NATO nuk është në luftë me Rusinë, Aleanca po i jep vetëm mbështetje Ukrainës

Published on:

Rusia nuk është në luftë me NATO-n, kështu që nuk mund të konkludohet se Rusia e ka mundur NATO-n. NATO dënon agresionin ushtarak brutal dhe të paprovokuar të Rusisë kundër Ukrainës, që është një vend i pavarur dhe demokratik dhe një partner i ngushtë i NATO-s. NATO-ja nuk dërgon direkt armë në Ukrainë, por shtetet anëtare e bëjnë këtë individualisht dhe kjo thuhet në faqen zyrtare të Aleancës, dhe këtë e ka theksuar Sekretari i Përgjithshëm, Jens Stoltenberg.

Një postim në Facebook pretendon se në luftën në Ukrainë, Rusia mundi NATO-n. Një pretendim i tillë nuk është i vërtetë.

Qytetarët e Perëndimit besojnë se Ukraina po mposht Rusinë, ndërsa pjesa tjetër e botës është dëshmitare se si Rusia mundi NATO-n, thuhet në postin që po analizojmë.

Nuk është e vërtetë se në luftën në Ukrainë, Rusia mundi NATO-n. Së pari, Rusia nuk ka fituar asnjë fitore, sepse ajo ende po kryen agresionin e saj kundër Ukrainës, dhe Ukraina, nga ana e saj, ende po reziston dhe lufton për territorin e saj. Së dyti, Rusia nuk e ka mundur aspak NATO-n për arsyen e thjeshtë se NATO nuk është në luftë, pra nuk është në luftë me Rusinë. Nuk është hera e parë që mbështetësit e Rusisë përhapin këtë propagandë të Kremlinit se rusët janë në luftë me NATO-n.

NATO nuk është në luftë me Rusinë, por Rusia kreu një pushtim ushtarak të Ukrainës, i cili vrau një numër të madh civilësh dhe ushtarësh në territorin ukrainas.

Më 24 shkurt 2022, Rusia nisi sulme me raketa në të gjithë Ukrainën, duke përfshirë kryeqytetin, Kiev. Forcat tokësore ruse hynë në territorin ukrainas, pas së cilës presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, u përgjigj duke vendosur ligjin ushtarak, duke prishur marrëdhëniet diplomatike me Rusinë dhe mobilizim të përgjithshëm. Ky pushtim është sulmi më i madh ushtarak në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore dhe ka qenë objekt i dënimit të gjerë ndërkombëtar, si dhe sanksioneve kundër Rusisë.

Rusia sulmoi Ukrainën dhe Ukraina ka të drejtë të mbrohet. NATO dënon agresionin ushtarak brutal dhe të paprovokuar të Rusisë kundër Ukrainës, e cila është një shtet i pavarur dhe demokratik dhe një partner i ngushtë i NATO-s. NATO dhe aleatët vazhdojnë të mbështesin Ukrainën në të drejtën e saj të padiskutueshme për vetëmbrojtje.

NATO ndihmon në koordinimin e kërkesave të Ukrainës për ndihmë dhe mbështet aleatët në dhënien e ndihmës humanitare. Neni 5 si garanci sigurie mundëson mbrojtjen kolektive dhe lejon Aleancën të dërgojë armë në Ukrainë pa rrezikuar sigurinë e saj. Për më tepër, struktura e vendosur mirë e Aleancës për standardet e përbashkëta dhe sistemet e ndërveprueshme i lejon Aleancës të dorëzojë pajisje me besimin se dërgesat në Ukrainë mund të plotësohen me pajisje të përputhshme nga aleatët e tjerë. Anëtarët individualë të NATO-s dërgojnë armë, municione dhe shumë lloje të pajisjeve të lehta dhe të rënda ushtarake, duke përfshirë sisteme antitanke dhe të mbrojtjes ajrore, drone dhe tanke, thuhet në uebsajtin e NATO-s.

NATO-ja nuk dërgon armë direkt në Ukrainë, por shtetet anëtare e bëjnë këtë individualisht, dhe kjo thuhet në faqen zyrtare të Aleancës dhe është theksuar nga Sekretari i Përgjithshëm, Jens Stoltenberg.

Shtetet anëtare individuale të NATO-s dërgojnë armë, municion dhe shumë lloje të pajisjeve të lehta dhe të rënda ushtarake, duke përfshirë sistemet antitanke dhe të mbrojtjes ajrore, dronët dhe tanket. Deri më sot, aleatët e NATO-s i kanë ofruar Ukrainës pajisje ushtarake me vlerë miliarda euro. Forcat aleate po trajnojnë gjithashtu ushtarët ukrainas për përdorimin e pajisjeve. E gjithë kjo bën një ndryshim në fushën e betejës çdo ditë, duke ndihmuar Ukrainën të ruajë të drejtën e saj për vetëmbrojtje, e cila është e inkuadruar në Kartën e Kombeve të Bashkuara, thuhet në faqen e internetit të NATO-s në një seksion që shpjegon se çfarë NATO dhe aleatët po bëjnë për të ndihmuar Ukrainën.

Stoltenberg, pas një takimi të jashtëzakonshëm të ministrave të jashtëm të NATO-s së bashku me kreun e diplomacisë ukrainase (prillin e kaluar), theksoi se NATO nuk dërgon armë drejtpërdrejt dhe nuk planifikon të përfshihet në luftë.

Detyra jonë është të parandalojmë përshkallëzimin, NATO nuk do të përfshihet drejtpërdrejt, nuk dërgon drejtpërdrejt kapacitete, por jep mbështetje në mënyra të tjera, tha atëherë kreu i Aleancës.

Armët nga ana tjetër dërgohen nga shtetet anëtare dhe, sipas Stoltenberg, ato nuk mund të quhen ofensive, sepse përdoren për qëllime mbrojtëse, pasi Ukraina është pala e sulmuar dhe e drejta e saj për vetëmbrojtje është e shkruar në Kartën e Kombeve të Bashkuara.

Sipas të dhënave të publikuara nga Al Jazeera, duke cituar Institutin Kiel për Ekonominë Botërore, një institut gjerman i mendimit, aleatët perëndimorë investuan të paktën 75.2 miliardë euro (80.5 miliardë dollarë) në ndihmë financiare, humanitare dhe ushtarake midis 24 janarit dhe 20 nëntorit 2022. .

Me 47.8 miliardë euro (51.2 miliardë dollarë) angazhime, Shtetet e Bashkuara janë kontribuesi më i madh i Ukrainës, me të paktën 22.9 miliardë euro (24.5 miliardë dollarë) të destinuara për qëllime ushtarake, 15.05 miliardë euro (16, 1 miliard dollarë) ndihmë financiare dhe 9.9 miliardë euro (10.6 miliardë dollarë) në ndihmë humanitare.

Meqë ra fjala, 80.5 miliardë dollarë, aq sa vlen ndihma e aleatëve perëndimorë për Ukrainën në vitin 2022, është vetëm 0.19 për qind e bruto prodhimit vendor të kombinuar të SHBA-së dhe BE-së (42.1 mijë miliardë dollarë). Pavarësisht kësaj ndihme të vogël, Ukraina arrin të mbajë depërtimin e forcave ruse, madje të shkojë në një kundërofensivë. Mund të imagjinohet vetëm se çfarë do të ndodhte nëse aleatët perëndimorë do të jepnin ndihmë prej 3 përqind të BPV-së së tyre, për shembull, ose 1,263 miliardë dollarë. Është fare e sigurt se nëse NATO do të ishte në luftë me Rusinë, nuk do të ndante më pak se 0.2 për qind të BPV-së së saj për një luftë të tillë.

Ndihma ushtarake, siç është tani, përfshin armë, pajisje dhe ndihmë financiare për ushtrinë ukrainase. Ndihma humanitare përfshin mallra mjekësore, ushqimore dhe sende tjera për civilët, ndërsa ndihma financiare vjen në formën e granteve, kredive dhe garancive.

Sipas kësaj, mund të thuhet se Rusia nuk është në luftë me NATO-n, prandaj nuk mund të konstatohet se Rusia e ka mundur NATO-n. NATO dënon agresionin ushtarak brutal dhe të paprovokuar të Rusisë kundër Ukrainës, e cila është një vend i pavarur dhe demokratik dhe një partner i ngushtë i NATO-s. NATO-ja nuk dërgon armë direkt në Ukrainë, por shtetet anëtare e bëjnë këtë individualisht, dhe kjo thuhet në faqen zyrtare të Aleancës dhe është theksuar nga Sekretari i Përgjithshëm, Jens Stoltenberg. Prandaj postimin që po analizojmë e vlerësojmë si të pavërtetë.