Biden nuk ka thënë se ka lindur në Izrael

Published on:

Pretendimi se Biden ka lindur në Izrael u shpërnd në një artikull nga agjencia shtetërore ruse e lajmeve TAS, botuar më 18 tetor 2023, ku theksohej se zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme ruse Maria Zakharova tha se Biden pretendonte se kishte lindur në Izrael. Por sipas transkriptit të Shtëpisë së Bardhë, Biden foli se si: “Shteti i Izraelit lindi për të qenë një vend i sigurt për popullin hebre të botës”. Pastaj ai thotë, “Prandaj ai lindi”, jo, “Prandaj unë linda”. Për më tepër, Biden lindi në Scranton, Pensilvani në vitin 1942. Shteti i Izraelit nuk u shpall deri në maj të vitit 1948

 

Një videoklip nga fjalimi i presidentit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Joe Biden, ku thuhet se ka lindur në Izrael, i bashkëngjitet një postimi në rrjetin social Facebook. Kjo është e pasaktë.

Xhaxhai Joe thotë se ka lindur në Izrael, thuhet në njoftim.

Prirja e presidentit amerikan Joe Biden për të folur në publik është bërë një kritikë e madhe midis kundërshtarëve të tij, por një pjesë e fjalimit të tij të fundit në Izrael duket se është keqdëgjuar nga disa zyrtarë, duke përfshirë një zëdhënëse të Ministrisë së Punëve të Jashtme të Rusisë. Më pas, aq i keqinterpretuar, shpërndahet në rrjetet sociale si një tjetër gafa e tij.

Të mërkurën, në mes të konfliktit të shtuar mes Izraelit dhe Hamasit, presidenti amerikan Biden mbajti një fjalim në Tel Aviv, pas së cilës media shtetërore ruse raportoi se ai kishte thënë në fjalimin se kishte lindur në Izrael dhe kjo e pavërtetë u përhap në rrjetet sociale.

Sipas transkriptit të Shtëpisë së Bardhë, Biden foli se si:

Shteti i Izraelit lindi për të qenë një vend i sigurt për popullin hebre në botë.

Pastaj ai thotë:

Prandaj lindi.

Dhe jo:

Prandaj kam lindur, siç e interpretojnë në mënyrë të rreme mediat ruse dhe siç pretendohet në rrjetet sociale.

Kjo gënjeshtër shpërndahet në rrjetet sociale.

Por nga konteksti i fjalimit të Biden dhe faktet e vërtetuara për vendlindjen e tij, është e qartë se ai nuk mund të thoshte se ka lindur në Izrael, sepse kjo nuk ka kuptim. Kur fjalimi dëgjohet ose lexohet në tërësi, është e qartë se ai nuk ka thënë se ka lindur në Izrael.

Për më tepër, është pjesë e të dhënave publike që Biden ka lindur në Scranton, Pensilvani në vitin 1942. Shteti i Izraelit nuk u shpall deri në maj 1948. Prindërit e Biden kanë lindur në Shtetet e Bashkuara të Mbretërisë së Bashkuar dhe me origjinë irlandeze. Kushtetuta kërkon që presidentët të jenë “qytetarë të lindur natyralë të Shteteve të Bashkuara”.

Pretendimi se Biden ka lindur në Izrael u nda në një artikull nga agjencia shtetërore ruse e lajmeve TAS, botuar më 18 tetor 2023, ku thuhej se zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme ruse Maria Zakharova tha se Biden pretendonte se kishte lindur në Izrael.

Vetëm tani, [Presidenti i SHBA] Biden theksoi se ai ka lindur në Izrael. Kjo do të thotë se ai nuk duhet të ishte zgjedhur president i Shteteve të Bashkuara, tha ajo.

Ndërsa Biden shpesh bën gafa, ka një sërë pretendimesh të rreme rreth tij që gjithashtu e shtojnë këtë reputacion. I tillë është ky njoftim, të cilin e vlerësojmë si të pasaktë. Biden nuk ka lindur në Izrael, por në Pensilvani në vitin 1942 dhe Izraeli nuk u shpall shtet deri në vitin 1948.