Zelenski nuk bleu kazino në Qipro

Published on:

Është një dezinformim që Presidenti i Ukrainës Volodymyr Zelenski bleu kazino dhe hotel në Qipro përmes kompanisë së tij offshore. Nuk ka asnjë provë për këtë, siç konfirmohet nga zyrtarë të lartë politikë në Qipro dhe faqja që fillimisht publikoi “lajmin” e fshiu më vonë.

 

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shkruhet:

Lufta është mamaja e dikujt, njerka e dikujt tjetër. Zelenski bleu një resort kazino në Qipro përmes kompanisë së tij Casino Heritage Inc. për 200 milionë dollarë me Bitcoin. Rreshti i parë, plazhet dhe të gjitha këto.

Pretendimi i bërë në postimin që po shqyrtojmë është i lidhur me një kanal Telegram. Por ky pretendim është dezinformim.

Ambasada e Ukrainës në Qipro e mohoi këtë informacion, duke e cilësuar si propagandë ruse që synon krijimin e tensioneve diplomatike. Ambasada e Ukrainës në Republikën e Qipros mohon kategorikisht pretendimet se Presidenti i Ukrainës Volodymyr Zelenski ka blerë një kazino në Kyrenia. Në një deklaratë të fundit, ambasada i përshkroi këto pretendime si një tjetër gënjeshtër e krijuar për të diskredituar Ukrainën dhe udhëheqjen e saj, si dhe për të krijuar tensione diplomatike midis Kievit dhe Nikozisë.

Spekulimet që qarkullojnë në rrjetet sociale, përfshirë postimin që po shqyrtojmë, sugjerojnë se Zelenski është pronari i ri i Vuni Palace kasino dhe hotel, një nga kazinot më të mëdha në Evropë që ndodhet në Kyrenia, Qipro. Ambasada e Ukrainës në Qipro thotë se kjo është propagandë ruse që synon përhapjen e lajmeve të rreme pa asnjë provë për të mbështetur pretendime të tilla.
Ky informacion i rremë është një tjetër gënjeshtër që synon diskreditimin e Ukrainës dhe udhëheqjes së saj në sytë e botës, thotë ambasada. Sipas historisë së rreme, një kompani që dyshohet se në pronësi të Zelenskit ka blerë hotelin dhe kazinon, por nuk ka asnjë provë në botim për të mbështetur një pretendim të tillë për manipulimet dhe propagandën ruse. Presidenti i Qipros, Nikos Christodoulides, komentoi akuza të tilla dhe tha se nuk kishte prova për të mbështetur se Zelenski kishte ndonjë përfshirje në blerjen e kazinos.

 

Deri më tani, shërbimet përkatëse të Qipros kanë qenë duke hetuar këtë çështje. E konfirmoj, deri më tani nuk ka asnjë provë të tillë. Kur të përfundojë hetimi në bashkëpunim me shtete të tjera dhe shërbime të tjera, do të mund të themi më shumë. Por në këtë pikë mund t’ju them se deri para 5 minutash para se të vija këtu më kanë njoftuar se nuk ka pasur një provë të tillë, tha ai. 

Dezinformimi i diskutueshëm e ka origjinën nga faqja turke Oda TV, e cila publikoi një artikull të titulluar “Zelenski luan një lojë shahu”. Teksti thekson se ndërsa vendet perëndimore po i ofrojnë Ukrainës ndihmë financiare dhe ushtarake, Zelenski e ka kthyer vëmendjen e tij në industrinë e kazinove. Sajti shtoi gjithashtu se Film Heritage Inc., një firmë e regjistruar në Belize që dyshohet se zotërohet nga Zelenski, sipas Pandora Papers 2021, bleu kazinon dhe hotelin Vuni Palace në fillim të majit 2024.
Siç shkruajnë verifikuesit e fakteve të Snopes, historia e publikuar në Oda TV është fshirë që atëherë, por më parë kishte filluar të fitonte tërheqje përmes kanaleve të mediave sociale përmes një profili në rrjetin social X Aussie Cossack, i cili e përshkruan veten si një “agjent i huaj i regjistruar në Sputnik”. Sputnik është një agjenci mediatike e kontrolluar nga shteti rus, kontrolluesit e fakteve të Snopes shtuan se informacioni ishte i rremë sepse bazohej në një faqe interneti të rreme të kazinos. Faqja e rreme për kazinon, sipas Snopes, u regjistrua më 29 maj 2024, vetëm një ditë para se Oda TV të publikonte narrativën dezinformuese në lidhje me pronësinë e pretenduar të Zelenski të kazinos. Siç u tha nga kontrolluesit e fakteve të Snopes dhe vetë pronarët e kazinosë mohuan se ishte shitur për shkak të të gjitha fakteve të mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë.