Putin nuk po e shpëton botën nga “shteti i thellë”, por po bën një luftë agresive në Ukrainë

Published on:

Sipas përshkrimit të portalit hulumtues Bellingcat, Cuannon është një teori konspirative që pretendon në mënyrë të rreme se ish-presidenti amerikan Donald Trump ka kohë që po punon për të mposhtur “Satanistët, pedofilët, shtetin e thellë dhe kabalin” (fjalë të përdorura shpesh në narrativat e promotorëve ). Pavarësisht se Trump nuk është president dhe parashikimet e Cuannon nuk realizohen, komploti vazhdon të tërheqë ndjekës të rinj. Bellingkett shkruan që në prill 2022 se shumica e mbështetësve të Cuannon e konsiderojnë Putinin një hero që lufton “në anën e Trump”.

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku thuhet:

Ka shumë mënyra për të eliminuar satanistët nga shteti i thellë për krimet e mëdha, masive të kryera kundër njerëzimit, por është shumë e rëndësishme për mbijetesën e njerëzimit që të realizohet një nga ato mënyra sa më shpejt të jetë e mundur.

Më pas, si kontekst për këtë interpretim, shpërndahet video material që tregon presidentin e Rusisë, Vladimir Putin, duke qëlluar ndërsa në ekran ndryshohen personazhet e Presidentit të SHBA Joe Biden, Presidentit të Ukrainës Volodymyr Zelensky, Klaus Schwab, Anthony Fauci (një ekspert amerikan për sëmundjet infektive aktuale në pandeminë Covid), Justin Trudeau (Kryeministri i Kanadasë), Bill Gates, Anthony Albanese (Kryeministri i Australisë) dhe Rishi Sunak (Kryeministri aktual i Mbretërisë së Bashkuar). Videoja përfundon me një klip të përbashkët të Donald Trump dhe Vladimir Putin. Vetë videon e ka edituar një përdorues në rrjetet sociale, pra nuk është e vërtetë që Putini qëllon në drejtim të këtyre njerëzve, por montimi synon që e gjithë video të duket kështu.

Në fund të fundit, të gjithë këta njerëz demonizohen si “kriminelë kundër njerëzimit” pa bazë, në mënyrë propagandistike dhe Putini paraqitet në postim si njeriu që lufton kundër tyre, për të “mbajtur njerëzimin gjallë”.

Teoritë konspirative rreth Putinit dhe Ukrainës të ndihmuara nga Putin

Kjo teori se Putini po lufton satanistët për të shpëtuar planetin nga i ashtuquajturi shtet i thellë është një tjetër teori konspirative Q Anon. Ajo u mbështet edhe nga vetë Putini, i cili u justifikua duke sulmuar Ukrainën në luftën kundër satanistëve.

Siç shkruan Rollingstone, disa përdorues të mediave sociale besojnë se Vladimir Putin pushtoi Ukrainën për të shkatërruar “shtetin e thellë”, një qeveri botërore që ata besojnë se synon të rrëzojë Donald Trump. Por kjo nuk është e vërtetë. Putin ka besuar prej kohësh se kombet demokratike duhet të jenë nën kontrollin rus, një pikëpamje që çoi në një pushtim ushtarak vërtet agresiv që rezultoi në mijëra viktima.Por në një botë të polarizuar me një mosbesim ndaj fakteve reale, dezinformatat përhapen me shpejtësi.

Studiuesja e narrativës ekstremiste Abby Richards thotë se kur qarkullojnë narrativa të rreme, kjo mund të ketë pasoja reale për ata që dëmtohen, në rastin e Ukrainës.

Njerëzit duket se nuk e kuptojnë pse dezinformimi është kaq i rrezikshëm në kohë krize. Njerëzit, veçanërisht njerëzit në Ukrainë ose ata që kanë familje në Ukrainë, meritojnë një paraqitje të saktë të ngjarjeve. Kur njerëzit përhapin përmbajtje të rreme ose me fotoshop, është e dëmshme për njerëzit në Ukrainë që duhet të kuptojnë saktësisht se çfarë po ndodh, tha Richards për Rollingstone.

Në anën tjetër të spektrit të dezinformimit për arsyen e pushtimit ushtarak të Ukrainës është se mbështetësit e QAnon po festojnë pushtimin e Ukrainës nga Putini, duke besuar se është një operacion kundër shtetit të thellë. Ata janë të lidhur me fantazinë se shtetin e thellë e drejtojnë një grup satanistësh të fuqishëm, pedofilësh, përfshirë demokratë në poste të larta. Sipas fantazive të tyre, Donald Trump është dërguar për t’i dhënë fund shtetit të thellë. Duke pasur parasysh pjesëmarrjen e Q Anon në 6 janar, ose mbështetjen e tyre për grushtin e shtetit në Mianmar, tregime të tilla për të justifikuar një pushtim ushtarak agresiv të një shteti sovran dhe demokratik nuk janë befasi, por janë me të vërtetë të rrezikshme.

Narrativa se pushtimi ushtarak i Ukrainës është shpëtimi i njerëzimit nga satanistët e shtetit të thellë ka vazhduar në internet që nga fillimi i pushtimit dhe është shpërndarë nga qarqet e Q Anon. Ata pretendojnë në mënyrë të rreme se lufta nuk është një luftë, por një “spastrim i domosdoshëm i grupit dhe operacioneve të tyre dhe jo një sulm ndaj civilëve të pafajshëm”.

Mbështetja për Q Anon është rritur në SHBA që nga humbja e Trump në zgjedhjet e vitit 2020, sipas sondazheve të shumta të vitit 2021 nga Instituti i Kërkimeve Fetare. Grupi i ekspertëve zbuloi se një e katërta e amerikanëve, ose 22 përqind, besojnë se një “stuhi po vjen”, e cila është sinonim midis teoricienëve konspirativ me arrestime dhe trazira politike. Rreth 18 përqind e të anketuarve thanë se besojnë se dhuna është e nevojshme për të “Shpëtuar Amerikën” dhe 16 për qind pranuan se besojnë se pedofilët satanë kontrollojnë qeverinë, si dhe median dhe institucionet financiare.

Nuk është e vërtetë që pushtimi ushtarak i Ukrainës është për të pastruar satanistët që sundojnë një lloj shteti të thellë. Në Ukrainë, ka një pushtim ushtarak të kryer nga Rusia, ku çdo ditë humbasin jetë njerëzish dhe Ukraina është e detyruar të mbrohet nga agresioni ushtarak i Putinit. Që nga fillimi i pushtimit ushtarak rus të Ukrainës, mbështetësit Q anon kanë mbështetur narrativat e Rusisë që janë përpjekje për të justifikuar agresionin dhe France 24 pretendon se mbështetja nga Kina është gjithashtu e përfshirë.

Bellingkett shkruan në analizën e tij se shumë nga kanalet e lëvizjes Q-Anon në mbarë botën mbështesin rregullisht pushtimin ushtarak të Rusisë.

Ata e shohin luftën si një përpjekje për të rrëzuar “kabalin” ndërkombëtar mbi të cilin përqendrohet e gjithë teoria e konspiracionit Q anon. Ata publikojnë ide të ndryshme për qëllimet e luftës, duke përfshirë “shkatërrimin e bio-laboratorëve amerikanë” në Ukrainë, në të cilat ata pretendojnë se po krijohet një sëmundje e re e ngjashme me Covid-in, ose se pushtimi ushtarak synon të parandalojë ” një rivendosje e madhe”, e cila gjoja synon një qeveri të vetme botërore. E gjithë kjo supozohet se e bën Rusinë një aleate në luftë, dhe pushtimi supozohet se është për mirë, analizon Bellingkett narrativën e Q anon lidhur me Rusinë dhe Ukrainën.

Sipas përshkrimit të Bellingket Q anon, është një teori konspirative që pretendon në mënyrë të rreme se ish-presidenti i SHBA-së, Donald Trump, ka punuar prej kohësh për të mposhtur “Satanistët, pedofilët, shtetin e thellë dhe kabalin” (fjalë që përdoren shpesh në narrativat e promotorëve). Edhe pse Trump nuk është president dhe parashikimet e Q anon nuk po realizohen, komploti vazhdon të tërheqë ndjekës të rinj. Përveç Shteteve të Bashkuara, ajo është përhapur në shumë vende dhe prej saj janë krijuar narrativa të tjera të rrezikshme, si ato të përhapura nga antivaksistët. Ndjekësit e Q mbeten gjithashtu aktivë në teoritë konspirative që përfshijnë Ukrainën, shkruan Bellingkett.

Putin – hero!?

Bellingkett shkruan që në prill 2022 se shumica e mbështetësve të Q anon e konsiderojnë Putinin një hero që lufton “në anën e Trump”.

Në shtator të vitit 2021, një nga kanalet e Q anon në Mbretërinë e Bashkuar pretendoi se Putini po luftonte kabalin satanik, kjo është arsyeja pse media gjoja po e portretizonte Putinin si “djalin e keq”.

Natyrisht, kjo është propagandë, pra një tufë pretendimesh të paargumentuara dhe të paprovuara, të cilat bashkërisht kontribuojnë në krijimin e një iluzioni që duhet të mashtrojë opinionin.

Të gjithë politikanët që përmenden në postimin që po rishikojmë janë paraqitur në mënyrë të rreme si anëtarë të një lloj shteti të thellë, megjithëse janë zgjedhur zyrtarisht në zgjedhje demokratike dhe nuk janë një qeveri hije, por pjesë e një qeverie të zgjedhur rregullisht.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë.