Kratak prikaz trenutnih trendova u srpskim medijima

Published on:

Maj 2023.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Kratak prikaz trenutnih trendova u srpskim medijima

Društva pogođena teškim tragedijama a naročito kada su one izazvane ljudskim delovanjem, traže odgovore na pitanja ko je odgovoran, da li se nesreća mogla izbeći i šta dalje. Srbija u ovome nije izuzetak i nakon događaja od 3. i 4. maja svi mediji su se bavili ovom problematikom uz brojne emisije, intervjue i komentare sa sagovornicima različitih profila: od političara, pedagoga, psihologa, sociologa i tako dalje. Deo medija, kao što je i bilo za očekivanje, predvođeni izjavom tadašnjeg ministra prosvete Branka Ružića (koji je u međuvremenu dao ostavku na tu poziciju): za ono što se dogodilo okrivio je uticaj zapadnih vrednosti i kulture. Ovde dajemo pregled samo nekih od tekstova i izjava koji su se bavili ovakvom vizijom situacije u srpskom društvu:

Novosti su objavile vest pod naslovom „Obradović krivi zapadne vrednosti za masakr u OŠ „Vladislav Ribnikar““ u kojem prenose izjavu lidera Dveri.

Twitter objava koja je pokrenula žustru raspravu.

Stanje stvari – “Ljiljana Čolić: Deliti iste vrednosti sa „demokratskim Zapadom“

Srbin info objavio je vest “Masakr u školi kao sredstvo da se Srbija razoruža, a narod još više pokori?!”

Informer – “KOSTA K. SE GODINAMA SPREMAO ZA KRVAVI PIR Đukić Dejanović za Informer: Voleo je opasne stvari, lik ubice iz horor filma bio mu idol

Pravda – “LJepojević i Pavić o tragediji u školi, masovnoj šizofreniji i novoj rundi “pregovora” u Briselu

Sputnjik – “Nestorović: Treba nam veliki srpski reset – lek za bolest savremenog društva je vraćanje sebi

Sabornik srpsko-ruski – “Zašto Srbija plače na praznik svog velikog sina?

Russia Today – “Krvava bajka na Vračaru

Iako, makar zbog poštovanja prema žrtvama, ne želimo da ulazimo u dublju analizu ni celog narativa ni pojedinačnih tekstova smatramo da u državi u kojoj je za poslednjih dvadeset godina snimljeno samo pet filmova za decu, u kojoj se u udarnim terminima na televizijama sa nacionalnim frekvencijama prikazuju domaće serije i filmovi ispunjeni nasiljem dok te iste televizije ni nemaju redakcije i program namenjen deci (što im je zakonska obaveza) i dok vladajuće političke elite koriste visoko agresivan pristup obraćanja svim neistomišljenicima – ovakva objašnjenja predstavljaju u najbolju ruku skretanje pažnje sa nagomilanih problema u Srbiji a u najgoru ozbiljnu zloupotrebu i manipulaciju javnim mnjenjem.

Sa druge strane skoro nevidljivo u medijima sa nacionalnom frekvencijom je prošla dodela nagrada 23. maja Nezavisnog udruženje novinara Srbije za istraživačko novinarstvo.

Sve emisije i članci koji su se našli u užem izboru za ovu nagradu u sve tri kategorije bave se nekim od najozbiljnijih problema sa kojima se Srbija suočava, a koji suviše često da bi to bila puka koincidencija upućuju na veze vlasti sa kriminalom i kriminalnim radnjama.

Ovo je lista emisija i tekstova koji su ušli u uži izbor za nagradu:

Elektronski mediji:

Štampani mediji:

Online mediji:

Stiče se utisak da se u Srbiji za mnoge stvari krivica olako svaljuje na uticaj Zapada dok se izbegava neophodna odgovornost i zanemarivanje dužnosti ljudi u vlasti.

Autor: Nikola Petrović