Është publikuar raporti i monitorimit rajonal mbi narrativat e dezinformatave në Ballkanin Perëndimor

Dezinformatat/temat më të përhapura në tremujorin e fundit të 2023 në vendin tonë janë për luftën në Gaza. Një nga dezinformatat është se Perëndimi është përgjegjës për luftën midis...

Dhunimi i shtetasit shqiptar në kufirin e Malit të Zi me Shqipërinë pranohet nga autoritetet zyrtare

Një video ku tregohej nxjerrja forcërisht nga automjetie një qytetari shqiptar nga një polic malazez bëri xhiron e rrjetit. Faktoje verifikoi rastin, i cili konfirmohet nga autoritetet zyrtare të Malit të Zi dhe Shqipërisë. Ministria e Punëve të Jashtme dhe policia malazeze patën një reagim zyrtar në lidhje me incidentin e ndodhur në 16 janar të këtij viti. Autor i këtij incidenti identifikohet punonjësi i policisë doganore malazeze Dragan Scekic, për të cilin konfirmohet se ka nisur hetimi, por nuk sqarohet nëse vijon të jetë në detyrë ose jo. Më 17 janar, mediat në Shqipëri raportuan për një incident të ndodhur me një shtetas shqiptar, pranë kufirit të Shqipërisë me Malin e Zi. Krahas lajmit, i cili qarkulloi masisisht në media online, u publikua edhenjë video, ku tregohej se personi i identifikuar sisekretari për Çështjet Ekonomike dhe Financave nëPartinë e Lirisë, Petraq Milo, kishte rënë pre e dhunës nga autoritetet malazeze. Lajmi i publikuar nga “Balkanweb” Ajo që vihet re në të gjitha mediat online që kanë shpërndarë këtë artikull, është se i janë referuar një videoje të publikuar nga portali ‘JOQ’, pa dhënë detaje të mëtejshme për incidentin. Lajmi i publikuar nga “Gazeta Shqiptare” Nisur nga kjo video, Faktoje bëri një verifikim në lidhje me ngjarjen e ndodhur dhe reagimin e autoriteteve të të dy shteteve, Malit të Zi dhe Shqipërisë. Ne siguruam reagimin zyrtar nga autoritetet malazeze të cilat konfirmojnë incidentin, duke shtuar se kanë nisur hetimet për të zbuluar rrethanat e ngjarjes. “Punonjësit e Sektorit të Policisë Kufitare dhe Qendrës Rajonale të Policisë Kufitare tashmë kanë ndërmarrëdhe janë duke ndërmarrë masa dhe veprime zyrtare për konstatimin e gjendjes faktike dhe të gjitha rrethanave që kanë të bëjnë me sjelljen e punonjësve të policisë kufitare të Malit të Zi ndaj shtetasve të Republikës së Shqipërisë dhe mbi bazën e të cilave eventualisht do të ndërmerren masa të tjera në përputhje me ligjet e Malit të Zi”, thuhet në njoftimin zyrtar të Policisë së Malit të Zi. Njoftimi për shtyp i Policisë së Malit të Zi Në këtë njoftim nuk jepen të dhëna nëse polici në fjalë është pezulluar apo vijon të jetë në detyrë pas këtij incidenti. Ne iu drejtuam me një kërkesë për informacion edhe Ministrisë së Punëve të Jashtme të Republikës së Shqipërisë, ku ndër të tjera e pyetëm nëse kishin pasur komunikim me palën malazeze mbi incidentin e raportuar. Kërkesa për informacion dërguar Ministrisë për Europën dhe Punët e Jashtme, 25 janar 2023 Zyrtarisht Ministria...

Kurti mohon ekzistencën e marrëveshjeve sekrete midis Kosovës dhe Serbisë

Heqja e barrikadave nga serbët e Kosovës, pas konflikit të lindur më 10 dhjetor, u pasua nga një sërë raportimesh edhe në mediat në...

Origjina dhe roli i Homeland Justice në Sulmet Kibernetike ndaj Shqipërisë

Që nga korriku i 2022-it, kur qeveria shqiptare njoftoi publikun për sulmet kibernetike ndaj sistemeve të saj, Homeland Justice është vetëprezantuar si shkaktari i...

“Ballkani i Hapur”, marrëveshja për katastrofat mbetet në letër

Në korrik të 2021 Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Serbia firmosën një marrëveshje në kuadër të nismës ‘Ballkani i hapur’ për bashkëpunim në raste...

Kosova dhe Serbia zgjidhin mosmarrëveshjen e targave të makinave, me ndërhyrjen e SHBA

Dy ditë pasi Kosova dhe Serbia nuk gjetën gjuhën e përbashkët për mosmarrëveshjen mbi vendimin e qeverisë së Kosovës për të ndaluar targat e lëshuara nga Serbia, BE-ja njoftoi më...

Publikimi i titujve ‘copy-paste’ nga tabloidët po i bën jehonë propagandës kundër emigrantëve në Britani

Në mediat tona online dhe jo vetëm, po zhvillohet një fushatë anti-emigrantë, përmes publikimit të titujve ‘copy-paste’ nga tabloidë britanikë që njihen për qëndrimet...

Keqinterpretimet e “Zyrës për Kosovë” për motivet e sulmit ndaj dy serbëve

E ashtuquajtura “Zyrë për Kosovë” në Qeverinë e Serbisë ka reaguar përsëri pas një sulmi tjetër ndaj dy banorëve serb. Sulmin e ka interpretuar...

Shqipëria dhe vendet fqinje pre e sulmeve kibernetike

Shqipëria ndërpreu marrëdhëniet diplomatike me Republikën Islamike të Iranit pas një hetimi që sipas qeverisë provoi se sulmi kibernetik i korrikut të këtij viti,...

Këtë dimër ajri në Karposh ishte më i pastri, ndërsa në Lisiçe, Rektorat dhe Gazi Babë më i ndoturi (Infografik)

Problemi me ndotjen e në Shkup mbetet aktual, por numri i ditëve me ajër të ndotur dhe përqendrimet e matura të ndotësve këtë dimër...

Rosana Aleksoska: Ndikimi rus depërton veçanërisht në periudha dhe ngjarje kyçe për Maqedoninë e Veriut

Organizata joqeveritare MOST së fundmi publikoi një studim dedikuar luftës kundër lajmeve dhe narativave të rreme. Studimi „Dezinformatat dhe distorzioni informativ në Maqedoninë e Veriut...

Heshtje e institucioneve për tabelën me qytetin ukrainas Sevastopol në këndin e lojërave “ruse” pranë Sallës Universale

Më shumë se një muaj Komuna Qendër, Qyteti i Shkupit dhe Ministria e Punëve të Jashtme heshtin për pyetjet e Meta.mk për këndin e...

Viti 2021 nën prizimin e dezinformatave pro-ruse

Vitit 2021 po i vjen fundi, por duket se nuk do të përfundon dezinformomi pro – Kremlin. Këtë viti EUvsDisinfo ka shtuar 2,700shembuj të...