Vrasja e derrave në Kroaci nuk është agjendë amerikane, por mbrojtje nga sëmundjet

Published on:

Murtaja afrikane e derrave është një sëmundje virale në derrat shtëpiak dhe të egër, në të gjitha kategoritë e moshave dhe shkakton humbje të mëdha ekonomike. Ndryshe nga sa thuhej në postim se SHBA-ja ka lidhje me vrasjen e derrave të infektuar me këtë sëmundje në Kroaci, ka edhe vende që nuk janë pjesë e Bashkimit Evropian, si Serbia, ku zbatohet e njëjta masë për kafshët e infektuara. Në Serbi nga fillimi i vitit deri më 27 korrik janë eutanizuar 18 mijë derra për shkak të murtajës afrikane.

 

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku thuhet:

Therja e derrave në Kroacinë Evropiane. Dhe pastaj ushqimi ishte i shtrenjtë. Miqtë nga Amerika po shtyjnë agjendën e tyre.

Ky postim është një tjetër në serinë që shfaqet këto ditë dhe synon diskreditimin e Bashkimit Evropian dhe Shteteve të Bashkuara, se ata synonin të shkatërronin bujqësinë dhe blegtorinë, domethënë të shkatërronin këto degë dhe të mos i zhvillonin ato, megjithëse të gjitha argumentet thonë pikërisht të kundërtën.

Në Kroaci, një vend anëtar i Bashkimit Evropian, Ministria e Bujqësisë njoftoi praninë e murtajës afrikane të derrave, një sëmundje që sulmon derrat.

Pas ngritjes së dyshimit, inspektimi veterinar ka urdhëruar kontrolle paraprake dhe ndalim të lëvizjes së derrave, aplikim të detyrueshëm të dezinfektimit dhe përdorim të mjeteve mbrojtëse. Përcaktimi i masave të kontrollit është duke u zhvilluar, duke përfshirë vrasjen e pjesës tjetër të derrave në objekt (ku janë gjetur derrat e sëmurë), përcaktimin e një zone kufizuese, mbledhjen e informacionit epidemiologjik dhe përcaktimin e objekteve të kontaktit dhe përhapjen e mundshme të sëmundjes në vende të tjera, shkruan ai në njoftimi i publikuar në faqen e Ministrisë Kroate të Bujqësisë më 26 qershor të këtij viti.

Murtaja afrikane e derrave është një sëmundje virale në derrat shtëpiak dhe të egër, në të gjitha kategoritë e moshave dhe shkakton humbje të mëdha ekonomike.

Virusi derdhet përmes gjakut, indeve, sekrecioneve dhe jashtëqitjeve të kafshëve të sëmura ose të ngordhura. Sëmundja transmetohet dhe përhapet nga kontakti i drejtpërdrejtë midis një kafshe të shëndetshme dhe të sëmurë, kufomave të kafshëve të ngordhura dhe njerëzve, transmetohet në mënyrë indirekte përmes ushqimeve të kontaminuara dhe mbetjeve ushqimore, pajisjeve, automjeteve dhe veshjeve dhe ka transmetim biologjik nga vektori – një rriqër i butë i gjinisë Ornithodoros.

Llojet kryesore të kafshëve të ndjeshme ndaj virusit të murtajës afrikane të derrave janë derrat shtëpiak, derri i egër evropian dhe derri i egër amerikan, derri i egër afrikan (Phacochoerus aethiopicus, Potamochoerus sp. dhe Hylochoerus einertzhageni) dhe rriqrat e gjinisë Ornitodos spp. Periudha e inkubacionit zgjat nga 4 deri në 19 ditë. Njerëzit nuk janë të ndjeshëm ndaj viruseve dhe sëmundjeve.

Sëmundja manifestohet me temperaturë, dobësi të përgjithshme, anoreksi, letargji, humbje oreksi.Vdekshmëria te derrat shtëpiak mund të jetë 100 për qind. Kanë skuqje në lëkurë, rrjedhje nga hunda dhe sytë që mund të jenë të përgjakshme, ngjyrosje blu-vjollcë dhe gjakderdhje në lëkurë në formën e rrathëve ose zonave më të mëdha në zonën e veshëve, barkut dhe këmbëve, vështirësi në lëvizje dhe ënjtje të kyçeve, të vjella, feçe të përgjakshme, vdekje te kafshët në 6 deri në 9 ditë ose 11 deri në 15 ditë, në varësi të virulencës së virusit. Kafshët që shërohen mbeten bartës të përhershëm të virusit.

Sipas informacioneve të publikuara nga Agjencia për Ushqim dhe Mjekësi Veterinare në Maqedoninë e Veriut, nuk ka shërim për murtajën afrikane të derrave! Masat e marra për parandalimin dhe kontrollin e sëmundjes së murtajës afrikane të derrave janë ndalimi dhe kontrolli i lëvizjes së kafshëve, vrasja dhe shkatërrimi i padëmshëm i kafshëve të infektuara, pastrimi dhe dezinfektimi.

Ndryshe nga sa thuhej në postimin që po rishikojmë, se SHBA-ja ka lidhje me vrasjen e derrave të infektuar nga kjo sëmundje në Kroaci, ka edhe vende që nuk janë pjesë e Bashkimit Evropian, si p.sh. Serbi, ku e njëjta masë zbatohet edhe për kafshët e infektuara. Në Serbi nga fillimi i vitit deri më 27 korrik janë eutanizuar 18 mijë derra për shkak të murtajës afrikane.

Përveç kësaj, Qeveria e Kroacisë po ndihmon familjet që u detyruan të humbin kafshët e tyre shtëpiake – derrat, për shkak të kësaj sëmundjeje. Gjithashtu, Dhoma Veterinare Kroate ka nxjerrë masa dhe rekomandime për të respektuar parandalimin dhe të gjitha masat e mandatuara nga qeveria për të parandaluar përhapjen e sëmundjes.

Për të gjitha faktet e mësipërme, besojmë se konteksti mungon në postimin që po shqyrtojmë. Gjegjësisht, në postim nuk thuhet arsyeja e vrasjes së derrave në Kroaci, por aludon për ndonjë agjendë inekzistente amerikane për rritjen e çmimit të ushqimit.