Organizata Botërore e Shëndetësisë nuk është duke vrarë fëmijë në Gaza

Published on:

Nuk është e vërtetë që Organizata Botërore e Shëndetësisë po vret fëmijë në Gaza, por zyrtarët e OBSH-së po sjellin vazhdimisht ndihmë mjekësore dhe jo mjekësore në Gaza për shkak të kushteve të dëshpëruara të trajtimit dhe spitaleve të shkatërruara nga bombardimet. OBSH mbledh donacione për Gazën dhe vazhdimisht bën thirrje për armëpushim. OBSH ka njerëzit e saj në terren duke informuar botën për tmerret e luftës dhe gjendjen shëndetësore në Gaza. Nuk është e vërtetë që edhe OBSH-ja tani është kujtuar të shpëtojë fëmijët me një vaksinë kundër kollës së madhe, për arsyen e thjeshtë se OBSH insiston gjithmonë në vaksinimin dhe vaksina DiTePer që mbron nga kjo sëmundje është pjesë e kalendarit kombëtar të imunizimit në Maqedoninë e Veriut.

 

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shkruhet:

Satanistët nga OBSH-ja dolën me idenë për të shpëtuar fëmijët me kollë, dhe në Gaza i vrasin ata. Trokitni ato kunguj.

Ndryshe nga sa thuhet në postimin që po rishikojmë, Organizata Botërore e Shëndetësisë nuk po vret fëmijë në Gaza. Që nga 7 tetori 2023, kriza e përshkallëzuar në Gaza ka shkaktuar një numër të madh të vdekjeve dhe lëndimeve civile. Në Rripin e Gazës, sulmet ajrore dhe mungesat e furnizimeve mjekësore, ushqimit, ujit dhe karburantit kanë bërë që sistemi shëndetësor i Gazës që më parë ishte i dobët dhe me burime të pamjaftueshme, të shembet. Spitalet në Gaza po punonin përtej kapacitetit për shkak të numrit në rritje të pacientëve si dhe civilëve që kërkonin strehim. Sigurimi i shërbimeve bazë shëndetësore, duke përfshirë kujdesin gjinekologjik obstetrik dhe për foshnjat, si dhe trajtimin për sëmundjet kronike në Gaza, është komprometuar rëndë.

Organizata Botërore e Shëndetësisë punon me partnerë për të adresuar nevojat më kritike shëndetësore, duke përfshirë shpërndarjen e furnizimeve mjekësore që shpëtojnë jetën. OBSH u bën thirrje të gjitha palëve që të mbrojnë shëndetin dhe të ofrojnë akses të besueshëm në kujdesin shëndetësor për popullsinë e tyre, shkruan në faqen e OBSH-së. 

Ekipet e OBSH-së dërguan furnizime mjekësore dhe ilaçe të konsumueshme në spitalet në jug dhe veri të Gazës në misione me rrezik të lartë, së bashku me partnerët e tyre. Këto furnizime dhe ilaçe u dërguan në spitalet në veri dhe jug të Gazës për shkak të mbipopullimit të tyre, gjendjes së rëndë dhe fluksit të madh të pacientëve.

Sot, përsëris thirrjen time për komunitetin ndërkombëtar që të ndërmarrë hapa të menjëhershëm për të zbutur dëshpërimin dhe pikëllimin me të cilin përballet populli i Gazës dhe që kërcënon aftësinë e punonjësve të ndihmës për të ndihmuar njerëzit me lëndime të tmerrshme, uria akute dhe që janë në rrezik serioz të sëmundjeve, tha më 27 dhjetor 2023 Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Drejtor i Përgjithshëm i OBSH-së. 

Në misionin e atëhershëm të OBSH-së me rrezik të lartë, i cili u krye më 26 dhjetor 2023, furnizimet iu dorëzuan dy spitaleve, Al Shifa dhe Al Amal. Të dy spitalet ishin strehimore për personat e zhvendosur që kërkonin siguri relative. 50 mijë njerëz u strehuan në spitalin Al Shifa dhe 14 mijë në Al Amal.

Në Al Shifa, OBSH shpërndau karburant për të mbajtur funksionimin e shërbimeve thelbësore. Me UNICEF-in, OBSH-ja siguroi gjithashtu furnizime mjekësore për spitalin. Ushqimi u dërgua edhe në kuzhinën Al Shifa. Furnizimet mjekësore u dërguan edhe në farmacinë qendrore në Gaza, e cila do të shërbejë si bazë për furnizimet mjekësore që do të dërgohen në spitale të tjera dhe do të mbështetet nga OBSH dhe partnerët.

Në Spitalin Al Amal, kulla e radios së spitalit u çaktivizua pas sulmeve ajrore, duke prekur shërbimin e urgjencës mjekësore që u shërben 1.5 milionë njerëzve. Nga 9 autoambulanca që kishte spitali, vetëm 5 mbetën funksionale.

Stafi i OBSH-së raportoi se ishte e pamundur të punohej brenda spitalit pa shkelur ata që trajtoheshin dhe kërkonin strehim. Ka vetëm disa tualete funksionale në dispozicion në spital, njoftoi OBSH. 

Nga atje, ata shtuan se zyrtarët e tyre panë dhjetëra mijëra njerëz që iknin nga sulmet e rënda në këmbë, me gomarë ose me makina.

OBSH është jashtëzakonisht e shqetësuar se kjo zhvendosje e njerëzve do të rëndojë më tej potencialin shëndetësor në jug, ku tashmë ka probleme për t’u shërbyer pacientëve. Kjo zhvendosje masive e detyruar e njerëzve do të kontribuojë gjithashtu në mbipopullimin në spitale, do të rrisë rrezikun e sëmundjeve infektive dhe do ta vështirësojë dërgimin e ndihmës humanitare,tha Dr. Rick Piperkorn, përfaqësues i zyrës së OBSH-së në Gaza.

OBSH gjithashtu informoi se problemi i urisë në Gaza është i madh.

Siguria e stafit tonë dhe vazhdimi i operacioneve tona varet nga mbërritja e menjëhershme e më shumë ushqimeve në të gjithë Gazën. Kolegët e mi janë të prekur drejtpërdrejt dhe personalisht nga konflikti, ashtu si të gjithë në Gaza. Vazhdoj të marr lajme të trishtueshme se punonjësit tanë po humbasin anëtarë të familjes, tha Dr. Tedros.

Ai bëri thirrje për një armëpushim për të kursyer civilët nga dhuna e mëtejshme në rrugën e gjatë drejt rindërtimit dhe paqes.

Ndryshe nga sa thuhet në publikimin që po shqyrtojmë, OBSH nuk ka asnjë rol në fillimin apo ndikimin negativ të konfliktit në Gaza. OBSH ka ndihmuar me ndihmën mjekësore, karburantin, dërgimin e personelit dhe dërgimin e mesazheve për armëpushim. OBSH gjithashtu informon botën për pasojat shkatërruese të konfliktit mbi civilët në Gaza.

Në linkun e mëposhtëm mund të gjeni edhe Planin Operativ të OBSH-së për Reagimin ndaj Territorit të Pushtuar Palestinez. Këtu mund të shihni edhe thirrjen që OBSH ka bërë për donacione në Gaza.

OBSH gjithmonë ka inkurajuar vaksinimin e rregullt të fëmijëve, sepse vaksina përfaqëson përfitimin më të lartë civilizues të mjekësisë. Vaksina DiTePer është pjesë e kalendarit të rregullt të imunizimit në Maqedoni. Për shkak të faktit se këto thirrje nuk patën përgjigje të plotë dhe se në Maqedoni ka doza të vaksinës DiTePer, mbulimi i tyre me vaksinim është i ulët, kjo krijon rrezik për epidemi.

Për të gjitha faktet e mësipërme, gjykojmë se nuk është e vërtetë që OBSH po vret fëmijë në Gaza. Përveç kësaj, nuk është e vërtetë që OBSH-ja ka kujtuar tani që fëmijët duhet të vaksinohen kundër kollës së madhe, OBSH-ja inkurajon vaksinimin dhe apelon vazhdimisht dhe nuk është se e kanë bërë tani.