Објавен регионалниот мониторинг извештај за дезинформациските наративи во Западен Балкан

Најраспространетите дезинформации/теми во последниот квартал во 2023 година, во нашата земја се однесуваат на војната во Газа. Една од дезинформациите е дека Западот е одговорен за војната меѓу Израел и Палестина,...

Скопјани ќе добијат парно греење од утре, ќе се греат на максимални 21 степен

Централното парно греење во Скопје ќе започне со работа од утре (15 октомври) според сите критериуми и услови за загревање на просториите како и...

Русија донира споменици низ Скопје и го определува текстот од историјата на нив

„Вечна слава на хероите-борци од антихитлеровата коалиција кои го победија нацизмот и ги ослободија европските народи!“. Оваа реченица е испишана на спомен-обележјето позади Универзалната...

Општина Центар не знае кој ја отстранил таблата со украинскиот град Севастопољ од „руското“ игралиште

Општина Центар не ја отстранила таблата со името на украинскиот град Севастопољ од детското игралиште со руска тематика позади Универзалната сала. Од општината немаат...

Молк од институциите за таблата со украинскиот град Севастопољ во „руското“ детско игралиште кај Универзална сала

Повеќе од еден месец Општина Центар, Град Скопје и Министерството за надворешни работи молчат на прашањата поставени од Мета.мк за новото руско игралиште позади...

Молк од институциите за таблата со украинскиот град Севастопољ во „руското“ детско игралиште кај Универзална сала

Повеќе од еден месец Општина Центар, Град Скопје и Министерството за надворешни работи молчат на прашањата поставени од Мета.мк за новото руско игралиште позади...

Скопјани нема да останат без парно, Владата може времено да го преземе работењето на БЕГ

Мандатарот Димитар Ковачевски вели дека Владата нема да дозволи граѓаните на Скопје да останат без парно греење во претстојниот период. Тие имаат решение за...

Отстранета е таблата со името на градот Севастопољ од „руското“ детско игралиште во Скопје

Детското игралиште со руска тематика зад Универзалната сала во Скопје, во чија изградба учествуваа Општина Центар и Амбасадата на Руската Федерација во земјава, предизвика...

Отстранета е таблата со името на градот Севастопољ од „руското“ детско игралиште во Скопје

Детското игралиште со руска тематика зад Универзалната сала во Скопје, во чија изградба учествуваа Општина Центар и Амбасадата на Руската Федерација во земјава, предизвика...

2021 година под призмата на дезинформациите од Кремљ

Се ближи крајот на 2021 година, сепак се чини дека про-Кремљ дезинформациите нема да завршат. Годинава EUvsDisinfo во базата на податоци додаде 2.700 нови примери на про-Кремљ дезинформации. Ова е она што го...