më të vjetra të Rusisë, me pretendimet se “Perëndimi po kalbet” të dokumentuara që në shekullin e 19-të. Kjo narrativë dezinformuese e bazuar në “vlera” ngjall koncepte të keqpërcaktuara duke përfshirë “traditën”, “vlerat familjare” dhe “shpirtërore”. Rusia pretendon të jetë një bastion i të ashtuquajturave “vlera tradicionale” dhe role gjinore dhe shërben si një kundërpeshë morale ndaj “dekadencës” së Shteteve të Bashkuara dhe vendeve perëndimore. Për shembull, Presidenti Putin pretendon se Perëndimi praktikisht ka braktisur konceptet e “nënës” dhe “babait” dhe i ka zëvendësuar ato me “prindin 1 dhe 2” në vend të tyre, ndërsa Ministri i Jashtëm Lavrov shkroi se studentët perëndimorë “mësojnë në shkollë se Jezu Krishti ishte biseksual”, ka shkruar Departamenti i Shtetit.

Narrativa e “vlerave në rrezik” përdoret zakonisht për të sfiduar qëndrimet perëndimore në lidhje me të drejtat e grave, pakicave etnike dhe fetare dhe grupeve LGBTQI+. Ekspertët pro-Kremlinit shpesh tallen me “prishjen morale” ose “qëndrimin e shthurur” të Perëndimit, dhe në të kundërt, Rusia dhe Krishterimi Ortodoks shquhen si mbrojtës të vërtetë të vlerave tradicionale.

Lexoni më shumë se si Putin përdor “vlerat tradicionale dhe familjare” për të justifikuar luftën në Ukrainë këtu.

Nga e gjithë kjo, mund të konkludojmë se nuk ka një plan global për të shkatërruar Rusinë dhe Putinin, sepse ata gjoja ishin mbrojtësit e fundit të vlerave tradicionale që qëndrojnë në themelet e krishterimit ortodoks. Është një mit që Perëndimi dëshiron të shkatërrojë “vlerat tradicionale”, kjo është një narrativë e famshme dezinformuese ruse që mund të dëgjohej shumë herë në fjalimet e presidentit rus. Fakt është se Rusia sulmoi Ukrainën për të kapur sa më shumë territor ukrainas dhe Ukraina po përpiqet të mbrohet me ndihmën e vendeve perëndimore. Prandaj, ne e konsiderojmë postimin që po analizojmë të pasaktë.