Përsëri po përhapen gënjeshtra se Ukraina është naziste

Published on:

Tridenti ka qenë prej kohësh i lidhur me historinë e Ukrainës. Ishte një shenjë e paraardhësve të dinastisë Rurik (shek. 10-12, koha e Rusisë së Kievit). Në vitin 1918, menjëherë pas rënies së Perandorisë Ruse, qeveria e Republikës Popullore të Ukrainës miratoi Trridentin si stemë shtetërore.Nuk është hera e parë që narrativa se Ukraina është naziste dhe fashiste janë përhapur në mediat sociale, megjithëse Ukraina e ndaloi promovimin e nazizmit në 2015.Kjo bëhe për të justifikuar agresionin rus që po vazhdon prej më shumë se dy vitesh

 

Po analizojmë një postim në Facebook që pretendon se stema e Ukrainës – tresheja, është një simbol nazist.

Nese akoma nuk e kuptoni… jeni te vonuar, thuhet ne postim.

Postimi ndau gjithashtu një foto të Zelenskit të rrethuar nga stema në bluzën e tij – stema e Ukrainës – një trident që ka një histori të gjatë, por në të njëjtën kohë, është një simbol i Ukrainës moderne dhe bashkëkohore ngjarjet heroike të së kaluarës – dhe luftëtarët ukrainas që mbrojnë sot sovranitetin dhe integritetin territorial të Ukrainës.

Gjithashtu u shpërnda një foto bardh e zi ku tregonte, përveç simbolit nazist të svastikës, një burrë duke valëvitur një flamur me një simbol të ngjashëm me këtë simbol mbi të. Fotoja mund të gjendet këtu, ndërsa mbishkrimi poshtë saj lexon: “Vullnetarët nga Batalioni Roland zotohen për besnikëri ndaj flamujve të Rajhut të Tretë dhe Ukrainës”. Batalioni Roland, i formuar në mesin e prillit 1941, me 350 ushtarë dhe fillimisht i vendosur në Ostmark (Austria e sotme), përbëhej kryesisht nga vullnetarë ukrainas etnikë që jetonin në Poloninë e pushtuar nga gjermanët dhe ishte i lidhur me Organizatën Nacionaliste Ukrainase të Stepan Bandera.

Bandera është një figurë shumë e diskutueshme në Ukrainë. Ndërsa disa ukrainas e festojnë atë si një çlirimtar që luftoi kundër shteteve sovjetike, polake dhe gjermane dhe u përpoq të krijonte një Ukrainë të pavarur, nga ukrainasit e tjerë dhe nga polakët dhe rusët ai dënohet si një fashist dhe një kriminel lufte që me pasuesit e tij (Banderovci ) në përgjithësi ai ishte pjesërisht përgjegjës për masakrat e civilëve polakë dhe pjesërisht për Holokaustin në Ukrainë.

Megjithatë, në përshkrimin e vetë fotos që gjetëm, theksohet qartë se bëhet fjalë për një flamur ukrainas dhe jo për një lloj simboli nazist. Ajo që dihet është se simboli i nazizmit është svastika dhe ishte emblema e tyre zyrtare. Ajo u shfaq në flamujt e tyre, uniformat dhe materialet e tjera propagandistike. Simboli i svastikës rrjedh nga kontekstet e lashta fetare dhe kulturore, por fatkeqësisht u përvetësua nga nazistët dhe që atëherë është lidhur gjerësisht me ideologjinë e tyre të urrejtjes dhe diskriminimit.

Tridenti, nga ana tjetër, ka qenë prej kohësh i lidhur me historinë e Ukrainës. Ishte një shenjë e paraardhësve të dinastisë Rurik (shek. 10-12, koha e Rusisë së Kievit). Arkeologët e gjejnë ende imazhin e tij në monedha, vula, vegla, tulla, murale. Në vitin 1918, menjëherë pas rënies së Perandorisë Ruse, qeveria e Republikës Popullore të Ukrainës miratoi këtë simbol si stemë shtetërore.

Që nga ditët e Republikës Popullore të Ukrainës, tridenti (tryzub) është bërë një simbol i rëndësishëm për ata që luftuan për pavarësinë e Ukrainës 100 vjet më parë dhe ata që e mbrojnë atë tani.

Është zyrtarisht emblema e shtetit mbretëror të Volodimirit të Madh. Marka ndoshta e ka origjinën nga vula e Volodimirit të Madh, Princit të Kievit. Tridenti në stemën e Ukrainës pasqyron ngjarjet heroike të së kaluarës, domethënë përpjekjet e luftëtarëve ukrainas që mbrojtën sovranitetin dhe integritetin territorial si në të kaluarën ashtu edhe sot. Ashtu si të gjitha shenjat e tjera, tridenti ukrainas ka simbolikën e vet. Por ka edhe 40 teori për kuptimin e tij të vërtetë që variojnë midis një harku me shigjeta, një shandan, një spirancë, krahë skifteri etj.

Në vitin 1918, menjëherë pas rënies së Perandorisë Ruse, Qeveria e Republikës Popullore të Ukrainës miratoi treshen si stemë shtetërore. Komisioni, i cili ishte i autorizuar për të zgjedhur një stemë, shqyrtoi disa alternativa, duke përfshirë një luan të artë, një imazh të Shën Kryeengjëllit Mikael, shenjt mbrojtës i Kievit, dhe të tjera. 

Nuk është hera e parë që në rrjetet sociale shpërndahen narrrativa se Ukraina është naziste dhe fashiste dhe se atje lavdërohet nazizmi (neo-nazizmi). Kjo është bërë për të justifikuar agresionin rus që ka më shumë se dy vjet. Si kujtesë, Ukraina e ndaloi promovimin e nazizmit në 2015.

Për shkak të të gjitha fakteve të deklaruara konkludojmë se ky postim është i pavërtetë.