Nuk ka asnjë provë që rusët shkatërruan tanket që Maqedonia i dhuroi Ukrainës

Published on:

Nuk ka asnjë provë që ushtria ruse në Kherson shkatërroi pikërisht automjetet që ishin dhuruar nga Maqedonia e Veriut. Ministrja e Mbrojtjes Sllavjanka Petrovska, e pyetur nëse janë të njëjtat automjete, për Vërtetmatësin është përgjigjur: “Vështirë që dikush të dijë nëse janë saktësisht tonat. Është pothuajse e pamundur. Nuk kemi vetëm ne tanke të tilla, i kanë edhe Ukraina dhe vendet e tjera në krahun lindor”.

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook, në të cilin shpërndahet një artikull mediatik, ku thuhet se në Kherson, rusët shkatërruan tanket që vendi i dhuroi Ukrainës. I gjithë postimi ka si burim vetëm një kanal Telegram, i cili quhet Militarist. Teksti thotë se ushtria ruse shkatërroi automjete ushtarake BTR-70 në Kherson.

Sonte në Kherson rusët shkatërruan tanket që Maqedonia ia dhuroi Ukrainës, shkruan titulli.

Megjithatë, nuk ka asnjë provë që ushtria ruse në Kherson shkatërroi pikërisht automjetet që ishin dhuruar nga Maqedonia e Veriut. Ministrja e Mbrojtjes Slavjanka Petrovska, e pyetur nëse janë të njëjtat automjete, për Vërtetmatësin është përgjigjur:

Vështirë se dikush mund ta dijë nëse ata ishin pikërisht tanët. Është pothuajse e pamundur. Ne nuk kemi këtë lloj tankesh, ato i kanë edhe Ukraina dhe vendet e tjera në krahun lindor.

BTR 70 është një transportues personeli i blinduar me tetë rrota i zhvilluar fillimisht nga Bashkimi Sovjetik në fund të viteve gjashtëdhjetë me kodin e prodhimit GAZ 4905. Më 21 gusht 1972, ai u pranua në shërbimin sovjetik dhe pak më vonë u bë objekt i eksportit të gjerë. Sasi të mëdha të këtij automjeti u prodhuan gjithashtu me licencë në Rumani, i njohur si TAV 77. BTR 70 u zhvillua si një pasardhës i mundshëm i serisë së mëparshme BTR 60. Ai evoluoi nga një projekt i mëparshëm i dështuar i njohur si GAZ 50 për të projektuar një mjet i ri luftarak. Përveç kësaj, është e pamundur të dihet saktësisht se ku në Ukrainë janë dhënë donacionet maqedonase. Kjo do të thotë që nuk mund të thuhet se ato janë dhënë saktësisht në grupin e betejës Kherson. Vetëm Ministria e Mbrojtjes e Ukrainës e di se ku i ka shpërndarë këto automjete dhe kjo nuk bëhet e ditur. Më 3 gusht 2022, Ministria e Mbrojtjes e Maqedonisë i dërgoi një mesazh Moskës në lidhje me tanket e dhuruara nga shteti për Ukrainën. Vendimi për dërgimin e tankeve maqedonase në Ukrainë si donacion hasi në reagime të ashpra nga Moska.

Që në fillim, Maqedonia e Veriut dënoi ndërhyrjen ushtarake të Rusisë në Ukrainë dhe qëndroi në mbështetje të integritetit territorial, sovranitetit dhe pavarësisë së Ukrainës, dhe mbi të gjitha në mbështetje të paqes, të drejtave të njeriut dhe rendit ndërkombëtar. Deri më tani, Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut ka miratuar disa vendime për ndihmën ushtarako-teknike për të ndihmuar Ukrainën të mbrojë integritetin e saj territorial, i cili kërcënohet nga ndërhyrja ushtarake, tha në atë kohë Ministria e Mbrojtjes, duke shtuar se vendi, si një anëtare e NATO-s, qëndron me vendosmëri pas pozicionit dhe vendosmërisë së Aleancës për të qenë garantuesi i paqes dhe sigurisë së vendeve anëtare të saj dhe për të mbrojtur vlerat, lirinë dhe sigurinë e brezave të sotëm dhe të ardhshëm.

Ministria e Mbrojtjes tregoi se vendi i kishte dhënë Ukrainës tanke të gjeneratës së tretë, të cilat ishin blerë më parë nga Ukraina gjatë konfliktit të vitit 2001. Me vendim të qeverisë, vendi i dhuroi disa herë Ukrainës pajisje ushtarake në përputhje me kërkesat dhe nevojat e Ukrainës dhe në koordinim me aleatët. Gjithashtu u njoftua se batalioni i tankeve në Maqedoni do të shpërbëhet dhe do të sigurohen mjete të lehta të blinduara me rrota në përputhje me marrëveshjen me qeverinë amerikane të filluar në vitin 2019. Për të gjitha faktet e mësipërme, vlerësojmë se nuk ka asnjë dëshmi se rusët i kanë shkatërruar tanket që Maqedonia i ka dhuruar Ukrainës. Nuk është aspak e mundur të dihet se ku janë shpërndarë, dhe burimi i artikullit është vetëm një kanal nëTelegram.


Qries

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari