Analiza vesti: „PREDSEDNIK VUČIĆ NA MINHENSKOJ BEZBEDNOSNOJ KONFERENCIJI: Sa Boreljom danas o Kosovu i Metohiji”

Published on:

Februar 2024.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

PREDSEDNIK VUČIĆ NA MINHENSKOJ BEZBEDNOSNOJ KONFERENCIJI: Sa Boreljom danas o Kosovu i Metohiji

https://www.politika.rs/sr/clanak/599819/Sa-Boreljom-danas-o-Kosovu-i-Metohiji

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je učestvovao na 60. Minhenskom bezbednosnom forumu, vodećem svetskom forumu o međunarodnoj bezbednosnoj politici, na kome se okupilo oko 500 učesnika. Tom prilikom predsednik je razgovarao sa svim relevantnim akterima o bezbednosti Republike Srbije, Kosovu, ali i o izborima koji su se održali 17. decembra 2023.

O pregovorima sa EBRD

Predsednik je takođe imao sastanke i sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), gde je zahtevao dodatna sredstva za izgradnju lokalnih i regionalnih puteva. S obzirom na to da EBRD pruža novčanu pomoć Srbiji na brojnim projektima, predsednik je poručio da „oni znaju da kad sarađuju sa Srbijom nema problema, jer vraćamo novac, povećavamo plate i standard“. Istina je da su se plate povećale, ako uzmemo u obzir prosečnu platu u Srbiji, međutim medijalna zarada koja bolje oslikava socio-ekonomsku situaciju u državi i dalje nije na zadovoljavajućem nivou. Ako uzmemo u obzir inflaciju i enormno povećanje cena, Srbija se nije ni približila standardu evropskih zemalja. Kako prenosi Politika, Vučić je zahtevao 200 miliona od Evropske banke za obnovu i razvoj, kako bi se pokrenula modernizacija Srbije, infrastrukturni projekti, ali i ulaganja u IKT sektor i veštačku inteligenciju.

O ukidanju dinara na Kosovu

Kada je u pitanju novonastala situacija na Kosovu, odnosno ukidanje dinara od strane prištinskih vlasti, Vučić je primetio da niko nije zadovoljan potezom Prištine, kao i da je čuo da je Britanija uputila oštro pismo prištinskim vlastima. Ukidanje dinara na Kosovu je trenutno gorući bezbednosni problem, te je bilo za očekivati da predsednik Republike Srbije vodi pregovore po tom pitanju na vodećoj bezbednosnoj konferenciji, ili da makar građane obavesti o ishodu tih pregovora. Umesto toga, Vučić je građanima poručio: „Nisam od onih koji bi vam saopštavao velike vesti dok ne budemo imali nešto i ne budemo mogli da pokažemo nešto našem narodu da smo uspeli da uradimo“. Ova izjava jedino implicira da se pregovori nisu ni dogodili ili da su prošli bezuspešno.

Predsednik se zapitao zašto je nekom takav potez bio potreban i zašto neko želi da provocira. „Nisam siguran da su dobar put izabrali, ali svakako je to veoma teško za nas. Pre svega teško za naš narod na Kosovu i Metohiji“, prenosi Telegraf. Svima je jasno da se građani Srbije na Severu Kosova nalaze u jako teškoj situaciji, ali nije jasno koje je rešenje ovog problema, s obzirom na to da ga predsednik nije utvrdio na Minhenskoj konferenciji.

O saradnji sa Nemačkom

Neposredno pre susreta sa nemačkim političarima, Vučić je izjavio da očekuje da će imati oštriji stav prema Beogradu i da ne očekuje da će nas oni razumeti, ili da će promeniti stav. Ne treba zaboraviti da je „Savezna Republika Nemačka od 2000. godine izdvojila 2 milijarde evra za Srbiju kroz direktnu pomoć, kao i kroz fondove EU, što predstavlja najveći pojedinačni iznos razvojne pomoći koju je bilo koja država dala Srbiji“, kako se navodi na sajtu Nemačkasaradnja.rs. Osim toga treba imati na umu da je Nemačka podržavala pomirenje i rešenje kosovskog pitanja kroz razne projekte i direktno posredovanje u pregovorima.

Izborne neregularnosti u Srbiji

Podsećamo da je početkom meseca Evropski parlament izglasao rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim neregularnostima na izborima u Srbiji, kao i suspenziju evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umešane u prevaru birača. Vlasti u Srbiji, uključujući i premijerku, su izrazile otpor i negodovanje povodom pomenute rezolucije, a Vučić se dotakao ovog pitanja u razgovorima sa novinarima u Minhenu, gde je kritikovao opoziciju. „Oni hoće da ukinu zakon i da kažu da je to njihov moral“, poručio je predsednik. U svakom slučaju, ukoliko je predsednik u pravu kada kaže da su ovi izbori protekli bez ikakvih nepravilnosti i u najboljem redu, nema razloga za brigu povodom međunarodne istrage.

O izjavi predsednika Hrvatske

U međuvremenu je predsednik imao raspravu sa hrvatskim predsednikom, Zoranom Milanovićem koji je poručio da Srbija vodi kupusarsku politiku u kontekstu istovremene proruske i proevropske politike. Vučić iz Minhena nije propustio da odgovori Milanoviću: „Kupusarska politika – odlična politika. Mi volimo kupus, volimo da jedemo, imamo vrhunski kupus u Futogu, pa dobro, ima još malo da sačeka, kad dođe sezona futoškog kupusa, poslaću mu glavicu kupusa da vidi da je to jedna prava i vrhunska politika. Daj Bože da i oni takvu vode“, kako prenosi N1. Pošto građani nisu obavešteni o sadržaju i ishodu pregovora iz Minhena, vidimo da su ipak imali priliku da čuju jeftine „političke“ doskočice.

Predsednik je nakon povratka iz Minhena, rekao da je zadovoljan kako smo prošli i da uskoro očekuje pregovore sa Briselom oko Kosova. Predsednik „Vučić kaže da i dalje ne postoji rešenje za ukidanje dinara na Kosovu i Metohiji, te da će obavestiti javnost kada bude postojalo“, kako prenosi Kurir.

Autor: Nataša Stanojević