Nuk ka statistika për vetëvrasjet në burgjet ruse dhe ukrainase

Published on:

Ky postim në Facebook e humb qëllimisht kontekstin dhe bën propagandë se ushtria ruse është humane me robërit e luftës ukrainas. Duke vepruar kështu, manipulohen fatkeqësitë e shkaktuara nga pushtimi rus i Ukrainës dhe burgjet ruse paraqiten si vende humane, megjithëse raporte të shumta thonë se ka tortura, represion, rrahje, trajtim çnjerëzor dhe torturë të të burgosurve ukrainas. Gjithashtu, nuk ka statistika për vetëvrasjet në burgjet ruse dhe ukrainase, kështu që është e pamundur të thuhet nëse ka pasur më pak apo më shumë vetëvrasje në njërën apo tjetrën anë.

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook në të cilin janë shpërndarë dy video dhe thuhet:

Videoja e parë është nga Rusia, ku ushtarët ukrainas të kapur po vizitohen nga familjet e tyre ukrainase. E dyta është një situatë e zgjedhur. Ka një ndryshim, dhe një të madh, në çdo aspekt. Rusët janë këmbëngulës në humanizmin e tyre, edhe kur armiku është një përbindësh. Por gjithsesi ky trajtim ka si rezultat që burgjet ruse janë të mbipopulluara me ushtarë ukrainas, deri më tani asnjë ushtar ukrainas nuk është vetëvrarë për të mos u kapur, ndërkohë që ka shumë raste të tilla të ushtarëve rusë.

Videoja e parë tregon një familje të lumtur kur pa të afërmin e tyre të gjallë në një burg rus.

Videoja e dytë ka pamjet e një gruaje ruse që vjen në Ukrainë për të vizituar burrin e saj, një ushtar rus në Ukrainë. Ushtari rus i nënshkruar si Yevgeny Kovtkov nuk është i lumtur që gruaja e tij erdhi në Ukrainë tek ai, duke e ditur se ajo nuk mund të kthehet në Rusi. Në video nuk shihet asnjë torturë dhe as ushtari nuk ankohet për torturat, ai në video thotë se dëshiron të shkojë në Rusi sepse aty janë prindërit e tij dhe dëshiron që gruaja e tij të vijë me të, por ajo nuk mund të kthehet në Rusi. E gjithë situata është e vështirë dhe frustruese, ndaj reagimi i tij tregon tronditje dhe mosbesim.

Por fakti që ai është i pakënaqur në video nuk mund të lidhet me asnjë vetëvrasje në burgjet e Ukrainës, as me torturat në burgjet e Ukrainës, por me faktin se ai dëshiron të jetë në Rusi, jo në Ukrainë, për shkak të prindërve të tij.

Përveç kësaj, siç raporton Daily Mail, nëse partneri i tij kthehet në Rusi, ai përballet me burg ose vdekje, kështu që reagimi i ushtarit është ai që është, për shkak të pasojave të rënda që lufta e nisur nga Putin ka në jetën e rusëve dhe ukrainasit. Për ta vënë këtë video në kontekstin e kushteve të mira në burgjet ruse, dhe kushteve të këqija në burgjet e Ukrainës për ushtarët e kapur në anën e kundërt, mungon konteksti dhe është manipulimi, pra propagandë.

Gjithashtu, gruaja në videon e dytë akuzon Putinin se gënjen publikun. Ajo negocioi me palën ukrainase për të kaluar në Ukrainë dhe për të parë burrin e saj, duke e ditur se nuk do të mund të kthehej në Rusi, pasi e ka kritikuar vazhdimisht Putinin se sakrifikoi ushtarë rusë për të vdekur në luftë.

Për më tepër, nuk ka statistika për ushtarët që kanë kryer vetëvrasje në burgjet ruse dhe ukrainase, por ka raporte që sugjerojnë se trajtimi i ushtarëve ukrainas të kapur nga rusët nuk është aq rozë sa përshkruhet në postimin që po shqyrtojmë.

Siç raportoi Reuters kohët e fundit, duke cituar një organ hetimor të Kombeve të Bashkuara, pushtuesit rusë i torturuan aq keq ukrainasit saqë disa nga robërit e tyre vdiqën dhe anëtarët e familjes u detyruan të dëgjonin përdhunimin e grave të tyre.

Eric Mose, kryetar i komisionit, i tha Këshillit të OKB-së për të Drejtat e Njeriut në Gjenevë se ekipi i tij kishte mbledhur prova shtesë që tregonin se forcat ushtarake ruse po përdornin torturën në zonat nën kontrollin e tyre, me çka torturat ishin të përhapura dhe sistematike.

Në vitin 2022, BBC publikoi dëshmi të të burgosurve ukrainas në burgjet ruse, të cilët dëshmuan se ata i ishin nënshtruar torturave, rrahjeve të shpeshta, goditjeve elektrike, ndërsa ishin në paraburgim në Rusinë jugperëndimore. Në një intervistë me BBC, 12 ish-të burgosur të liruar në një shkëmbim pretendojnë se ata i janë nënshtruar abuzimit fizik dhe psikologjik nga zyrtarët rusë në qytetin e Taganrog. Dëshmitë e tyre përshkruajnë një praktikë të vazhdueshme të dhunës ekstreme dhe keqtrajtimit në burg, një nga vendet ku mbaheshin të burgosurit ukrainas të kapur gjatë pushtimit ushtarak.

Siç raportoi BBC, duke cituar dëshmitë e këtyre ish-të burgosurve, burra dhe gra në Taganrog janë rrahur në mënyrë të përsëritur, përfshirë në zonën e veshkave dhe gjoksit, duke iu nënshtruar goditjeve elektrike dhe marrjes në pyetje. Gardianët rusë vazhdimisht i kërcënonin dhe i frikësonin të burgosurit dhe për shkak të presionit, disa prej tyre jepnin rrëfime të rreme faji, të cilat u përdorën kundër tyre në gjyqe. Të burgosurit mbetën vazhdimisht me pak ushqim, të lënduarit pa kujdesin e duhur mjekësor, dhe në burg kishte edhe vdekje.

Qeveria ruse nuk ka lejuar organe të jashtme, përfshirë ato të Kombeve të Bashkuara dhe Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq, të vizitojnë këto burgje, të cilat para pushtimit ushtarak përdoreshin ekskluzivisht për të burgosurit rusë, shkruan BBC.

Associated Press raportoi se mijëra civilë ukrainas janë burgosur dhe se Rusia planifikon të ndërtojë 25 burgje të tjera të mëdha. Përveç kësaj, ukrainasit që kundërshtojnë pushtimin rus dërgohen në Rusi për një kohë të pacaktuar, domethënë deportohen.

Shumë civilë arrestohen për shkelje të supozuara si të folurit në gjuhën ukrainase dhe mbahen në burg pa akuzë. Të tjerët akuzohen si terroristë, luftëtarë ose njerëz që kundërshtojnë operacionin special ushtarak. Qindra janë përdorur si skllevër nga ushtria ruse për të gërmuar llogore dhe fortifikime të tjera ushtarake, si dhe varre masive, raporton Associated Press.

Teksti shton se tortura është rutinë në këto burgje ruse përmes goditjeve të përsëritura elektrike, rrahjeve që shkaktojnë fraktura. Shumë ish të burgosur i thanë Associated Press se ata ishin dëshmitarë të vdekjes në këto burgje. Një raport i OKB-së në qershor dokumentoi 77 ekzekutime të të burgosurve civilë dhe vdekjen e një njeriu për shkak të torturave.

The Guardian publikoi shkrim për ushtarët që torturohen, qelitë e mbipopulluara, kushtet çnjerëzore, një regjim frikësimi dhe vrasjeje, pa komunikim me botën e jashtme.

Kur shikon raporte kaq serioze, përpjekjet manipuluese për ta paraqitur praninë në një burg rus si diçka të mirë, njerëzore dhe praninë në një burg ukrainas si diçka të keqe, bien plotësisht në ujë. Gjithashtu nuk ka statistika për vetëvrasjet në burgjet ruse dhe ukrainase nga ushtarët e kapur. Për të gjitha faktet e mësipërme, ne besojmë se postimi që po shqyrtojmë i mungon konteksti, me qëllim propagandën se ushtria ruse është humane me robërit e luftës ukrainas.