Është një dezinformatë se në Krivolak përdoret municion me uranium të varfëruar

Published on:

Pretendimi se në Krivolak kryhen ushtrime me uranium të varfëruar, i cili është kancerogjen, është i pavërtetuar dhe i pambështetur me asnjë fakt. Është një spekulim tendencioz që projekton një teori konspirative dhe krijon frikë të pabazë në publik. Ministria e Mbrojtjes mohon se në Krivolak përdoret uranium i varfëruar. Nga aty bëjnë me dije se matje të cilësisë së ajrit bëhen para, gjatë dhe pas stërvitjeve dhe është konstatuar se aktivitetet e ushtrisë nuk shkaktojnë ndotje mjedisore. Nga Ministria e Mbrojtjes janë të vendosur se stërvitjet dhe ushtrimet me aleatët dhe partnerët e NATO-s në poligonin Krivolak nuk paraqesin rrezik për shëndetin e qytetarëve.

 

 

Një postim në Facebook ringjall një dezinformatë të vjetër se avionët amerikanë po gjuajnë me uranium të varfëruar në Krivolak.

NË VEND KA EPIDEMI KANCERI!
KRIVOLAK ËSHTË NË QENDËR TË MAQEDONISË KJO ËSHTË VRASJE QËLLIMSHME E MAQEDONASVE!
NATO JASHTË MAQEDONISË!
NA PUSHTON ME DHUNË DHE NA SHKATËRRON!
NATO JASHTË MAQEDONISË!, 
thuhet në njoftimin që po analizojmë.

Publikimi në mënyrë arbitrare, pa ofruar asnjë provë dhe fakte, pretendon se në Maqedoni ka një epidemi kanceri të shkaktuar nga uraniumi i varfëruar, të cilin amerikanët dyshohet se e kanë lëshuar gjatë stërvitjeve ushtarake në Krivolak. Në njoftim nuk ka asnjë konfirmim nga institucionet përkatëse për përdorimin e uraniumit të varfëruar në Krivolak dhe nuk ka asnjë deklaratë nga personeli mjekësor që do të konfirmonte epideminë e mundshme të kancerit të shkaktuar nga uraniumi i varfëruar.

Bëhet fjalë për dezinformata të vjetra që u shfaqën për herë të parë në rrjetet sociale në gusht 2018, një muaj pasi Maqedonia e Veriut mori ftesën për anëtarësim në NATO.

Dhe më pas një pjesë e mediave spekuluan dhe përhapën panik në opinion se në Krivolak amerikanët gjoja përdorën uranium të varfëruar që ishte kancerogjen.

Ministrja e atëhershme e Mbrojtjes, Radmila Sheçerinskamohoi se në Krivolak është përdorur ndonjëherë uranium i varfëruar dhe deklaroi se as nuk do të përdoret.

Ministria e Mbrojtjes pohon me përgjegjësinë më të madhe se as stërvitjet e tanishme dhe as ato të ardhshme të partnerëve tanë të NATO-s në poligonin e Krivolakut nuk janë të asnjë lloji për shëndetin e qytetarëve dhe as nuk do të përdoren bomba me uranium të varfëruar. Gënjeshtra të tilla synojnë të nxisin mosbesimin e qytetarëve në NATO dhe shërbejnë si një fushatë negative për referendumin e ardhshëm. Qytetarët të jenë të qetë, anëtarësimi i Maqedonisë në NATO vetëm se sjell siguri më të madhe për vendin tonë, thanë nga kabineti i Sheçerinskës (gusht 2018).

Tashmë që ky informacion ka filluar të bëhet sërish aktual dhe viral në rrjetet sociale, Vërtetmatës i është drejtuar Ministrisë së Mbrojtjes për një koment. Nga atje, ata vendosën se lajmi ishte i rremë.

Ky është lajm i rremë. Jo vetëm që uraniumi i varfëruar nuk përdoret gjatë stërvitjeve në Krivolak, por Ministria e Mbrojtjes kujdeset tërësisht që të mos ndotet mjedisi gjatë këtyre stërvitjeve. Për të parandaluar përhapjen e dezinformatave të tilla, Ministria e Mbrojtjes vendosi praktikën e monitorimit të aktiviteteve më të mëdha stërvitore të Ushtrisë së Maqedonisë së Veriut në vitet e fundit. Në bashkëpunim me Laboratorin Universitar AMBICON në Universitetin “Goce Dellçev” në Shtip, monitorimi i ndikimit të ushtrimeve ushtarake në mjedis është bërë në 5 vitet e fundit. Matjet e cilësisë së ajrit bëhen para, gjatë dhe pas stërvitjeve dhe është konstatuar se veprimtaria e ushtrisë nuk shkakton ndotje mjedisore. As stërvitjet dhe ushtrimet e tanishme dhe as të ardhshme me aleatët dhe partnerët e NATO-s në poligonin Krivollak nuk paraqesin rrezik për shëndetin e qytetarëve. Monitorimi i cilësisë së ajrit të ambientit në zonën më të gjerë të kantierit Krivolak do të vazhdojë edhe në të ardhmen, u përgjigj Ministria e Mbrojtjes.

Helmet e luftës janë të ndaluara me Konventën e Kombeve të Bashkuara për ndalimin e armëve kimike nga viti 1997, të cilën Maqedonia e ratifikoi po atë vit.

Nga e gjithë kjo mund të konstatojmë se pretendimi se në Krivolak bëhen ushtrime me uranium të varfëruar, i cili është kancerogjen, është i pavërtetuar dhe i pambështetur me asnjë fakt. Është një spekulim tendencioz që projekton një teori konspirative dhe krijon frikë të pabazë në publik. Ministria e Mbrojtjes mohon se në Krivolak përdoret uranium i varfëruar. Nga aty bëjnë me dije se matje të cilësisë së ajrit bëhen para, gjatë dhe pas stërvitjeve dhe është konstatuar se aktivitetet e ushtrisë nuk shkaktojnë ndotje mjedisore. Ministria e Mbrojtjes është e vendosur se as stërvitjet dhe ushtrimet e tanishme dhe as të ardhshme me aleatët dhe partnerët e NATO-s në poligonin Krivolak nuk paraqesin rrezik për shëndetin e qytetarëve.

Bazuar në të gjitha këto, ne e vlerësojmë postimin që po analizojmë si të pasaktë.