Ukraina nuk e heshti koronën, as ngjarjet në Izrael nuk e heshtën Ukrainën

Published on:

Koronavirusi është ende atje pavarësisht luftës me Ukrainën, megjithëse situata nuk është aq shqetësuese sa në fillim dhe në vitin e parë të pandemisë Covid-19. Është e natyrshme që konflikti i vazhdueshëm midis Izraelit dhe Palestinës të zërë qendër në hapësirën mediatike për momentin. Por kjo nuk do të thotë se ajo që po ndodh atje është më pak ose më e rëndësishme se pushtimi rus i Ukrainës, i cili nuk po mbyllet siç pretendon postimi.

Një postim në Facebook po manipulon publikun, duke pretenduar se korona heshti sëmundjet, Ukraina heshti koronën dhe tani Izraeli do ta heshtë Ukrainën. Pretendime të tilla janë tendencioze, nuk kanë kontekstin e duhur dhe janë të gabuara.

Në postim thuhet:

Korona ka heshtur të gjitha sëmundjet,

Ukraina heshti koronën,

Izraeli tani do ta heshtë Ukrainën…dhe po ashtu janë shfaqjet dhe teatrot në të cilat njeriu shkatërrohet në mënyra të ndryshme, dhe kështu do të jetë derisa Zoti të lidhë Satanin….

Zot ki mëshirë!!!

Këto pretendime janë të pavërteta dhe i shtyjnë përdoruesit e rrjetit social të nxjerrin përfundime të gabuara.

Nuk është e vërtetë që kur u shfaq koronavirusi, të gjitha sëmundjet u ndalën, domethënë nuk kishte sëmundje të tjera. Shfaqja e koronavirusit (Covid-19), i cili shkaktohet nga infeksioni me sindromën e rëndë të frymëmarrjes akute të panjohur më parë, SARS-CoV-2, ka dobësuar ekonomitë dhe ka shkaktuar sfida të pashembullta të kujdesit shëndetësor. Në nivel global, miliarda njerëz janë urdhëruar të qëndrojnë në shtëpi si rezultat i karantinave dhe mbylljes së kufijve, si pjesë e masave të marra për të përmirësuar virusin.

Por pandemia e Covid-19 që ka pushtuar sistemet shëndetësore në mbarë botën ka pasur një efekt të rëndësishëm edhe në diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve të tjera që nuk janë heshtur, siç pretendon postimi. Distancimi social, karantina, puna nga shtëpia dhe mësimi online kanë ulur shkallën e sëmundjeve infektive si gripi sezonal, siç pritej me reduktimin e kontakteve sociale. Për më tepër, hulumtimet tregojnë se individët shmangën kërkimin e ndihmës për probleme të tjera shëndetësore për shkak të karantinës, duke çuar në uljen e diagnozës dhe trajtimit të duhur edhe pse problemet ende ekzistonin. Ndërkohë, edhe në rastet e diagnostikuara, trajtimi për sëmundje dhe gjendje si kanceri në shumë raste është dashur të shtyhet për shkak të kërcënimit të menjëhershëm të sistemeve shëndetësore dhe burimet e tyre janë përdorur për të përballuar Covid-in. Kjo nuk do të thotë se sëmundjet e tjera u heshtën ose nuk ekzistonin.

Gjithashtu, shfaqja e virusit nuk ka asnjë lidhje me Ukrainën. Virusi u identifikua nga autoritetet kineze më 7 janar 2020, pas së cilës materiali i tij gjenetik, ARN, u izolua. Vetë Organizata Botërore e Shëndetësisë konfirmon se virusi është izoluar më 7 janar 2020. Nuk është gjithashtu e vërtetë që Ukraina e heshti koronën. Koronavirusi është ende aty pavarësisht luftës me Ukrainën, megjithëse situata nuk është aq shqetësuese sa në fillim dhe muajt e parë të pandemisë deri në vaksinimin e popullatës. Javën e fundit në mbarë botën janë infektuar 122.522 persona dhe kanë vdekur 658 persona. Dhe kur shikoni situatën në shtete, mund të shihni se virusi ekziston ende. Në Maqedoni pasqyra epidemiologjike është stabile, edhe pse në javën e kaluar, nga gjithsej 635 testime, 140 kanë rezultuar pozitivë për Covid-19. Deri më 9 tetor, në Klinikën Infektive janë shtruar 13 pacientë, nga të cilët katër janë me mbështetje oksigjeni dhe një pacient me ventilim mekanik joinvaziv.

Këtë verë, varianti i ri i Covid-19 EG.5, ose Eris, u bë dominues në Shtetet e Bashkuara dhe është i pranishëm edhe në Kinë dhe Britani, por epidemiologët thonë se nuk ka vend për shqetësim.

Edhe pse situata nuk është dramatike, është krejtësisht e gabuar të nxirren përfundime se ka të bëjë me luftën në Ukrainë. Pas më shumë se tre vjetësh nga shfaqja e virusit, janë prodhuar disa vaksina për imunizimin e popullatës dhe një pjesë e popullsisë u sëmur dhe iu nënshtrua virusit, kështu që fitoi rezistencë natyrale. Gjithashtu, si në vitet e kaluara, kur moti ngrohet, njerëzit kalojnë më shumë kohë jashtë se sa në ambiente të mbyllura, kështu që transmetimi është më i ulët. Por virusi është këtu dhe nuk mund të pretendohet se ndonjë situatë tjetër botërore e ka heshtur atë.

Edhe pretendimi se Izraeli do të heshtë Ukrainën është i gabuar, domethënë, mashtron publikun.

Është e natyrshme që konflikti i vazhdueshëm midis Izraelit dhe Palestinës është aktualisht në qendër të hapësirës mediatike. Hamasi nisi një sulm të befasishëm me raketa ndaj Izraelit të shtunën në mëngjes dhe militantët e tij kaluan kufirin. Izraeli shpalli gjendjen e gatishmërisë ushtarake, pas së cilës ata filluan të kryejnë sulme ajrore në Gaza në shenjë hakmarrjeje. Në më pak se një javë, numri i të vdekurve u rrit në 2,400, nga të cilët mbi 1,200 në Izrael dhe të paktën 1,200 në sulmet ajrore të Gazës(deri në postimin e materialit), dhe anëtarët e Hamasit po mbajnë gjithashtu pengje, duke përfshirë shtetas të huaj. Kjo nuk do të thotë se ajo që po ndodh atje është më pak ose më e rëndësishme se pushtimi rus i Ukrainës, i cili nuk është heshtur, siç pretendon postimi. Situata në Ukrainë vazhdon të raportohet si në mediat maqedonase ashtu edhe në ato botërore, e cila nuk është as afër zgjidhjes. Por është normale që fokusi mediatik të drejtohet aty ku situata është më e tensionuar.

Sipas të gjitha fakteve të deklaruara, konkludojmë se ky postim, i cili pretendon se një situatë botërore hesht një tjetër (sëmundjet e heshtura nga korona, korona e heshtur nga Ukraina dhe tani Izraeli do ta heshtë Ukrainën), është manipulues dhe i mungon konteksti.