Në mënyrë tendencioze dhe pa asnjë provë po përhapen gënjeshtra rreth trafikimit të supozuar të qenieve njerëzore dhe organeve në Ukrainë

Published on:

Pretendimet e bëra për trafikimin e supozuar të njerëzve dhe organeve në Ukrainë nuk mbështeten nga asnjë provë dhe bazohen në pretendime arbitrare të jutuberit Morris, i cili edhe më herët ka paraqitur dezinformata në emisionin e tij. Kjo është e njohur si propagandë dhe dezinformim rus, sipas të cilit shtetet perëndimore gjoja po abuzojnë me luftën në Ukrainë dhe trafikojnë njerëz dhe organe dhe është presidenti rus ai që po lufton për ta ndalur këtë. Por asnjë provë nuk është ofruar ndonjëherë për pretendime të tilla. Sipas raportit të fundit të Departamentit të Shtetit për Trafikimin e Personave, Rusia ka një problem më serioz të trafikimit të qenieve njerëzore sesa Ukraina. Raporti thotë se të dy vendet po luftojnë me këtë çështje, por Ukraina ka ndërmarrë veprime për ta trajtuar atë, ndërsa Rusia nuk ka arritur të bëjë “përpjekje të rëndësishme” për të eliminuar problemin.

 

Ne po shqyrtojmë një postim në Facebook që pretendon se fitimet nga trafikimi i njerëzve dhe organeve në Ukrainë tejkalojnë 200 miliardë dollarë.

Fitimet nga trafikimi i njerëzve dhe organeve në Ukrainë tejkalojnë 200 miliardë dollarë – gazetari amerikan Clayton Morris.
Kur bëhet fjalë për këto ngjarje të pabesueshme – ndërsa ne kemi informacionin, Departamenti i Shtetit i SHBA ka informacionin, Kombet e Bashkuara kanë informacionin – njerëzit varrosin kokat e tyre në rërë, 
tha Clayton Morris në postimin që po analizojmë.

Postimi shpërndau gjithashtu një video të një episodi të shfaqjes në YouTube “Redacted”, të organizuar nga Clayton Morris, e cila më parë ka shpërndarë informacione të gabuara, duke përfshirë në lidhje me Covid-19, por edhe për pandemitë e reja të supozuara. Morris është një ish mikpritës i Fox & Friends dhe investitor i pasurive të paluajtshme, i cili u zhvendos në Portugali pas akuzave për mashtrim nga ish-klientët.

Në video, Morris bën një sërë pretendimesh për gjoja trafikim njerëzor dhe organesh në Ukrainë, por ai nuk ofron asnjë provë apo fakt për pretendime të tilla, por i paraqet ato në mënyrë arbitrare. Siç thekson postimi, ai thotë se i ka informacionet dhe se SHBA dhe OKB kishin të njëjtin informacion, por nuk po e zbulonin atë.

Nuk është hera e parë që mbështetësit e Rusisë ndajnë informacione të paverifikuara rreth trafikimit të supozuar të njerëzve, fëmijëve dhe organeve në Ukrainë. Kjo është e njohur si propagandë dhe dezinformim rus, sipas të cilit shtetet perëndimore gjoja po abuzojnë me luftën në Ukrainë dhe trafikojnë njerëz dhe organe dhe është presidenti rus ai që po lufton për ta ndalur këtë. Por asnjë provë nuk është ofruar ndonjëherë për pretendime të tilla.

Vërtetmatësi ka shkruar për këto teori konspirative që përdoren për të lavdëruar karakterin dhe veprën e presidentit rus Vladimir Putin, pa parë faktet.

Gjykata në Hagë në mars të këtij viti lëshoi ​​një urdhër arresti për Putinin për krime lufte të kryera në Ukrainë. Gjykata Penale Ndërkombëtare tha në një deklaratë se ka arsye për të besuar se si Putin ashtu edhe Komisionerja e tij për të Drejtat e Fëmijëve, Maria Alekseevna Lavova-Belova, janë përgjegjës për: krimet e luftës, dëbimin e paligjshëm të popullsisë dhe zhvendosjen e paligjshme të popullsisë nga territoret e pushtuara të Ukrainës, në dëm të fëmijëve ukrainas.

Lavova-Belova, një komisionere në Zyrën e Presidentit Rus për të Drejtat e Fëmijëve, është sanksionuar nga shumica e vendeve perëndimore për rolin e saj të dyshuar në rrëmbimet e fëmijëve.

Përpjekjet e Lavova-Belova përfshijnë birësimin e detyruar të fëmijëve ukrainas në familjet ruse, të ashtuquajturin “edukatë patriotike” të fëmijëve ukrainas, ndryshime legjislative për të përshpejtuar dhënien e shtetësisë së Federatës Ruse për fëmijët ukrainas dhe rrëmbimin e qëllimshëm të fëmijëve ukrainas, Departamenti amerikan i Thesarit njoftoi në shtator, raportoi CNN.

Sipas një deklarate të Këshillit të Evropës, botuar më 6 mars 2023, “shumë fëmijë ukrainas të prekur nga lufta u morën ose përfunduan në Federatën Ruse ose në territoret e Ukrainës të pushtuara nga Rusia. Rrethanat e veçanta të rasteve të tilla ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme.” Këshilli i Evropës ka identifikuar disa kategori fëmijësh që i nënshtrohen praktikave të tilla.

Një kategori janë jetimët dhe fëmijët në institucione që jetonin në rajonet e Ukrainës të pushtuara nga Rusia dhe që u dërguan në Rusi përpara agresionit në 2022, që nga viti 2014 dhe ata fëmijë të dërguar në Rusi nga objektet e kujdesit të vendosura në rajonet e Ukrainës që ranë nën okupimin ose kontrollin e përkohshëm të forcave ruse pas 24 shkurtit 2022, raportoi Forbes.

Sa i përket trafikimit të qenieve njerëzore, sipas raportit të fundit të Departamentit të Shtetit për Trafikimin e Personave, Rusia ka një problem më serioz të trafikimit të qenieve njerëzore sesa Ukraina. Të dyja vendet po luftojnë me këtë çështje, thuhet në raport, por Ukraina ka ndërmarrë veprime për ta adresuar atë, ndërsa Rusia nuk ka arritur të bëjë “përpjekje të rëndësishme” për të eliminuar problemin.

Qeveria e Ukrainës nuk i përmbush plotësisht standardet minimale për eliminimin e trafikimit të qenieve njerëzore, por po bën përpjekje të konsiderueshme për ta bërë këtë. Qeveria tregoi një përpjekje të përgjithshme në rritje krahasuar me periudhën e mëparshme raportuese; prandaj, Ukraina mbeti në nivelin 2. Këto përpjekje përfshinin një rritje të konsiderueshme të bashkëpunimit me homologët evropianë për hetimet kundër trafikimit, pavarësisht reduktimit të burimeve dhe kapaciteteve për shkak të luftës së gjithanshme të Rusisë kundër Ukrainës. Për të dytin vit radhazi, qeveria akordoi më shumë para në buxhetin e saj kombëtar për masat kundër trafikimit. Më në fund, qeveria rriti përpjekjet e ndërgjegjësimit, veçanërisht në mesin e ukrainasve të zhvendosur, dhe kontrolloi për viktimat e mundshme të trafikimit të qenieve njerëzore midis popullatave të cenueshme, sipas Raportit të Departamentit të Shtetit të Ukrainës.

Në dokument thuhet gjithashtu:

Forcat ruse kanë transferuar me forcë qindra mijëra ukrainas, duke përfshirë mijëra fëmijë dhe të paktën 2,000 jetimë, në Federatën Ruse dhe territoret e pushtuara përmes programeve të tyre të filtrimit dhe dëbimit të fëmijëve, duke përfshirë shumë në zona të largëta. Në mars të vitit 2022, Gjykata Ndërkombëtare Penale lëshoi ​​një urdhër arresti për zyrtarët rusë që dyshohet se janë përgjegjës për transferimin e paligjshëm të fëmijëve ukrainas në Rusi. Këta fëmijë janë shumë të cenueshëm ndaj trafikimit të qenieve njerëzore. 

Lidhur me këtë problem në Rusi, Departamenti i Shtetit vëren se qeveria ruse nuk i përmbush plotësisht standardet minimale për eliminimin e trafikimit të qenieve njerëzore dhe nuk po bën përpjekje të konsiderueshme për ta bërë këtë – edhe duke pasur parasysh ndikimin e pandemisë Covid-19, nëse ka, në kapacitetin e saj kundër trafikimit, prandaj Rusia mbeti në nivelin 3. Pavarësisht mungesës së përpjekjeve të konsiderueshme, qeveria ka lehtësuar kthimin e fëmijëve rusë nga Siria, disa prej të cilëve mund të kenë qenë viktima të trafikimit të qenieve njerëzore. Megjithatë, gjatë periudhës së raportimit ka pasur një politikë apo model qeveritar të trafikimit të qytetarëve ukrainas dhe punëtorëve koreano-veriorë.

Për më tepër, Qeveria është përfshirë në sjellje që ka krijuar popullata që janë shumë të cenueshme nga trafikimi i qenieve njerëzore. Transferimi i detyruar nga Qeveria i mijëra fëmijëve ukrainas në Rusi, duke përfshirë ndarjen me forcë të disa fëmijëve nga prindërit e tyre, rriti ndjeshëm cenueshmërinë e fëmijëve të ndarë ndaj trafikimit. Përveç kësaj, lufta e Qeverisë kundër Ukrainës krijoi miliona refugjatë që ikën nga Ukraina, si dhe njerëz të zhvendosur brenda vendit nga agresioni rus, të cilët të gjithë ishin shumë të cenueshëm ndaj trafikimit të qenieve njerëzore.

Bashkëfajësia zyrtare në trafikimin e qenieve njerëzore dhe krime të tjera mbeti një shqetësim i rëndësishëm. OJQ-të raportuan se zyrtarët qeveritarë dhe policia merrnin rregullisht ryshfet në këmbim të mos ndjekjes së rasteve të trafikimit dhe zyrtarët shpesh përfitonin financiarisht ose materialisht nga krimet e trafikimit. Qeveria nuk ka raportuar asnjë hetim, ndjekje penale apo dënim të zyrtarëve qeveritarë të bashkëpunëtorëve në krimet e trafikimit të qenieve njerëzore, thuhet ndër të tjera në raportin e Departamentit të Shtetit për Rusinë.

Raporti gjithashtu rendit vendet bazuar në masën e përpjekjeve të Qeverisë për të përmbushur standardet minimale për eliminimin e trafikimit të qenieve njerëzore. Niveli 1, renditja e Shteteve të Bashkuara, është më i larti, por kjo nuk do të thotë se vendi nuk ka probleme me trafikimin e qenieve njerëzore, por përkundrazi se vendi përmbush plotësisht standardet minimale për eliminimin e trafikimit të qenieve njerëzore. Niveli 2 – Niveli i Ukrainës – do të thotë që Qeveria e një vendi nuk i përmbush plotësisht standardet minimale, por po bën përpjekje të konsiderueshme për t’u përmbushur. Niveli 3 përfshin vende si Afganistani dhe Rusia që nuk i plotësojnë standardet minimale dhe nuk po përpiqen t’i përmbushin ato.

Nga e gjithë kjo mund të konkludojmë se pretendimet e bëra në postimin që po analizojmë, për trafikim të supozuar të qenieve njerëzore dhe organeve në Ukrainë, nuk mbështeten nga asnjë provë dhe bazohen në pretendime arbitrare të jutuberit Morris, i cili më parë ka paraqitur dezinformata në emisionin e tij. . Nuk është hera e parë që mbështetësit e Rusisë ndajnë informacione të paverifikuara rreth trafikimit të supozuar të njerëzve, fëmijëve dhe organeve në Ukrainë. Kjo është e njohur propagandë ruse dhe dezinformim se shtetet perëndimore gjoja po abuzojnë me luftën në Ukrainë dhe trafikojnë njerëz dhe organe, dhe është presidenti rus ai që po lufton për ta ndalur këtë. Por asnjë provë nuk është ofruar ndonjëherë për pretendime të tilla. Sa i përket trafikimit të qenieve njerëzore, sipas raportit të fundit të Departamentit të Shtetit për Trafikimin e Personave, Rusia ka një problem më serioz të trafikimit të qenieve njerëzore sesa Ukraina. Të dyja vendet po luftojnë me këtë çështje, thuhet në raport, por Ukraina ka ndërmarrë veprime për ta adresuar atë, ndërsa Rusia nuk ka arritur të bëjë “përpjekje të rëndësishme” për të eliminuar problemin.

Duke pasur parasysh gjithë këtë,  ne e vlerësojmë këtë postim në Facebook si të pavërtetë.