Një postim manipulativ në Facebook justifikon me çdo kusht pushtimin rus në Ukrainë

Published on:

I gjithë postimi është i mbushur me narrativa dhe manipulime ruse që synojnë përhapjen e propagandës dhe justifikimin e agresionit ushtarak rus kundër Ukrainës. Ukrainasve nuk u është larë truri siç pretendohet në postim, por ata po përpiqen të mbrojnë vendin e tyre nga Rusia në çdo mënyrë të mundshme. Është Rusia ajo që filloi luftën, dhe vendet perëndimore vetëm po e ndihmojnë Ukrainën të mbrojë veten dhe të ruajë integritetin dhe identitetin e saj territorial.

 

Ne po shqyrtojmë një postim në Facebook që paraqet një sërë  në lidhje të pavërtetash me luftën në Ukrainë që filloi nga Rusia shkurtin e kaluar.

Shumica e ukrainasve që kanë luftuar për regjimin në Kiev prej vitesh i janë nënshtruar shpëlarjes sistematike të trurit.
Historia u rishkrua dhe u ndërtua një imazh armiqësor i Rusisë.
Rusët, ukrainasit dhe bjellorusët janë një popull. Perëndimi po përpiqet t’i ndajë jo për liri apo demokraci, por për interesat e veta.

E njëjta gjë po ndodh tani në perëndim, me propagandën e përditshme që portretizon Rusinë si armikun tonë, duke na detyruar çdo lajm.

Hiqni qafe mentalitetin e tufës!, thuhet në postimin që po analizojmë.

Së pari, ukrainasit po luftojnë për të mbrojtur vendin e tyre dhe nuk i nënshtrohen shpëlarjes sistematike të trurit, siç pretendon postimi. Ata po mbrojnë veten kundër agresionit rus që filloi më 24 shkurt 2022. Narrativa se ukrainasve u është larë truri dhe se “rusët, ukrainasit dhe bjellorusët janë një popull” përdoret nga presidenti rus Vladimir Putin, i cili e ka theksuar disa herë këtë qëndrim.

Unë kurrë nuk do të heq dorë nga pretendimi se ukrainasit dhe rusët janë të njëjtët njerëz, por ne po luftojmë me neo-nazistët, të cilët madje kanë të burgosur nga Lindja e Mesme. Ata përdorin civilët dhe të huajt si mburoja njerëzore, tha Putin marsin e kaluar përpara Këshillit të Sigurisë Kombëtare Ruse.

Mohimi i identitetit ukrainas është diçka që presidenti rus e bën vazhdimisht në deklaratat e tij.

Pasi Putin urdhëroi trupat në dy rajonet e kontrolluara nga rebelët në Ukrainën lindore, Donetsk dhe Luhansk, duke i njohur rajonet si të pavarura, ai iu kthye argumentit të njohur që Kremlini ka shtyrë për vite me radhë se pretendimi i Ukrainës për shtetësi është krejtësisht i pabazë. Në një fjalim televiziv drejtuar kombit (21 shkurt 2023), Putin mohoi në mënyrë eksplicite se Ukraina kishte ndonjëherë “shtet të vërtetë” dhe tha se vendi ishte një pjesë integrale e “historisë, kulturës dhe hapësirës shpirtërore të Rusisë”.

Fjalimi i Putinit, i cili zgjati gati një orë, ishte një kthesë e re në betejën e gjatë për të përcaktuar vendin e Ukrainës në botë. Në të, Putin shprehu besimin e tij më fort se kurrë se Ukraina është kryesisht ruse, se tre dekadat e saj si shtet-komb janë jokoherente dhe se vendi ia detyron ekzistencën e tij një sërë gabimeve të bëra nga liderët sovjetikë.

Në një fjalim televiziv, Putin përsëriti shqetësimet e tij për zgjerimin e mundshëm të NATO-s në Ukrainë, duke e përshkruar atë si një “kërcënim të drejtpërdrejtë” për sigurinë kombëtare të Rusisë dhe bëri interpretime provokuese të historisë së Ukrainës.

Ndër të tjera, presidenti rus pohoi se “Ukraina nuk ka pasur kurrë një traditë të shtetësisë së vërtetë” dhe se kombi i njohur tani si Ukraina u krijua nga udhëheqësi sovjetik Vladimir Ilyich Lenin i cili “gdhendi” këtë republikë sovjetike nga toka ruse.

Ai ka bërë argumente të ngjashme më parë, si në një ese të botuar në vitin 2021 me titull:

Për unitetin historik të rusëve dhe ukrainasve.

Në të, ai shtjellon pretendimin e tij se ukrainasit dhe rusët janë “një popull”. Për shembull, Putin pretendon se Ukraina nuk ka ekzistuar si një shtet më vete dhe nuk ka qenë kurrë një komb. Në vend të kësaj, argumenton ai, kombësia ukrainase ka qenë gjithmonë një pjesë integrale e kombësisë së trefishtë: ruse, bjelloruse dhe ukrainase. Putin shkruan gjithashtu se rusët, ukrainasit dhe bjellorusët ndajnë një trashëgimi të përbashkët të mbretërisë së njohur si Kievan Rus (862–1242), e cila ishte një federatë e lirshme politike mesjetare e vendosur në Bjellorusinë e sotme, Ukrainën dhe një pjesë të Rusisë.

Putin deklaroi gjithashtu në vitin 2019 se rusët dhe ukrainasit përbëjnë një komb dhe se vendet duhet të gjejnë një mënyrë për t’u integruar. Presidenti rus i bëri këto komente në një intervistë me regjisorin amerikan të filmit Oliver Stone më 19 qershor 2019. Materiali nga intervista u përdor në filmin e Stone për Ukrainën, dhe transkripti i plotë u publikua nga Kremlini.

Unë besoj se rusët dhe ukrainasit janë një popull…një komb, në fakt. Kur këto vende që tani janë thelbi i Ukrainës iu bashkuan Rusisë… askush nuk e mendonte veten si asgjë tjetër veçse rusë. Në dritën e kësaj marrëdhënieje, ne mund ta përdorim këtë si avantazhin tonë konkurrues gjatë një forme integrimi, tha Putin.

Pretendimi se ukrainasit, rusët dhe bjellorusët janë një popull dhe se “Perëndimi po përpiqet t’i ndajë ata jo për liri apo demokraci, por për interesat e veta” është gjithashtu pjesë e narrativës së famshme ruse se Perëndimi filloi luftën në Ukrainë dhe Rusia vetëm po mbrohet.

Më 24 shkurt 2022, Rusia, jo Perëndimi, kreu një pushtim të plotë ushtarak të Ukrainës, d.m.th filloi një luftë me pasoja të rënda për të gjithë botën dhe veçanërisht për vetë Ukrainën, e cili si shtet sovran dhe demokratik e sulmuar brenda kufijve të saj nga forcat e huaja ushtarake, ishte e detyruar të mbrohej. Mënyrat se si Rusia po përpiqet të justifikojë agresionin e saj ushtarak kundër Ukrainës janë të shumta, por faktet janë se Moska po përpiqet të zbatojë ambiciet e saj imperialiste në Ukrainë, duke përdorur armët e veta dhe taktikat brutale, duke përfshirë sulmet ndaj civilëve. NATO i ofron mbështetje Ukrainës, sepse Ukraina ka të drejtën e vetëmbrojtjes siç thuhet në statutin e Kombeve të Bashkuara. Anëtarët individualë të NATO-s vazhdojnë të ofrojnë mbështetje ushtarake për Ukrainën, por kjo nuk i bën vendet perëndimore “përgatitëse” të luftës, e cila u përgatit dhe u krye nga Rusia.

Kremlini prej kohësh po përhap dezinformata dhe propagandë për t’i shërbyer qëllimit të tij. E gjithë kjo ka për qëllim përhapjen e gënjeshtrave për të justifikuar pushtimin e paprovokuar dhe të pajustifikueshëm të Ukrainës.

Faktet, megjithatë, thonë se qysh në dhjetor 2021, liderët perëndimorë i bënë thirrje Rusisë të qetësojë tensionet dhe premtuan të mbështesin Ukrainën në rast të ndonjë kërcënimi nga Moska. Presidenti amerikan Joe Biden foli me britanikun Boris Johnson dhe liderët e Francës, Italisë dhe Gjermanisë, gjatë së cilës ata ranë dakord të përdorin të gjitha mjetet e mundshme për të parandaluar agresionin.

SHBA dhe BE kanë shprehur shqetësim të madh dhe janë përpjekur vazhdimisht të parandalojnë sulmin. Në një rezolutë të miratuar në dhjetor 2021 nga eurodeputetët, ata i bënë thirrje Rusisë që të tërheqë trupat e saj duke kërcënuar Ukrainën dhe thanë se çdo agresion nga Moska do të kishte një kosto të lartë ekonomike dhe politike.

I gjithë postimi është i mbushur me narrativa dhe manipulime ruse që synojnë përhapjen e propagandës dhe justifikimin e agresionit ushtarak rus kundër Ukrainës. Ukrainasve nuk u është larë truri, siç pretendon postimi, por ata po përpiqen të mbrojnë vendin e tyre nga Rusia në çdo mënyrë. Është Rusia ajo që filloi luftën, dhe vendet perëndimore vetëm po e ndihmojnë Ukrainën të mbrojë veten dhe të ruajë integritetin dhe identitetin e saj territorial. Prandaj, ne e vlerësojmë postimin që po analizojmë si të pavërtetë.