Bullgaria nuk e lejoi aeroplanin e Lavrovit të fluturonte për shkak të sanksioneve kundër Zakharovas, jo për shkak të Maqedonisë së Veriut

Published on:

Pjesë e delegacionit rus në takimin ministror të OSBE-së në Shkup ishte edhe zëdhënësja e Ministrisë së Punëve të Jashtme ruse, Maria Zakharova, prania e së cilës në aeroplanin rus e detyroi Bullgarinë të revokojë lejen për të fluturuar mbi territorin e saj. Por arsyeja nuk është mosmarrëveshja dypalëshe që ekziston mes Maqedonisë dhe Bullgarisë, siç aludon ky postim në Facebook, por se Zakharova është nën sanksionet e BE-së, e cila e konsideron atë një figurë qendrore të propagandës së Qeverisë ruse.

 

Një postim në rrjetin social Facebook kthen të vërtetën për ndalimin e fluturimit nga Bullgaria të avionit rus me të cilin Sergej Lavrov dhe Maria Zakharova mbërritën në Shkup dhe aludon se arsyeja është mosmarrëveshja dypalëshe mes Maqedonisë dhe Bullgarisë. Kjo nuk është e vërtetë.

E dashur Maria, kam kohë që them se bullgarët kanë një çrregullim psiko-mendor në raport me Maqedoninë. Ndoshta nuk të kanë lënë të fluturosh nëpër Bullgari sepse është dashur të vish në Maqedoni? Ata janë shumë të sëmurë, thuhet në postim.

Ministri i Jashtëm Lavrov mori pjesë në Këshillin e 30-të Ministror të OSBE-së, i cili u mbajt javën e kaluar në Shkup. Prania e tij dhe e delegacionit rus ishte e pasigurt pothuajse deri në fillimin e ngjarjes për shkak të ndalimit të fluturimit të avionëve shtetërorë rusë në territorin e Bashkimit Evropian. Vendimi përfundimtar nuk varej vetëm nga Maqedonia, por edhe nga fqinjët që duhej të lejonin fluturimin e një avioni rus.

Fillimisht u njoftua se ministri i Jashtëm rus Lavrov do të mbërrinte në takimin ministror të OSBE-së përmes Bullgarisë, pasi Ministria e Punëve të Jashtme bullgare lejoi fluturimin e Lavrov. Nga aty theksuan se leja e dhënë bie nën përjashtimet nga zbatimi i regjimit të sanksioneve të BE-së ndaj tij dhe se kjo leje nuk vlen për anëtarët e delegacionit të tij, të cilët janë persona të sanksionuar, sipas ligjit në fuqi të BE-së.

Në bazë të kërkesës së marrë nga Ministria e Punëve të Jashtme të Republikës së Maqedonisë së Veriut, në cilësinë e kryesuesit të OSBE-së për vitin 2023 dhe organizator i takimit të 30-të të Këshillit Ministror të OSBE-së në Shkup, më 29 nëntor – 1 dhjetor 2023, të sigurojë leje për fluturim të delegacioneve për të marrë pjesë në Këshillin e ardhshëm të Ministrave të OSBE-së, Ministria e Punëve të Jashtme e Republikës së Bullgarisë i dha një leje fluturimi Njësisë Speciale të Aviacionit “Rusia” përmes hapësirës ajrore të Republikës së Bullgarisë për të kryer një fluturim për të transportuar një delegacion për të marrë pjesë në forumin ndërkombëtar. Leja diplomatike e fluturimit është e përkohshme dhe është e vlefshme 3 orë para dhe 72 orë pas datës dhe orës së caktuar të fluturimit, njoftojnë nga MPJ bullgare.

Megjithatë, ai dhe delegacioni i tij mbërritën me fluturim nëpërmjet Greqisë dhe Turqisë, jo përmes Bullgarisë. Pjesë e delegacionit rus ishte edhe zëdhënësja e Ministrisë së Punëve të Jashtme ruse, Maria Zakharova, prania e së cilës në aeroplan bëri që Bullgaria të revokonte lejen për të fluturuar mbi territorin e saj. Por arsyeja nuk është mosmarrëveshja dypalëshe që ekziston mes Maqedonisë dhe Bullgarisë, siç aludon në njoftim.

 notën e Ministrisë së Punëve të Jashtme bullgare, e cila është parë nga mediat ruse dhe është cituar edhe në mediat maqedonase, thuhet se leje i është dhënë ministrit Lavrov, por jo anëtarëve të tjerë të delegacionit që janë nën sanksione. .

Leje për të marrë pjesë në takimin në Shkup i është dhënë ministrit të Punëve të Jashtme të Federatës Ruse Sergej Lavrov dhe delegacionit që e shoqëron në përputhje me notën. Leja nuk vlen për drejtoreshën e departamentit të informacionit dhe shtypit të Ministrisë së Punëve të Jashtme ruse, Maria Zakharova, e cila figuron në listën e sanksioneve, në përputhje me ligjet në fuqi të BE-së, thuhet në shënimin e MPJ-së bullgare.

Zakharova njoftoi në Telegram se vendimi “…nuk ka të bëjë vetëm me marrëzinë, por me marrëzinë e rrezikshme të ndonjë shakaxhiu në strukturat e pushtetit në Bullgari”.

Zakharova është nën sanksionet e BE-së dhe kjo është arsyeja që avioni rus nuk u lejua të fluturonte nëpër Bullgari dhe kjo u theksua shumë qartë. Leja nuk ka lidhje me faktin se ajo është dashur të vinte në Maqedoni, siç pretendojnë të pavërtetat. Mosmarrëveshja që kanë Maqedonia dhe Bullgaria, me Bullgarinë që pengon rrugën e Maqedonisë drejt Bashkimit Evropian, nuk ka të bëjë fare me sanksionet nën të cilat ndodhet Zakharova.

Bashkimi Evropian ra dakord në shkurt 2022 për të vendosur sanksione ndaj disa zyrtarëve rusë, duke përfshirë zëdhënësen e Ministrisë së Jashtme Zakharova dhe kryeredaktoren e RT, Margarita Simonyan. Të dy u quajtën “figura qendrore të propagandës qeveritare”.

Pjesë e sanksioneve janë ngrirja e aseteve dhe ndalimi i udhëtimit të tyre në 27 shtete anëtare të BE-së. Shtetet e Bashkuara vendosën sanksione kundër disa personave, përfshirë Zakharaova.

Sipas të gjitha informacioneve, konstatojmë se Maria Zaharaova nuk është lejuar të fluturojë përmes Bullgarisë për shkak të sanksioneve që BE-ja ka vendosur ndaj saj dhe jo për shkak të mosmarrëveshjes bilaterale që Maqedonia ka me Bullgarinë. Kjo është thënë qartë nga të gjitha palët e përfshira në këtë rast. Në fund të fundit, nëse ky pretendim do të ishte i vërtetë, atëherë Bullgaria nuk do ta kishte lejuar Lavrov të bënte një fluturim, jo ​​vetëm Zakharova.