Nuk ka trupa të Bundeswehr-it në Ukrainë dhe as ekuipazhe tankesh gjermane

Published on:

Të dielën, më 24 shtator, Ministria gjermane e Mbrojtjes mohoi një raport të transmetuar nga media shtetërore ruse se një tank gjerman Leopard i drejtuar nga Bundeswehr dyshohet se ishte shkatërruar në zonën e luftës në Ukrainë. Përveç kësaj, dihet se vendet perëndimore janë të kujdesshme që të mos dërgojnë personelin e tyre në Ukrainë së bashku me ndihmën ushtarake, prandaj organizohet trajnim afatgjatë për ushtarët ukrainas përpara se të marrin pajisjet dhe armët e tyre.

 

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook në të cilin është shpërndarë një artikull mediatik, burimi kryesor i të cilit është media ruse Sputnik dhe ku thuhet:

Shoferi i tankut të dëmtuar tha disa herë se ai nuk ishte një mercenar, por një ushtar i Bundeswehr-it dhe se i gjithë ekuipazhi ishte nga një kompani, shtoi ushtari.

Në titullin e tekstit shkruhet se rusët shkatërruan një tank Leopard me një ekuipazh gjerman që mbërriti në Ukrainë. Më pas shpërndahet një deklaratë e supozuar nga një burim anonim me emrin e koduar të pretenduar “Legend”.

“Kur ndaluam një tjetër sulm vetëvrasës në një seri dhe shkatërruam leopardin, ne u drejtuam drejt pajisjeve të djegura me shpresën për të kapur dikë. Konstatuam se drejtuesi i tankut ishte plagosur rëndë dhe të tjerët kishin vdekur. Mekaniku, kur u zgjua dhe na pa, filloi të bërtasë mos gjuaj. Shoferi i tankut të dëmtuar tha disa herë se ai nuk ishte një mercenar, por një ushtar i Bundeswehr-it dhe se i gjithë ekuipazhi ishte nga një kompani, komandanti i grupit të zbulimit që vepron në drejtim të Zaporozhye, me emrin e koduar “Legjenda”, tha për “Sputnik”.

Më pas në tekst thuhet se ushtari gjerman ka vdekur, por më parë ka shpjeguar se është penduar që ka ardhur në Ukrainë dhe burimi është sërish “Legjenda”.

Teksti përfundon me një thirrje nga komandanti i paidentifikuar i grupit të skautëve drejtuar “instruktorëve perëndimorë që të mendojnë përpara se të shkojnë në betejë me rusët”.

“Lërini të mendojnë vetë, për fëmijët, për gratë, para se të luftojnë kundër rusëve”, u tha oficeri i inteligjencës instruktorëve perëndimorë.

Artikulli bazohet në burime anonime, por thotë se një tank Leopard është ndalur dhe se në të kishte anëtarë të një kompanie të Bundeswehr-it.

Megjithatë, siç raporton Dojçe Vele në një bisedë telefonike me median e tyre, të dielën, më 24 shtator, Ministria gjermane e Mbrojtjes mohoi informacionin e raportuar nga mediat shtetërore ruse se një tank gjerman Leopard i drejtuar nga Bundeswehr dyshohet se është shkatërruar në zonën e luftës në Ukrainë.

“Nuk ka ekuipazhe gjermane tankesh në Ukrainë”, tha përfaqësuesi i ministrisë për Dojçe Vele.

Siç thuhet në faqen e internetit të Ministrisë së Mbrojtjes gjermane, Gjermania po mbështet Ukrainën duke furnizuar armë dhe pajisje nga stoqet e Bundeswehr-it dhe me ndihmën e furnizimeve nga industria e financuar nga një program i veçantë që lejon njerëzit në terren të marrin përgjegjësinë për sigurinë e tyre. Aktualisht, në kuadër të këtij programi, Gjermania ka transferuar në Ukrainë 20 tanke Leopard 1A5 dhe 18 tanke Leopard 2A6.

Përveç kësaj, është i njohur fakti se vendet perëndimore, veçanërisht Gjermania, janë të kujdesshme që të mos përfshijnë ushtarët e tyre në ndihmën ushtarake që ofrojnë, sepse kjo mund të jetë arsyeja që ata të tërhiqen në luftë dhe në këtë mënyrë në NATO. Kjo është arsyeja pse u organizuan disa muaj trajnime për anëtarët e ushtrisë ukrainase përpara se të jepej ndihma.

Në të njëjtin tekst, Dojçe Vele na kujton tekstin e saj të publikuar më 18 shtator të këtij viti, në të cilin tregohet një investigim i tre mediave të pavarura ruse në lidhje me lidhjen e PR kompanisë ANO Dialog me Qeverinë ruse, për të menaxhuar informacionin në internet në dobi të Kremlinit dhe Ministrisë së Mbrojtjes. Kontrata me Qeverinë ishte me vlerë 9 miliardë rubla, sipas historisë, e cila raportoi sondazhin.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë. Media ukrainase Pravda gjithashtu raportoi për gjetje të ngjashme.