QAnon propagandë për satanizimin e NATO-s dhe BE-së

Published on:

Dy teza në këtë postim, ajo për NATO-n satanike dhe ajo për BE-në pedofile, lidhen shumë me dezinformimin dhe propagandën e përhapur nga Kremlini, i cili i kushtohet Perëndimit në përpjekje për të justifikuar pushtimin agresiv rus ushtarak në Ukrainë. Ka përpjekje të së kaluarës nga këto komunitete konspirative, të cilat promovojnë teza të kombinuara midis propagandës së Kremlinit dhe propagandës QAnon – për të paraqitur NATO-n si një organizatë satanike dhe për të demonizuar BE-në si të pafe dhe pedofile, megjithëse këto pretendime nuk janë të bazuara dhe faktet, rregullimi ligjor dhe parimet e BE-së dhe NATO-s mbrojnë pikërisht gjërat e kundërta, si stabiliteti, paqja, ndëshkimi i pedofilisë dhe promovimi i barazisë dhe dinjitetit të të gjithë njerëzve.

 

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shkruhet:

Përgëzoj varësinë nga NATO-ja satanike dhe BE-ja pedofile e robërve nga territori i Vukojebinës veriore të quajtur Severxhania.

Dy teza në këtë postim, ajo për “NATO-n satanike” dhe ajo për “BE-në pedofile”, lidhen shumë me dezinformimin dhe propagandën e përhapur nga Kremlini, i cili i kushtohet perëndimit në përpjekje për të justifikuar agresivët. Pushtimi ushtarak rus i Ukrainës.
Presidenti i Rusisë, Vladimir Putin, raporton francezja Le Monde më 21 shkurt akuzoi Perëndimin se e bëri pedofilinë “normë“.
Një sulm i egër, tipik i liderit rus, por që përkon me atë të komunitetit Q Anon që ndan dezinformata për elitat pedofile në Shtëpinë e Bardhë, shkruan Le Monde.

Ajo që është e vështirë është të bëhet dallimi midis propagandës së prodhuar nga kuzhina dhe strategjitë e Kremlinit dhe moria e komploteve ruse dhe franceze që gravitojnë drejt tyre dhe mund të manipulohen, tha Pierre-André Taguif, një studiues politik dhe autor i disa librave mbi teoritë. të konspiracionit.

Ka përpjekje të së kaluarës nga këto komunitete konspirative, të cilat promovojnë teza të kombinuara midis propagandës së Kremlinit dhe propagandës Q Anon – për të paraqitur NATO-n si një organizatë satanike dhe për të demonizuar BE-në si të pafe dhe pedofile, pavarësisht se këto pretendime nuk janë të bazuara, dhe faktet, legjislacioni dhe parimet e BE-së dhe NATO-s mbrojnë pikërisht të kundërtat, si stabiliteti, paqja, ndëshkimi i pedofilisë dhe promovimi i barazisë dhe dinjitetit të të gjithë njerëzve.

Ka pasur përpjekje në të kaluarën nga këto qarqe, që janë përfaqësues të propagandës së Kremlinit dhe propagandës Q Anon, për ta paraqitur NATO-n si një organizatë satanike.

Shpesh në këto narrativa, NATO paraqitet si sinonim i “Perëndimit”. Teoria e konspiracionit se Perëndimi apo NATO janë “satanistë” hyn në diskurs me metoda që nuk kërkojnë shumë kritikë dhe mendje analitike. Qëllimi është që të përthithet shpejt nga marrësi i këtyre rrëfimeve, pa u menduar. Për shembull, me fotot e fotomontazhit që nuk ekzistojnë në realitet dhe në të cilat liderët botërorë prezantohen duke admiruar një ekspozitë të supozuar të pikturave me motive dhe kafka satanike, të cilat dyshohet se i ka vizituar në samitin e NATO-s në qershor 2022. Kjo, natyrisht, nuk ndodhi, por fotot ngjiten lehtësisht në kujtesë për të përhapur propagandën se “Perëndimi dhe NATO janë satanike”.

Me një shembull të ngjashëm, në mënyrë ilustruese, në vitin 2022 u përhap dezinformata nga një gjoja “ritual satanik që u zhvillua në një samit të NATO-s”, megjithëse ngjarja specifike për të cilën u fol nuk ishte aspak një samit i NATO-s dhe rituali nuk ishte aspak satanik, por bëhej fjalë për një performancë në një ceremoni hapjeje në Universitetin e Gentit në Belgjikë në 2017.

Është e pamundur të mos vërehet se Kremlini përdor të njëjtat fraza për Perëndimin dhe NATO-n si “satanike”, në përpjekje për të justifikuar pushtimin e tij të përgjakshëm të paprovokuar të Ukrainës sovrane dhe demokratike. Teksa këndohet e njëjta “këngë“, është gjithashtu aktuale rrëfimi se “Rusia po bën një luftë të shenjtë kundër satanistëve të pafe në Ukrainë për të mbrojtur krishterimin dhe vlerat tradicionale”. Kremlini, në fakt, demonizon Ukrainën dhe mbështetësit e saj perëndimorë si “të pazotë”, krah për krah me narrativën se Perëndimi dëshiron të shkatërrojë vlerat tradicionale.

Në këtë kontekst dhe në njoftimin që është objekt i shqyrtimit tonë, thuhet se NATO është një “organizatë satanike” dhe BE-ja është një “bashkim pedofil”, ndërsa qytetarët e Republikës së Maqedonisë së Veriut paraqiten si të robëruar dhe në mënyrë vulgare, edhe pse Republika e Maqedonisë së Veriut është gjithashtu shtet i pavarur dhe sovran, me pushtetin e vet të ndarë në legjislativ, ekzekutiv dhe gjyqësor.

Nuk ka as një iniciativë të përafërt në BE për legalizimin e pedofilisë, e cila konsiderohet krim. Direktiva për të luftuar abuzimin seksual dhe shfrytëzimin seksual të fëmijëve dhe kundër pornografisë së fëmijëve është vetëm një dokument që përfaqëson luftën e palëkundur të BE-së kundër krimit të pedofilisë.

NATO, nga ana tjetër, nuk është një organizatë satanike, por një aleancë mbrojtëse me qëllimin kryesor mbrojtjen e anëtarëve të saj nga kërcënimet e jashtme. Politikat zyrtare të NATO-s janë se ajo nuk kërkon konfrontim dhe nuk është një kërcënim për Federatën Ruse. Por NATO është ende gati të mbrojë aleatët e saj.

Detyra jonë kryesore është të mbajmë të sigurt 30 kombet tona. Ne kemi përgjegjësinë të sigurojmë që konflikti të mos përshkallëzohet dhe të mos përhapet përtej Ukrainës, sepse kjo do të ishte edhe më shkatërruese dhe akoma më e rrezikshme, shkruan në faqen e NATO-s.

Më 27 mars 2020, Republika e Maqedonisë së Veriut u bë vendi i tridhjetë anëtar i Aleancës. Përcaktimi për integrim euroatlantik të vendit daton që nga viti 1993, kur Kuvendi miratoi një Rezolutë me të cilën përcaktoheshin prioritetet politike të jashtme të vendit, përkatësisht anëtarësimi në NATO dhe BE.

Më parë, si partner i Aleancës dhe sot si shtet anëtar i NATO-s, Maqedonia e Veriut në mënyrë aktive kontribuon në misionet e sigurisë të NATO-s, BE-së dhe OKB-së, në rajon dhe në botë, me qëllim të mbështetjes së paqes dhe sigurisë. Kontributi në operacionet ndërkombëtare është në frymën e vendosmërisë strategjike të vendit për të kontribuar në paqen dhe sigurinë globale dhe është një tjetër konfirmim i gatishmërisë për të ndarë sfidat si shtet anëtar i plotë i NATO-s. Për Maqedoninë e Veriut, ruajtja e paqes dhe stabilitetit në Ballkanin Perëndimor është një nga prioritetet kryesore të politikës së jashtme. Angazhimi i fortë i NATO-s ndaj Ballkanit Perëndimor si një rajon me rëndësi strategjike ka rëndësinë më të madhe për ruajtjen e paqes dhe stabilitetit në rajon. Kjo qasje (e promovuar në Samitin e Brukselit 2021 dhe e riafirmuar në Konceptin e ri Strategjik të NATO-s) dhe angazhimi afatgjatë i Aleancës në Ballkanin Perëndimor kanë dhënë rezultate të rëndësishme.

Ndryshe nga sa thuhet në këtë postim në Facebook, se Maqedonia është e varur nga NATO, aleatët e NATO-s dhe anëtarët e BE-së ndajnë të njëjtat vlera, NATO dhe BE luajnë një rol plotësues, koherent dhe reciprokisht përforcues në mbështetjen e paqes dhe sigurisë ndërkombëtare. Maqedonia mbështet plotësisht avancimin e partneritetit strategjik NATO-BE, forcimin e konsultimeve politike dhe rritjen e bashkëpunimit për çështje me interes të përbashkët, si lëvizshmëria ushtarake, qëndrueshmëria, ndikimi i ndryshimeve klimatike në siguri, teknologjitë në zhvillim dhe shkatërruese, siguria njerëzore, axhenda e grave, paqja dhe siguria, dhe luftimi i kërcënimeve kibernetike dhe hibride.

Për shkak të të gjitha fakteve të mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë. NATO nuk është një “organizatë satanike” dhe BE nuk është një “bashkim pedofil”. Tregime të tilla janë pjesë e teorive konspirative Qanon që synojnë të demonizojnë Perëndimin.