Kundërspin: Partia “Levica” spekulon se Maqedonia është e përfshirë në represionin e serbëve në Kosovë

Published on:

Duke reaguar ndaj vendimit të Qeverisë për dërgimin e 31 pjesëtarëve të ARM-së në Kosovë për gjashtë muaj, e majta thotë se KFOR-i është një forcë represive që shpesh përdor forcën e tepruar ndaj serbëve, se me vendimin e Qeverisë vendi është përfshirë në represione të tilla, se mbi 90 për qind e popullatës maqedonase e dënon një vendim të tillë dhe se misioni nuk është në kuadër të OKB-së. E gjithë kjo është informacion i sprapsur në reagimin e së majtës, e cila, meqë ra fjala, ka të drejtë plotësisht legjitime të kërkojë që ARM-ja të mos marrë pjesë në misionet e NATO-s, sepse objektivat programore të partisë janë qartësisht anti-NATO.

 

Shkruan: Teofil Blazhevski

 

Partia politike e Majta kërkoi nga qeveria maqedonase tërheqjen e ushtarëve të ARM-së pjesëmarrës në misionin paqeruajtës të NATO-s në Kosovë – KFOR, dhe në të ardhmen vendi të marrë pjesë vetëm në misionet paqeruajtëse nën patronatin e Kombeve të Bashkuara (OKB). Në të njëjtën kohë, elementët spin mund të regjistrohen në justifikimin e një kërkese të tillë:

Spin: Në muajt e fundit shpesh kemi qenë dëshmitarë se si autoritetet e Prishtinës, në krye me Albin Kurtin, po shkaktojnë destabilitet në veri të Kosovës duke zbatuar politika represive duke ushtruar dhunë klasike ndaj popullatës paqësore serbe në Kosovë.

Represioni mbi popullatën që përpiqet të mbrojë të drejtat e veta elementare në veri të Kosovës dhe Metohisë vështirë se do të ishte e mundur nëse nuk do të ekzistonte darë imperialiste e KFOR-it. Përkatësisht, në shumë raste pjesëtarët e KFOR-it përdorën forcë të tepruar për të mbytur protestuesit që luftonin legjitimisht për të drejtat e tyre të shkelura nga Qeveria represive, duke qëndruar në anën e më të fortëve dhe të armatosurve dhe kundër njerëzve të thjeshtë…

Qeveria e LSDM-së dhe BDI-së javën e kaluar kanë marrë vendim për dërgimin e 31 pjesëtarëve të ushtrisë maqedonase për të marrë pjesë në operacionin e KFOR-it në KiM, për një periudhë 6 mujore! Me këtë vendim, Qeveria marionete vazhdon pjesëmarrjen e drejtpërdrejtë në represionin e popullit serb të Kosovës dhe Metohisë, represion i cili kryhet në korrelacion dhe nën stafetën e “partnerëve tanë strategjikë”. 

E majta, si dhe mbi nëntëdhjetë për qind e popullatës maqedonase, e dënojnë këtë veprim të Qeverisë…

[Burimi: Antropol – Reagimi i së Majtës, data: 10.07.2023]

 

Kontraspin: E majta, në mënyrë krejt legjitime dhe në përputhje me objektivat e saj programore, si një parti e pozicionuar qartësisht anti-NATO, ka të drejtë të avokojë dhe të kërkojë që shteti të mos dërgojë më pjesëtarë të Forcave të Armatosura në misionet e NATO-s, por kur shpjegon arsyen e një kërkese të tillë, ai komunikon me publikun duke shtrembëruar të vërtetën, d.m.th. spinon.

Foto: Pamje nga një pjesë e reagimit të publikuar në Anthropol dhe media të tjera

Në reagimin e së Majtës ndaj vendimit të Qeverisë së RMV-së për dërgimin e 31 pjesëtarëve të ARM-së në mision gjashtëmujor në kuadër të KFOR-it, ka informacione dhe spin jo të plota lidhur me faktin se KFOR-i po kryen represion dhe për pjesëmarrjen, d.m.th. roli i ushtarëve maqedonas brenda vetë KFOR-it dhe në raport me opinionin publik në vend.

Kushdo që i përcjell ngjarjet përreth dhe në Kosovë e di se deri në trazirat e ashpra në disa komuna të veriut të Kosovës të banuara kryesisht me serb, mbi të gjitha në komunën e Zveçanit, forcat e NATO-s brenda KFOR-it pothuajse kurrë nuk kanë përdorur masa represive brenda misionit të tyre në Kosovë, i cili mbi të gjitha është paqësor dhe duhet të garantojë zgjidhjen paqësore politike të keqkuptimeve ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit.

Së dyti, kur dolën në terren, pas protestave të popullatës serbe në katër komuna, në fakt dolën për të parandaluar një përshkallëzim më të madh, sepse u vendosën në rolin e mbrojtësit të objekteve komunale dhe kështu një lloj anashkalim apo zëvendësim për forcat speciale të policisë së Kosovës, të cilat në një numër të madh u dërguan për të ruajtur kryetarët e rinj shqiptarë, pas zgjedhjeve të 23.04.2023, të cilat serbët i bojkotuan masivisht. (Arsyet e bojkotit janë të diskutueshme, por është e padiskutueshme që me vetëm 3.4 për qind pjesëmarrje në të katër komunat, kryetarët e rinj shqiptarë nuk do të kenë legjitimitet për të qeverisur komunat, sepse ai pushtet vendor nuk do të pasqyrojë vullnetin politik të shumica e votuesve ose e shumicës së popullsisë).

Së treti, popullsia vendase serbe, e cila protestoi kundër inaugurimit të kryetarëve të rinj shqiptarë dhe këshillave komunale me vendimin e Qeverisë së Kurtit për “zbatimin e sundimit të ligjit në të gjithë territorin” nga 26.05.2023, nuk ishte aspak i butë në shprehjen e protestës më 29.05.2023. Aty janë përmbysur dhe djegur kontejnerë, automjete, përdorimi i “koktejve molotovi”, pllaka dhe gurë, përfshirë edhe armë zjarri, siç dëshmojnë të dhënat zyrtare dhe nga KFOR-i. Në anën tjetër kanë qenë edhe dy persona, serbë, të plagosur me armë zjarri, të cilët janë sjellë në Spitalin klinik në Mitrovicë, por ende nuk ka epilog se kush kë qëlloi për herë të parë më 29 maj, kur ndodhën përleshjet e para të ashpra në komunën e Zveçanit apo nëse pas të shtënave kanë ndodhur veprime të dhunshme. De fakto, atë ditë KFOR-i fillimisht i “shpëtoi” pjesëtarët e Forcave Speciale të Kosovës (ROSU), të cilët ishin të bllokuar dhe të rrethuar nga protestuesit, e më pas edhe nga civilët dhe me atë veprim mund të kishin parandaluar më shumë radikalizëm apo më shumë viktimat.

Djegia e veturave në Zveçan. Foto: screenshot

E, përveç videove dhe fotografive të agjencive të huaja, për egërsinë e protestuesve serbë flet edhe deklarata e KFOR-it e dërguar më 30 maj, në të cilën thuhet se numri i përgjithshëm i pjesëtarëve të lënduar të misionit nga sulmi i paprovokuar në KFOR-i në Zveçan ka arritur në 30 ushtarë.

Të plagosur kanë mbetur 11 ushtarë të kontingjentit italian dhe 19 ushtarë të kontingjentit hungarez, ndërsa lëndimet kanë qenë të ndryshme, ndër të cilat fraktura dhe djegie nga mjetet e improvizuara ndezëse (të ashtuquajtura “koktej molotovi”). Tre ushtarë hungarezë u plagosën nga të shtënat me armë zjarri. Lëndimet e tyre janë jashtë rrezikut për jetën

Në të njëjtën deklaratë thuhet se NATO vendosi të dërgojë një numër të shtuar të anëtarëve të saj në të katër komunat pasi kryetarët shqiptarë hynë në godinat e komunës, si masë parandaluese kundër dhunës dhe për të mbrojtur jetët e të dyja palëve, por se “ata u sulmuan nga një turmë agresive që vazhdimisht shtohej. KFOR-i gjithmonë punon me vendosmëri dhe përmbajtje, brenda rregullave strikte të angazhimit. Në këtë rast, KFOR-i iu përgjigj sulmeve të paprovokuara nga një turmë e dhunshme dhe e rrezikshme gjatë kryerjes së mandatit të OKB-së në mënyrë të paanshme”thuhet në komunikatën e Komandës së KFOR-it.

 

Ushtarët dhe oficerët e ARM-së nuk dalin për të shtypur protestat

Së katërti, kur e majta pretendon se qeveria maqedonase është de facto e përfshirë në represionin e popullatës serbe të Kosovës përmes ushtarëve të ARM-së në KFOR, nuk jep asnjë detaj se ku janë dislokuar ushtarët dhe oficerët dhe çfarë detyrash kryejnë.

Sipas të dhënave zyrtare të Ministrisë së Mbrojtjes, ushtarët e ARM-së janë caktuar në detyrë për sigurimin e Komandës Rajonale të KFOR-it në Pejë, si dhe në kuadër të pjesëmarrjes në Komandën në Prishtinë:

Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut, në tetor 2020, mori Vendim për dërgimin e 44 (2 oficerë shtabi në komandën kryesore të KFOR-it në Prishtinë, 1 nënoficer dhe 1 togë sigurie në Komandën Rajonale të KFOR-it – Perëndim në Pejë) pjesëtarë të Ushtrisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut për pjesëmarrje në operacionin e NATO-s “KFOR” në Republikën e Kosovës. Kontingjenti i parë i paqeruajtësve maqedonas në operacionin e NATO-s “KFOR” në Republikën e Kosovës shkoi më 1 nëntor 2020. Kontingjenti shpërndahet në kuadër të kontingjentit italian. Nga prilli i vitit 2021, kontributi në operacionin e NATO-s “KFOR” është rritur me 21 anëtarë ose gjithsej 65 anëtarë, thuhet në faqen e MM-së.

Por, nëse lexoni më shumë, bëhet e qartë se paraardhësi i pjesëmarrjes së Maqedonisë në kuadër të KFOR-it është nga viti 2005 me themelimin e Qendrës Koordinuese në Shtabin e Përgjithshëm të ARM-së “për bashkëpunim me shtetin pritës”, me të cilën KFOR-i – të cilit Maqedonia i ofron mbështetje logjistike edhe kur njësitë e këtij misioni janë në territorin e vendit – shtohet si mision vetëm pas misioneve në Irak, Afganistan, BeH dhe Liban.

E gjithë kjo do të thotë se as fizikisht e as figurativisht, ARM, Qeveria apo kushdo tjetër, nuk merr pjesë në represionet në Kosovë.

 

KFOR-i është nën juridiksionin e OKB-së

Fjala vjen, kërkesa për pjesëmarrje vetëm në misionet nën ombrellën e OKB-së, theksuar në reagimin e së majtës, është kontradiktore. Përkatësisht, KFOR-i është një mision nën ombrellën e Kombeve të Bashkuara:

Nën autoritetin e Kombeve të Bashkuara (Rezoluta 1244), NATO ka udhëhequr mbështetjen e operacionit paqeruajtës në Kosovë që nga 12 qershori 1999, në kuadër të një përpjekjeje më të gjerë ndërkombëtare për të ndërtuar paqen dhe stabilitetin në këtë zonë.

Detyrat e saj janë të kontribuojë në një mjedis të sigurt, të mbështesë dhe koordinojë përpjekjet ndërkombëtare humanitare dhe të sigurojë praninë civile, të mbështesë zhvillimin e një Kosove të qëndrueshme, demokratike, multietnike dhe paqësore dhe të mbështesë zhvillimin e Forcave të Sigurisë së Kosovës, sqarohet në faqen e KFOR-it, ndërsa për më shumë detaje mund të lexoni edhe në këtë link të NATO-s.

Dhe së fundi, kur e majta thotë se “mbi nëntëdhjetë për qind e popullatës maqedonase e dënon këtë lëvizje të qeverisë…”, edhe ajo është duke spinuar, sepse me siguri është e vërtetë vetëm se e majta e dënon atë. Nuk është bërë asnjë hulumtim më i detajuar apo të paktën një sondazh i thjeshtë se sa dhe nëse qytetarët e dënojnë këtë veprim, ndaj mund të hamendësohet vetëm për shifrat.

Nga të gjitha argumentet e lartpërmendura, mund të vlerësohet se në reagimin e së majtës që ishte objekt analize, përfaqëson një spin.