Ukrainasit nuk janë “katolizuar”, por kalendari për të festuar Krishtlindjet është rishikuar

Published on:

Shumica e qytetarëve në Ukrainë e identifikojnë veten si ortodoksë, jo si katolikë. Ukraina është një komb kryesisht i krishterë ortodoks, ku 8 në 10 qytetarë të rritur (78 përqind) e identifikojnë veten si ortodoksë, sipas një sondazhi të Qendrës Kërkimore Pew të vitit 2015. Më 25 maj 2023, Kisha Ortodokse e Ukrainës njoftoi se kalendari po ndryshonte dhe Krishtlindjet do të festoheshin më 25 dhjetor, si një mënyrë për t’u distancuar nga Rusia. Por ndryshimi i kalendarit, i cili meqë ra fjala është vullnetar – famullive u lihet opsioni nëse duan të vazhdojnë sipas kalendarit të vjetër, nuk e bën shumicën e kishave katolike, as Ukraina nuk “katolikizohet” në këtë mënyrë, siç pretendohet në mënyrë të rreme në postim

 

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku thuhet:

nPse i katolizua ukrainasit për të luftuar vëllanë kundër vëllait. Të njëjtët lojtarë që veprojnë si miq dhe roje të Maqedonisë.

Ndryshe nga postimi, Ukraina është një komb kryesisht i krishterë ortodoks, ku 8 në 10 qytetarë të rritur (78 përqind) identifikohen si ortodoksë, zbuloi një studim i Qendrës Kërkimore Pew të vitit 2015. Me rreth 35 milionë të krishterë ortodoksë, Ukraina është vendi i tretë më i madh ortodoks në botë, pas Rusisë dhe Etiopisë. Për më tepër, krishterimi ortodoks është i lidhur ngushtë me jetën kombëtare dhe politike të Ukrainës. Rreth gjysma e të gjithë ukrainasve (51 përqind) thonë se është të paktën në një farë mënyre e rëndësishme që dikush të jetë ortodoks në mënyrë që të jetë një ukrainas i vërtetë.

Në Ukrainë, njerëzit thonë se udhëheqësit fetarë kanë të paktën njëfarë ndikimi në çështjet politike, megjithëse 61 përqind e ukrainasve do të preferonin që të mos ishte kështu. Ndarja midis kishave ortodokse në Rusi dhe Ukrainë është rezultat i historisë, i tensioneve politike midis ambicies gjeopolitike ruse për rajonin dhe rezistencës ukrainase ndaj tij.

Kisha Katolike e Ukrainës është një burim i rëndësishëm kulturor dhe intelektual i identitetit ukrainas. Shumica e ukrainasve e konsiderojnë veten ortodoksë, jo katolikë. Por me 4.5 deri në 6.5 milionë anëtarë, Kisha Katolike Greke e Ukrainës është kisha e tretë më e madhe në Ukrainë, duke përfaqësuar rreth 10 deri në 15 për qind të popullsisë së Ukrainës. Kisha Katolike Greke e Ukrainës njeh autoritetin e Papës si udhëheqës legjitim i të gjithë të krishterëve.

Kisha Katolike në Ukrainë dhe Kisha Ortodokse në Ukrainë janë kisha të ndryshme të krishtera, dhe ndryshe nga sa thuhet në postimin që po shqyrtojmë, shumica e qytetarëve në Ukrainë deklarohen ortodokse, jo katolike. Katolikët në Ukrainë janë të përqendruar kryesisht në Lviv.

Më 25 maj 2023, Kisha Ortodokse e Ukrainës njoftoi se kishte vendosur të rishikonte kalendarin dhe të festonte Krishtlindjet më 25 dhjetor, si një mënyrë për t’u distancuar nga Rusia. Të krishterët ukrainas, shumica e të cilëve janë ortodoksë, kanë festuar tradicionalisht Krishtlindjet më 7 janar, së bashku me vende të tjera ortodokse si Rusia, e cila filloi një pushtim ushtarak të Ukrainës më 24 shkurt 2022.

Kjo çështje është ngritur me një vrull të ri si rezultat i agresionit rus. Sot, kalendari Julian konsiderohet të jetë i lidhur me kulturën e Kishës Ruse, tha Kisha Ortodokse e Ukrainës në një deklaratë duke njoftuar ndryshimin nga kalendari Julian.

Kisha Ortodokse e Ukrainës ka njoftuar se do të përdorë një kalendar të rishikuar Julian nga 1 shtatori, kur fillon viti liturgjik. Ai gjithashtu deklaroi se famullitë do të kenë mundësinë të zgjedhin të festojnë sipas kalendarit të vjetër Julian.

Duke marrë parasysh kërkesat e shumta nga famullitë, manastiret, klerikët dhe besimtarët në lidhje me mundësinë e ndjekjes së kalendarit të ndjekur nga shumica e kishave ortodokse lokale, këshilli ipeshkvnor i Kishës Ortodokse të Ukrainës bekon famullitë dhe manastiret e Kishës Ortodokse të Ukrainës për të përdorur kalendarin e ri Julian në jetën liturgjike, thuhet në njoftim. 

Megjithatë, ndryshimi i kalendarit, i cili është vullnetar – famullive u lihet opsioni nëse duan të vazhdojnë me kalendarin e vjetër – nuk e bën shumicën e kishave katolike, as nuk e “katolikizon” Ukrainën në këtë mënyrë, siç pretendohet në mënyrë të rreme në postim. Kishat që ndryshojnë kalendarin mbeten ortodokse. As nuk është e vërtetë që një faktor i jashtëm “i ka kthyer ukrainasit katolikë për të luftuar vëllanë kundër vëllait”, në kuptimin që dikush nga jashtë ka urdhëruar kishat ortodokse të ndryshojnë kalendarin e kishës. Është një vendim autonom i vetë kishave ortodokse. Dhe, përveç kësaj, vendimi nuk është i detyrueshëm, por i lihet hapësirë ​​secilës famulli që të vendosë vetë se cilin kalendar do të ndjekë. Devijimi nga kalendari është për shkak të dëshirës për t’u distancuar nga Rusia për shkak të pushtimit ushtarak të Ukrainës.

Për shkak të të gjitha fakteve të mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë.