Në këtë video nuk është Volodymyr Zelenski, por balerini argjentinas Pablo Acosta

Published on:

Disa verifikues të huaj të fakteve raportuan se në video nuk është Zelenski, por Pablo Acosta. Ai është një balerin, mësues kërcimi dhe koreograf nga Argjentina dhe videon e ka postuar vetë më 1 qershor dhe ka disa video të tjera të ngjashme me kërcimin e tij në platformë. Fytyra e Zelenskit dhe fytyra e Acosta janë të ngjashme, kështu që kur video është në një rezolucion më të ulët, siç është rasti me pamjet në këtë postim në Facebook, ngjashmëria është edhe më e madhe.

Ne po shqyrtojmë një postim në Facebook që ndan një video që supozohet se tregon presidentin ukrainas Volodymyr Zelensky duke kërcyer me barkun me një kostum me shkëlqim. Vetë postimi thotë me fjalë fyese:

 

Sa herë që keni nevojë për më shumë para, duhet t’u jepni atyre një shfaqje të mirë. Majmuni ekspert.

Njoftimi promovon edhe narrativën e diskreditimit personal të Zelenskit, e cila ka qenë e pranishme për një kohë të gjatë, përkatësisht se një ish-showman nuk mund të udhëheqë një vend si president. Kjo narrativë po ndahet kundër vullnetit të shprehur qartë të qytetarëve të Ukrainës në zgjedhjet demokratike për të zgjedhur Zelenskyn si president dhe kundër pozicionit të tij të vendosur për të mbrojtur atdheun nga një pushtim i paprovokuar rus.

Megjithatë, video materiali që shpërndahet nuk është nga Zelenski. Balerini Pablo Acosta kërcen në videon origjinale. Videoja u postua nga Josh Pry në llogarinë e tij në Instagram më 1 qershor 2023.

Kontrolluesit e fakteve nga Teyit, Turqi, shkruajnë se video nuk është e Zelensky, por e Pablo Acosta. 

Fytyra e Zelenskit dhe fytyra e Acosta janë të ngjashme, kështu që kur video është në një rezolucion më të ulët, siç është rasti me pamjet në këtë postim në Facebook, ka një ngjashmëri edhe më të madhe. Video materiali u shpërnda për të tallur Zelenskin dhe për ta perceptuar atë si joserioz. Sidomos pasi videoja u shpërnda në një kohë kur Ukraina po kryen një kundërofensivë dhe gjatë një pushtimi ushtarak të Rusisë.

Kontrolluesit e fakteve në Desinfo Detector shkruajnë se video fillimisht filloi të përhapet nga llogaritë ruse të Facebook dhe Tik Tok.

Kontrolluesit e fakteve të Reuters raportojnë gjithashtu se video nuk është e Zelensky, por e Pablo Acosta. Ai është një balerin, mësues kërcimi dhe koreograf nga Argjentina dhe videon e ka postuar vetë më 1 qershor dhe ka disa video të tjera të ngjashme me kërcimin e tij në platformë.

Prej kohësh Zelenski në rrjetet sociale po vihet në dukje se është pjesë e videove me përmbajtje argëtuese (të cilat synojnë ta paraqesin si joserioze), të cilat në fakt nuk janë të tij. I tillë është ky shembull.

Por ka edhe një video të vërtetë ku Zelensky është fituesi i shfaqjes Dancing with the Stars nga viti 2006.

Për të gjitha faktet e mësipërme, vlerësojmë se nuk është e vërtetë që presidenti ukrainas Zelenski është në videon që po shpërndahet me këtë postim në Facebook.