Sulme tendencioze që pretendojnë se Zelenski ndaloi opozitën, shtypi kishën, refuzoi të mbajë zgjedhje

Published on:

Postimi akuzon presidentin ukrainas Volodymyr Zelensky për represion ndaj medias, gjuhës, kishës dhe se ai nuk dëshiron të mbajë zgjedhje, por e vërteta është se Kushtetuta e Ukrainës nuk lejon që zgjedhjet të mbahen gjatë gjendjes ushtarake. Kur pretendohet se Zelensky “ndaloi opozitën”, nuk përmendet se ajo opozitë është e lidhur me Rusinë dhe se ato parti janë të ndaluara në Ukrainë, për shkak të pushtimit ushtarak rus në Ukrainë. Gjithashtu dihet se kisha ukrainase të Patriarkia e Moskës po përhap propagandë ruse, se po mbulon aktivitetet e shërbimeve të armikut dhe se po rekruton agjentë rusë.

 

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku thuhet:

Ndaloi opozitën, shtypi kishën, monopolizoi median, shtypi gjuhën, burgosi ​​gazetarët
Tani ai refuzon të mbajë zgjedhje.
Kjo është liria për të cilën NATO po falimenton Evropën, ky është Zelenski.

Pretendimi se Zelensky “ndaloi opozitën” nuk përmendet se ajo opozitë është e lidhur me Rusinë dhe se arsyeja pse partitë politike me lidhje me Rusinë u ndaluan në Ukrainë ishte sepse Rusia kreu një pushtim ushtarak agresiv të Ukrainës. Ukraina, me viktima të shumta duke përfshirë edhe civilë. Në fakt, siç raportoi Guardian, partitë politike u ndaluan jo sepse ishin opozitë, por sepse kanë lidhje me Rusinë, e cila në një situatë pushtimi ushtarak mund të vihet nën titullin e sigurisë kombëtare, pr mbrojtjes. Partitë politike nuk u ndaluan në kohë paqeje por në kohë lufte, kur siguria kombëtare është qëllimi kryesor i Ukrainës. Këshilli i Sigurisë Kombëtare dhe Mbrojtjes së Ukrainës u mblodh dhe vendosi të ndalojë aktivitetet politike të këtyre partive. Shumica e tyre ishin të vogla, por njëra prej tyre, e quajtur Platforma e Opozitës për Jetën, kishte 44 vende parlamentare në parlamentin 450 anëtarësh të Ukrainës.

Veprimtaritë e atyre politikanëve synojnë përçarje dhe përplasje dhe nuk do të kenë sukses, por do të marrin një përgjigje të ashpër. Kjo është arsyeja pse Këshilli Kombëtar i Sigurisë dhe Mbrojtjes vendosi, duke pasur parasysh luftën në shkallë të gjerë të nisur nga Rusia dhe lidhjet politike që kanë shumë struktura politike me këtë vend, të pezullojë aktivitetet e tyre gjatë ligjit ushtarak, tha Zelensky në mars 2022.

Platforma opozitare për Jetën, partia më e madhe opozitare e Ukrainës, udhëhiqet nga Viktor Medvedchuk, një oligark pro-Moskës me lidhje të ngushta me Vladimir Putin. Autoritetet ukrainase në vitin 2021 akuzuan Medvedchuk, mikun e vjetër të Putinit (Putin besohet të jetë kumbari i vajzës së Medvedchuk), për tradhti dhe e vendosën atë në arrest shtëpiak, një veprim që zemëroi Kremlinin. Ukraina më pas raportoi se Medvedchuk ishte arratisur nga arresti shtëpiak, një ditë pasi Rusia nisi një pushtim ushtarak të Ukrainës më 24 shkurt, dhe vendndodhja e tij aktuale nuk dihet.

Në listën e partive të ndaluara përfshihet edhe partia Nashi, e udhëhequr nga Yevhen Murayev, si dhe parti më të vogla që nuk kishin përfaqësues në parlament. Para fillimit të luftës, inteligjenca britanike pretendonte se Rusia synonte të instalonte Murayev në krye të një qeverie të kontrolluar nga Kremlini në Kiev, gjë që Murayev e mohoi me forcë.

Për këto rrethana, nuk mund të thuhet se Zelensky e ka ndaluar opozitën sepse është opozitë, por këto parti politike janë të ndaluara për shkak të dyshimit se janë të kontrolluara apo të lidhura me një vend që ka kryer një pushtim ushtarak të Ukrainës. Ngrirja e veprimtarisë së tyre politike është për kohëzgjatjen e pushtimit ushtarak.

Në postimin që po rishikojmë thuhet se Zelenski po e shtyp kishën. Por Zelensky akuzoi Kishën Ortodokse të Ukrainës, e cila është nën juridiksionin e Kishës Ortodokse Ruse, për minimin e unitetit të Ukrainës dhe bashkëpunimin me Moskën. Përsëri, pushtimi ushtarak i Rusisë në Ukrainë është arsyeja pse bashkëpunimi me Rusinë nuk tolerohet në Ukrainë në kohë lufte, për të mbrojtur sigurinë kombëtare.

Ne do të vazhdojmë këtë lëvizje, nuk do të lejojmë që shteti terrorist të manipulojë jetën shpirtërore të popullit tonë ose të shkatërrojë unitetin e Ukrainës dhe të vjedhë thesare prej tyre, tha Zelensky.

Patriarku Kirill hapur mbështet pushtimin ushtarak rus të Ukrainës. Siç kemi shkruar tashmë, Zelensky mbron Ukrainën kundër propagandës ruse në kisha.

Profesori Victor Yelensky tha për CNN se për më shumë se 30 vjet, udhëheqja e Kishës Ortodokse të Ukrainës, Patriarkana e Moskës “ka helmuar njerëzit me idenë e botës ruse”. Ai mbron kontrollet e sigurisë në kisha duke i krahasuar ato me goditjen ndaj ekstremizmit islamik pas 11 shtatorit 2001.

Qendra për Komunikime Strategjike nën Ministrinë e Kulturës dhe Politikës së Informacionit të Ukrainës zbuloi se Kisha ukrainase e Patriarkanës së Moskës po përhap propagandë ruse, duke mbuluar aktivitetet e shërbimeve armiqësore dhe duke rekrutuar agjentë rusë. Zelensky nuk i persekuton të krishterët ortodoksë nga Ukraina, as nuk shtyp kishën. Në Ukrainë, shumica e popullsisë është ortodokse dhe ka ende kisha ortodokse.

Sa i përket monopolizimit të medias nga Zelensky, me kërkesë të tij në vitin 2021 tre stacione televizive News One, Channel 112 dhe ZIK që i përkisnin Taras Kozak, i cili besohet të jetë një front i Viktor Medvedchuk, bashkëpunëtor i Putinit. Sanksionet u lëshuan në përputhje me një ligj të vitit 2014 që lejon qytetarët ukrainas të sanksionohen nëse kërcënojnë interesat kombëtare të Ukrainës. Në këto kanale transmetohej propaganda e Kremlinit.

Mediat masive në Ukrainë janë në pronësi të shtetit dhe në pronësi të korporatave që varen nga reklamat, abonimet dhe shitjet. Kushtetuta e Ukrainës garanton lirinë e fjalës. Sistemi mediatik ukrainas është në proces tranzicioni. Siç raporton BBC, me fillimin e pushtimit ushtarak, mediat në Ukrainë morën anën patriotike.

BBC rendit një numër të madh mediash që ekzistojnë në Ukrainë, nga ku rezulton se nuk është e vërtetë që Zelensky monopolizoi median.

Sa i përket gjuhës shtypëse të Zelenskiy, kontrolluesit e fakteve të EUvsDisinfo shkruajnë se kjo nuk është e vërtetë: 

Pretendimi se të drejtat gjuhësore të rusëve në Ukrainë janë shkelur është i pavërtetë. Më 25 prill 2019, Verkhovna Rada miratoi ligjin që do të sigurojë që gjuha ukrainase të jetë gjuhë shtetërore. Rusishtja, si gjuhët e tjera, mund të përdoret në komunikim privat, në ceremoni fetare, në shtyp, botim librash, etj. Ligji lejon edhe përdorimin e gjuhëve të tjera në sistemin e kujdesit shëndetësor.

Sipas EuVsDisinfo, 27 për qind e qytetarëve ukrainas përdorin gjuhën ruse në komunikimin e tyre të përditshëm dhe gjuhën ukrainase e preferojnë 51 për qind e ukrainasve, ndërsa 21 për qind e tyre flasin të dy gjuhët.

Sa i përket pretendimit në postim se Zelensky ka refuzuar të mbajë zgjedhje, ky është dezinformim sepse Kushtetuta e Ukrainës nuk lejon mbajtjen e zgjedhjeve përderisa shpallet gjendja ushtarake!

Gjendja ushtarake është shpallur që nga shkurti i vitit 2022 për shkak të pushtimit të Rusisë në Ukrainë. Pra, jo Zelensky, por Kushtetuta e Ukrainës nuk lejon mbajtjen e zgjedhjeve gjatë një gjendje të shpallur ushtarake.

Lidhur me pjesën e postimit ku thuhet se NATO po falimenton Europën për këtë liri, është ironike, por NATO nuk është në konflikt të drejtpërdrejtë ushtarak me Rusinë, por po mbron të drejtën e Ukrainës për t’u mbrojtur nga agresioni ushtarak. Kështu, veprimet e NATO-s janë mbrojtëse, të dizajnuara jo për të provokuar konflikt, por për ta parandaluar atë. Aleanca ka përgjegjësinë të sigurojë që lufta të mos përshkallëzohet jashtë Ukrainës, gjë që do të ishte edhe më katastrofike dhe e rrezikshme.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë.