OPERACIJA „OMČA 2“ – neutemeljen pokušaj diskreditacije medija i civilnog društva

Published on:

Datum: 10.02.2022.
https://www.republika.rs/vesti/tema-dana/340030/akcija-omca-2-za-glavu-vucica-zasto-predsednik-srbije-mora-pasti


Lažna vest/ Manipulativna vest

Neproverljivi podaci


Srpski telegraf, dnevni list blizak vladajućoj partiji u Srbiji, objavio je prošle nedelje vest o „rafalnoj medijskoj paljbi“ na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, njegovu porodicu i najbliže saradnike, u sklopu operacije „Omča 2“. Tekst sadrži brojne neutemeljene informacije, pozivajući se na neimenovane izvore poznate samo redakciji Srpskog telegrafa.

Prema pisanju Srpskog telegrafa, operaciju „Omča 2“ predvodi dnevni list Danas, a u „medijskoj ofanzivi“ na srpskog predsednika učestvuju i drugi mediji. Na naslovnoj strani jednog od najtiražnijih listova u Srbiji prikazane su i naslovne strane novina Danas i Nove. Ovi mediji se etiketiraju kao mediji koji imaju zadatak da sprovode politiku „zabijanja klipova u točkove Srbije“, po nalogu Zapada koji „ne želi jaku Srbiju, koja je sposobna da nabavi vakcine, da jača ekonomiju, koja može da zaštiti i odbrani svoju teritoriju“.

Iako je Srpski telegraf naveo tačno koji mediji sprovode operaciju „Omča 2“, nigde u ostatku teksta se ne precizira iz kojih to tačno centara moći akcija dolazi, niti se navode tačni kanali preko koji Zapad utiče na medije u Srbiji.

U tekstu se spominje da akcija ima za cilj „glavu predsednika Srbije“. Mada se u tekstu ne navodi da spomenuti mediji i centri moći žele da izvrše atentat na predsednika Srbije, korišćenje ovakvih kvalifikacija ima dodatnu težinu, s obzirom na to da srpsku javnost poslednjih nedelja potresaju informacije o atentatu na predsednika prilikom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji prošle godine.

Neimenovani izvori dalje kažu da Vučić ne odgovara Zapadu jer je njegova snažna borba za zaštitu nacionalnih interesa „trn u oku“ centrima koji žele Srbiju „na kolenima, slabu, koja je poslušna i ispunjava njihove zahteve, ultimatume“. „Cilj im je isti, žele da sruše Vučića, zato spinovima i lažima u medijima pokušavaju da slome Srbiju“, navodi se u tekstu Srpskog telegrafa.

Kako piše Srpski telegraf na osnovu neimenovanih izvora, pored medija, zadatak Zapada
izvršavaju i nevladine organizacije. Te organizacija pojačavaju pritisak na Vučića kroz organizovanje protesta. „Zapad želi da nam nametne svoja rešenja kada su u pitanju najvažnije teme, kao što je pitanje Kosova, da unište Republiku Srpsku, da saseku prijateljstva i strateške projekte koje Srbija ima sa Kinom i Rusijom“.

O aferi „Omča 2“ nije se oglasila nijedna od ambasada Zapadnih država u Srbiji, a osim izjava političara, ne postoje nikakvi podaci državnih organa o ugroženosti države usled delovanja stranih faktora.

Ovo nije prvi put da se na osnovu neimenovanih izvora targetiraju slobodni mediji i nevladine organizacije u Srbiji. Vesti da neko želi da „skine glavu“ predsedniku Srbije posebno se intenziviraju pred i u toku izborne kampanje.

Po prvi put operacija Omča spomenuta je u provladinim medijima u junu 2019. godine. Tada su isti ovi mediji, ponovo na osnovu neimenovanih izvora objavili da su strane službe razradile plan koji ima za cilj slom Srbije, politički i ekonomski. U okviru te akcije, provladini tabloidi pisali su i o navodnom ubistvu nekog od političkih lidera opozicije kako bi se za to optužio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nadležni organi nikada nisu dali bilo kakve informacije o navodnom tajnom planu za rušenje vlasti u Srbiji pod nazivom „Omča“. Ovakve vesti kreiraju i prenose mediji bliski vlasti, a kojima je kompanija Tviter dodala oznaku kao medija koji sarađuju sa Vladom Srbije. Pored serijala „Omča“, provladini tabloidi fabrikovali su niz drugih afera, od kojih ni jedna nije doživela institucionalni epilog.