Murali me mbishkrimin “Jo Zelenskit, pa luftës” nuk është vendosur në Nju Jork

Published on:

Vetë videoja, siç shkruajnë verifikuesit e huaj të fakteve, nuk është e re dhe është regjistruar para pushtimit rus të Ukrainës. Për momentin objekti ka ndryshuar në krahasim me atë që tregohet në materialin video dhe semaforët pranë vetë rrugës janë ndryshuar dhe tashmë janë të verdhë.

Ne jemi duke shqyrtuar një postim të publikuar në rrjetin social Facebook që shpërndan pamjet video të një billbordi të supozuar në Times Square që gjoja lexon “Jo Zelenskit, jo luftës”. Përshkrimi i postimit thotë:

Banner në Nju Jork:
Jo për Zelenskin!
Jo për luftën!
Gjërat në SHBA do të ndryshojnë në mënyrë drastike nëse të ashtuquajturit demokratë bien. Kjo është arsyeja pse unë do t’i rekomandoja Mickovskit të mos flasë marrëzi.

Siç shkruajnë kontrolluesit e fakteve të Myth Detector, videoja nga postimi që po shqyrtojmë është e ndryshuar (përmbajtje e ndryshuar) dhe faktorë të shumtë tregojnë se një billboard me mbishkrimin: “Jo Zelenskit, jo luftës” nuk ishte vendosur në Fifth Avenue në Nju Jork. Vetë videoja, thekson Myth Detector, nuk është e re dhe është regjistruar para pushtimit rus të Ukrainës. Për momentin objekti ka ndryshuar në krahasim me atë që tregohet në materialin video dhe semaforët pranë vetë rrugës janë ndryshuar dhe tashmë janë të verdhë.

Ndërtesa që thuhet se është vendosur shkrimi është Tiffany & Co, një dyqan bizhuterish në Fifth Avenue, dhe nuk ka shkrim me Zelenskin. Më 29 qershor 2023, kabllot nëntokësore përballë këtij pallati morën flakë. Në pamjet e Wall Street Journal të kësaj ngjarje me zjarrin, shihet se pankarta me Zelenskin nuk është në fasadën e ndërtesës. Për më tepër, në videon në postimin që po shqyrtojmë, semaforët pranë ndërtesës Tiffany janë të zeza, dhe në imazhet e Google Maps të gushtit 2021, ato janë të verdha dhe të sapo instaluara.

Të njëjtat semaforë të verdhë mund të shihen në gusht 2022, disa muaj pas fillimit të pushtimit rus të Ukrainës. Në video regjistrimin e zjarrit të datës 29 qershor 2023, shihet se ngjyra e semaforëve nuk ka ndryshuar dhe është ende e verdhë.

Pra, videoja me semaforët e zinj që tregon një mbishkrim të pretenduar me Zelenskin nuk është e re dhe është regjistruar para pushtimit rus të Ukrainës. Por edhe në regjistrimet më të vjetra nuk mund të konfirmohet se një baner i tillë ka ekzistuar ndonjëherë dhe nuk mund të gjendet në burimet e hapura të të dhënave. Siç thekson Myth Detector, videoja e postimit që po shqyrtojmë u postua për herë të parë në 9GAG, një faqe që publikon kryesisht përmbajtje argëtuese.

Sipas verifikuesve të fakteve të Istinomerit të Serbisë, në videon e shfaqur në postim ka edhe një ndryshim tjetër, i cili tregon se nuk është regjistruar së fundmi, por para pushtimit rus në Ukrainë. Dhe kjo është se ndërtesa ku është vendosur banderola aktualisht nuk ka skela për rinovim.

 

 

Pankarta e supozuar “Jo Zelenskit jo luftës” në Nju Jork gjithashtu u raportua nga kontrolluesit e fakteve të Disinfo si e rreme.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë. Një billboard me mbishkrimin “Jo Zelenskit, pa luftës” nuk është vendosur në Nju Jork.