Video lojë e shfaqur si dëshmi e super manovrave të aviacionit rus

Published on:

Videoja në postim nuk tregon ndonjë super manovër të aviacionit rus, por bëhet fjalë për një videolojë dhe simulim i të ashtuquajturit manovër kobra. DCS është një akronim për “Digital Combat Simulator“, një video lojë që simulon luftime ajrore.

Një postim në Facebook shpërndan një video që tregon një avion luftarak duke u ulur në një aeroplanmbajtëse dhe e shpall këtë si dëshmi të manovrave mbresëlënëse të pilotëve rusë.

Pasdite
Aviacioni rus i Nayakos, thuhet në postim.

Një kontroll në Google tregon se bëhet fjalë për një video lojë, jo për manovra të aviacionit rus.

Videoja është postuar në rrjetin social Tik-Tok me titullin “DCS: Cobra (e suksesshme) zbritja e Su-27 në një aeroplanmbajtëse” dhe me hashtagun “simulim”.

DCS është një akronim për Digital Combat Simulator, një video lojë që simulon luftime ajrore.

Su-27 është një lloj avioni luftarak me origjinë sovjetike që ekziston në të vërtetë. Bazuar në të, është projektuar modeli Su-27 në videolojën DCS, të cilin lojtarët mund ta blejnë për 14,99 dollarë.

Manovra Cobra, simulimi i së cilës shfaqet në video, është një manovër e vërtetë. Teorikisht, mund të përdoret për të ndaluar për momentin anijen, duke bërë që një ndjekës të kalojë para saj, si në videon e shpërndarë në postim, por vështirë se përdoret për ulje në pistën e reduktuar të anijes. Kryesisht kryhet në shfaqje ajrore dhe nuk ka raste të dokumentuara të përdorimit të tij në luftime aktuale.

Nuk është hera e parë që klipe nga videolojërat shfaqen sikur të ishin ngjarje të vërteta nga lufta në Ukrainë. Në shkurt 2022, vetë Ministria e Mbrojtjes e Ukrainës publikoi një video të krijuar me DCS sikur të ishte pamje lufte.

Nga e gjithë kjo mund të konstatohet se videoja në postim nuk tregon ndonjë super manovër të aviacionit rus, por është një videolojë dhe një simulim i të ashtuquajturit manovër kobra. Ndaj postimin që po e analizojmë e vlerësojmë si të pavërtetë.