Facebook ndalon përmbajtjet naziste dhe antisemite

Published on:

Facebook jo vetëm që nuk thotë se “Hitleri ishte një njeri i mirë, një demokrat që luftoi për të drejtat”, siç pretendon postimi, por gjithashtu sanksionon tregime dhe trillime të tilla. Lidhur me konstatimin tendencioz se “nuk është rastësi” që “Zelensky luan si i forti”, Facebook nuk ka asnjë lidhje me krijimin apo ndarjen e përmbajtjes nga përdoruesit e rrjetit social, të cilët kanë lirinë të shpërndajnë për aq kohë sa postimet nuk shkelin rregullat e Metës. Dhe fakti që Zelensky është aktual dhe i shpërndarë në Facebook është për faktin se ai është presidenti i Ukrainës, një vend që është sulmuar nga Rusia në një pushtim ushtarak agresiv dhe bota po e ndjek të gjithë situatën me vëmendje të madhe.

 

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku thuhet:

Facebook thotë dhe Hitleri ishte një paqebërës i mirë.

Ai luftoi për të drejta dhe demokraci, prandaj Zelenski që bëhet si i më i forti nuk është rastësi.

Një pretendim i tillë është një gënjeshtër e plotë dhe vërtetohet lehtësisht. Ndryshe nga sa thuhej në postimin që po shqyrtojmë, në vitin 2020, Facebook, pra Meta, ka publikuar një njoftim për përdoruesit e rrjetit social në të cilin tregon se rinovon politikën kundër gjuhës së urrejtjes dhe se ndalon nazistët dhe përmbajtje antisemite dhe çdo përmbajtje që shtrembëron të vërtetën për holokaustin.

Organizatat që studiojnë tendencat në gjuhën e urrejtjes raportojnë një rritje të sulmeve në internet kundër grupeve të shumta në mbarë botën dhe ne vazhdojmë përpjekjet tona për të hequr një përmbajtje të tillë. Ne kemi hequr më shumë se 250 grupe që mbështesin supremacinë racore dhe kemi rinovuar politikat tona për të adresuar Q Anon dhe paraushtarakët dhe policinë. Ne gjithashtu heqim në mënyrë rutinore individë dhe organizata globalisht dhe në tremujorin e dytë të këtij viti kemi hequr 22.5 milionë postime të gjuhës së urrejtjes nga platforma jonë. Pas një konsultimi njëvjeçar me ekspertë të jashtëm, së fundmi hoqëm edhe stereotipet antisemite për fuqinë kolektive të hebrenjve, të cilët shpesh i portretizojnë ata si liderë që drejtojnë politikën botërore dhe institucionet e saj më të mëdha, shkruan Meta në 2020.

Deklarata e tyre më pas vazhdon duke shtuar se ata janë duke ndërmarrë një hap të ri shtesë për të luftuar gjuhën e urrejtjes.

Vendimi ynë mbështetet nga një rritje e mirë-dokumentuar e antisemitizmit, një nivel global dhe alarmant i injorancës për Holokaustin, veçanërisht në mesin e popullatës së re. Sipas një sondazhi të fundit të 18-39-vjeçarëve në Shtetet e Bashkuara, gati një e katërta thanë se besonin se Holokausti ishte një mit, i ekzagjeruar ose nuk ishin të sigurt. Institucionet që fokusohen në kërkimin dhe kujtimin e Holokaustit vënë në dukje se edukimi i Holokaustit është një komponent kyç në luftën kundër antisemitizmit. Duke filluar nga ky vit, ne do t’i ridrejtojmë përdoruesit në informacione të besueshme jashtë Facebook nëse ata kërkojnë terma që lidhen me Holokaustin ose mohimin e tij në platformën tonë. Për vite, ne kemi punuar me komunitete anembanë botës për të na ndihmuar të kuptojmë se si urrejtja dhe antisemitizmi shprehet në internet. Këto përpjekje përfshijnë takime të rregullta me grupe që kanë një shtrirje globale si Kongresi Botëror Hebre dhe Komiteti Hebre Amerikan, si dhe organizata me fokus në mbrojtjen e popullatës lokale hebreje. Ne gjithashtu punojmë me institucione dhe grupe që luftojnë kundër urrejtjes dhe antisemitizmit, si Qendra Simon Wiesenthal. Vendosja e këtyre politikave nuk mund të jetë një gjë brenda natës. Ka një sërë përmbajtjesh që mund të abuzojnë me këto politika dhe do të na duhet kohë për të trajnuar sistemet tona për t’i zbatuar ato. I jemi mirënjohës partnerëve të shumtë për kontributin e tyre, shkruan Meta në njoftimin e saj.

Nga sa më sipër rezulton se Facebook jo vetëm që nuk thotë se “Hitleri ishte një njeri i mirë, një demokrat që luftonte për të drejtat”, siç pretendohet në postim, por edhe sanksionon tregime dhe trillime të tilla.

Por ky nuk është i vetmi dezinformim në postim, përveç kësaj, ai tenton të deklarojë se “Zelensky bën si më i forti”, dhe se “nuk është rastësi”.

Por përmbajtjet e Facebook-ut në të cilat shfaqet Zelenski, i cili përndryshe është hebre me origjinë, janë nga burime të jashtme, media, faqe, njoftime qeveritare dhe joqeveritare, raporte, institucione etj… Facebook nuk ka asnjë lidhje me krijimin e tyre apo shpërndarje nga përdoruesit e rrjetit social, të cilët kanë liri absolute të ndajnë çfarëdo përmbajtje që dëshirojnë për aq kohë sa ajo nuk bie ndesh me rregullat e Metës. Fakti që Zelensky është në trend dhe po shpërndahet në Facebook është për faktin se ai është presidenti i Ukrainës, një vend që është sulmuar nga Rusia në një pushtim ushtarak agresiv që vazhdon që nga shkurti i vitit 2022 dhe bota po e ndjek me vëmendje të madhe. Në kushte të tilla, është normale të publikosh dhe të shpërndash përmbajtje ku Presidenti i Ukrainës flet ose bën deklarata.

Për shkak të të gjitha fakteve të mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë. Nuk është e vërtetë që Facebook thotë se “Hitleri ishte një njeri i mirë, një paqebërës që luftoi për të drejtat dhe demokracinë”.