Rusia nuk po fiton në të gjitha frontet

Published on:

Ushtria ruse ka bërë disa përparime, por jo në të gjitha frontet, por kryesisht në rajonin e Donetskut dhe ministri rus i Mbrojtjes Sergei Shoigu ka shpallur kapjen e fshatrave si Bogdanovka, Novomykhaylovka dhe Pervomajskoe, që për një superfuqi nuk është tamam një sukses i ndritshëm. Rusia edhe sot e kësaj dite nuk ka kontroll mbi të gjithë rajonin e Donetskut (mbi Slavyansk, Kramatorsk, etj.), e lëre më plane më ambicioze si një ofensivë në Odesa – siç shpall me gëzim ky postim në Facebook. Rusia mban vetëm rreth 17.5 për qind të Ukrainës, duke përfshirë Krimenë dhe të ashtuquajturat DNR dhe LNR, të cilat u ndanë në 2014. Për një superfuqi që gjoja po “përparon me sukses”, kjo është shumë pak dhe situata nuk ka ndryshuar ndjeshëm për shumë kohë.

 

Në një postim në rrjetin social Facebook thuhet:

EKSKLUZIVE

Ushtria ruse po përparon me sukses në të gjitha frontet ukrainasit po tërhiqen kudo. Një ofensivë në Odessa po vjen së shpejti.

Ajo që është ekspozuar nuk mbështetet me fakte dhe thonë si vijon. Ushtria ruse ka bërë disa përparime, por jo në të gjitha frontet, por kryesisht në rajonin e Donetskut dhe ministri rus i Mbrojtjes Sergei Shoigu ka shpallur kapjen e fshatrave si Bogdanovka, Novomykhaylovka dhe Pervomajskoe, që për një superfuqi nuk është tamam një sukses i ndritshëm.

Kjo të kujton sensacionalizmin me të cilin u njoftua kapja e Avdeevka jo shumë kohë më parë. Është një qytet rreth pesëmbëdhjetë kilometra larg Donetskut, por pushtimi i tij zgjati 2 vjet (në fakt 10 vjet nëse llogaritim nga fillimi i luftës së Donbasit dhe sulmet e të ashtuquajturës DPR). Ky nuk është përparim i suksesshëm sipas asnjë përkufizimi. Në këtë ritëm, fitorja totale do të merrte dekada.

Me sa duket, qyteti i Chasiv Yar është planifikuar të pushtohet nga Dita e Fitores – 9 maj, në mënyrë që t’i japë të paktën njëfarë suksesi publikut rus. Aq mungon, saqë pushtimi i këtij qyteti të rrënuar me 12 mijë banorë, nga të cilët në fakt kanë mbetur vetëm disa qindra, tashmë prezantohet si sukses.

Rusia deri më sot nuk ka kontroll mbi të gjithë rajonin e Donetskut (mbi Slavyansk, Kramatorsk, etj.), e lëre më plane më ambicioze si një ofensivë në Odesa – siç njofton me gëzim postimi në Facebook. Mirëpo, sipas mediave përkatëse botërore, nuk ka asnjë parashikim për një gjë të tillë dhe arsyet me shumë gjasa janë këto.

Para së gjithash, Rusia u tregua e paaftë për të pushtuar qytetet e mëdha. Në pushtimin e gjithanshëm të nisur më 24/02/2022, Rusia arriti të pushtonte vetëm një qendër rajonale në Ukrainë, Kherson, por e humbi atë më 11/11/2022. Së dyti, problemi me Odesën është pozicioni i saj gjeografik, i cili është disi më larg. Zbarkimi detar është i pamundur, sepse një e treta e flotës ruse të Detit të Zi thuhet se është fundosur ose dëmtuar. Pas fundosjes së kryqëzorit “Moska” më 14 prill 2022 dhe incidente të ngjashme, tashmë është e rrezikshme që flota e Detit të Zi të qëndrojë në ujërat e Ukrainës, ndaj një pjesë e mirë e saj madje u evakuua nga Sevastopoli në portin rus të Novorossiysk. Marrja e Odesës nga forcat tokësore është gjithashtu e pamundur, sepse do të përfshinte një udhëtim të gjatë drejt saj përmes territorit të armikut.

Dhe së fundi, një ofensivë kundër Odesës nuk ka kuptim kur lufta është zhvendosur prej kohësh në vetë Rusinë, veçanërisht me bombardimin ukrainas të Belgorodit, kështu që prioriteti për të tani është krijimi i një zone tampon, duke i shtyrë sa më larg ukrainasit në mënyrë që armët e tyre të mos kenë rreze të mjaftueshme për të goditur objektivat në Rusi.

Në këtë kuptim, një ofensivë në rajonin e Kharkiv, të cilën analistët tashmë po e konsiderojnë, do të ishte më logjike. Në vitin 2022 forcat ruse u mundën në betejën e Kharkovit, dhe megjithëse arritën të kapnin një pjesë të zonës, ata shpejt u dëbuan dhe tani duan të kthehen. Por progresi është i ngadalshëm dhe vetëm disa fshatra në kufijtë e saj (p.sh. Kislovka) janë kapur. Por kjo është gjithashtu një pyetje, duke marrë parasysh lajmet e shpeshta të rreme nga Rusia.

Dhe ndërsa forcat ukrainase po tërhiqen në disa vende, kjo nuk do të thotë kudo – siç pretendon postimi në Facebook. Duhet gjithashtu të merret parasysh se në rajonin Kherson dhe një pjesë të mirë të Zaporozhye, vija e frontit ndjek lumin Dnieper, i cili është një pengesë natyrore, kështu që nuk mund të ketë një avancim të forcave ruse atje, dhe kështu një tërheqje e atyre ukrainase. Është një argument më shumë kundër pretendimit se “ushtria ruse po përparon me sukses në të gjitha frontet”. Përkundrazi, kishte pretendime se forcat ukrainase në disa vende kaluan Dnieper dhe zunë pozicione në anën tjetër.

Rusia mban vetëm rreth 17.5 për qind të Ukrainës, duke përfshirë Krimenë dhe të ashtuquajturat. DNR dhe LNR, të cilat u ndanë në 2014. Për një superfuqi që gjoja po “përparon me sukses”, kjo është shumë pak dhe situata nuk ka ndryshuar ndjeshëm për shumë kohë.

Natyrisht, lufta nuk ka përfunduar dhe ndryshimet janë të mundshme, por situata tani nuk përputhet me atë që thuhet në njoftimin që po shqyrtojmë këtu. Prandaj, konkludojmë se është e rreme.