“Dielli i Maqedonisë” nuk mund të shihet në monedhën e BRICS-së, sepse BRICS nuk ka monedhë

Published on:

Ilustrimi: Vertetmates.mk

Ky artikull u botua për herë të parë nga Vërtetmatës-i (Maqedonia e Veriut), në kuadër të projektit “Qendra kundër dezinformatave në Ballkanin Perëndimor: ekspozimi i ndikimeve të rrezikshme përmes gazetarisë mbikëqyrëse”

Bëhet fjalë për një kartëmonedhë simbolike, të cilën ambasadori rus në Afrikën e Jugut, Ilya Rogachev, ia dorëzoi kreut të misionit diplomatik të Emirateve të Bashkuara Arabe, Mahash Said Alhameli. BRICS – një grup joformal vendesh që përfshin Republikën Federative të Brazilit, Federatën Ruse, Republikën e Indisë, Republikën Popullore të Kinës dhe Republikën e Afrikës së Jugut, nuk ka fare monedhë. Përveç kësaj, dielli në qendër të kartëmonedhës simbolike ka 12 krahë (rreze) dhe nuk i ngjan aspak flamurit kombëtar maqedonas apo diellit nga Kutleshi. Flamuri kombëtar maqedonas është në një sfond të kuq në të cilin ka një diell të artë me tetë rreze dielli. Dielli i Kutleshit, flamuri i përdorur më parë si flamur maqedonas, ka 16 krahë (rreze).

 

Një postim viral në rrjetin social Facebook pretendon se “dielli i Maqedonisë” është në monedhën BRICS. Kjo nuk është e vërtetë.

DIELLI I MAQEDONISË NË VALUTËN BRICS … DIKUSH DUKET MIRË E DI ÇFARË PO BËN!

Një postim në Facebook që pretendon se dielli i Maqedonisë është në monedhën BRICS ka marrë vëmendje masive në rrjetin social. Në të njëjtën kohë, postimit i është bashkangjitur një foto e kartëmonedhës së pretenduar, e cila duhet të përfaqësojë monedhën BRICS. Por ky postim nuk është i vërtetë, domethënë ndan më shumë të pavërteta.

Përkatësisht, BRICS nuk ka fare monedhë.

BRICS është një grupim jozyrtar i vendeve që përbëhet nga Republika Federative e Brazilit, Federata Ruse, Republika e Indisë, Republika Popullore e Kinës dhe Republika e Afrikës së Jugut. BRICS u formua me idenë për të qenë një alternativë ndaj sistemeve perëndimore. Sferat kryesore të bashkëpunimit janë ekonomia, financat, politika, siguria, kultura… Vendet anëtare gjithashtu punojnë së bashku për të luftuar terrorizmin, pastrimin e parave, trafikun e drogës, korrupsionin.

Por ky grup vendesh nuk ka një monedhë të vetme të përbashkët, siç pretendohet në njoftim, edhe pse disa nga vendet anëtare e kërkojnë atë.

Presidenti brazilian Luiz Inacio Lula da Silva në samitin e fundit të BRICS, të mbajtur në Johanesburg në fund të gushtit, propozoi që vendet e BRICS të krijonin një monedhë të përbashkët për tregtinë dhe investimet ndërmjet tyre, si një mjet për të reduktuar cenueshmërinë e tyre ndaj luhatjeve të kursit të këmbimit të dollarit. Por zyrtarët dhe ekonomistët tregojnë për vështirësitë që do të hasin për të realizuar një projekt të tillë, duke pasur parasysh dallimet ekonomike, politike dhe gjeografike midis Brazilit, Rusisë, Indisë, Kinës dhe Afrikës së Jugut.

Megjithatë, përpara samitit, zyrtarët e Afrikës së Jugut thanë se monedha BRICS nuk ishte në axhendën e takimit.

Asnjëherë nuk është folur për një monedhë të BRICS-së, nuk është në rend dite. Ajo që kemi thënë dhe vazhdojmë të thellojmë është tregtia në monedhat vendase dhe vendosja në monedhat vendase, tha Anil Sooklal, ambasadori i Afrikës së Jugut në Azi dhe BRICS-së, në një konferencë për media një muaj para fillimit të samitit.

Ministri i Jashtëm i Indisë tha në fillim të këtij muaji se monedhat do të mbeten “një çështje kombëtare për një kohë të gjatë”, ndërsa guvernatori i bankës qendrore të Afrikës së Jugut, Lesethya Kganyago, tha se një monedhë e përbashkët do të ishte një “projekt politik”. 

Nëse e dëshironi këtë, duhet të merrni një bashkim bankar, duhet të merrni një bashkim fiskal, duhet të arrini konvergjencën makroekonomike. Më e rëndësishmja, ju duhet një mekanizëm për të disiplinuar vendet që nuk veprojnë në përputhje me të… Përveç kësaj, ata do të kenë nevojë për një bankë qendrore të përbashkët… ku do të vendoset ajo?, tha Kganyago.

Presidenti rus Vladimir Putin tha se samiti, në të cilin ai mori pjesë përmes video lidhjes, do të diskutonte zhvendosjen e tregtisë midis vendeve anëtare nga dollari në monedhat kombëtare.

Kina nuk e ka komentuar idenë. Presidenti Xi Jinping foli në samit për të promovuar “reformën e sistemit financiar dhe monetar ndërkombëtar”.

Ajo që tregohet në foto nga postimi në Facebook nuk është monedha zyrtare BRICS. Është një kartëmonedhë simbolike që ambasadori rus në Afrikën e Jugut, Ilya Rogachev, ia dorëzoi shefit të misionit diplomatik të Emirateve të Bashkuara Arabe, Mahash Said Alhameli, transmeton agjencia iraniane e lajmeve IRNA. Sipas agjencisë, diplomati tha se kartëmonedha është bërë në Rusi.

Rogachev e prezantoi suvenirin në një pritje në ambasadën e Emirateve të Bashkuara Arabe në Pretoria, kushtuar anëtarësimit të vendit në BRICS, pasi u vendos në samitin në Johanesburg që Arabia Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe, Irani, Egjipti, Etiopia dhe Argjentina do të ftoheshin për t’u bërë anëtarë të BRICS.

Sipas shpjegimeve të dhëna në media, pjesa qendrore e kartëmonedhës simbolike tregon flamujt kombëtarë të pesë anëtarëve të grupit – Brazili, Kina, India, Rusia dhe Afrika e Jugut – të vendosur në një unazë. Çdo flamur shoqërohet me emrin e shtetit, të shkruar në një nga gjuhët zyrtare. Mbi flamurin përkatës është një imazh i një pikë referimi arkitekturor ose vendi kulturor i lidhur me çdo vend të veçantë.

Dhe, meqenëse BRICS nuk ka fare monedhë, “dielli i Maqedonisë” nuk mund të gjendet në një monedhë që nuk ekziston. Por edhe nëse kjo do të ishte vërtet një lloj kartëmonedhe legjitime, nuk ka arsye që “dielli i Maqedonisë” të jetë në kartëmonedhën e një grupi vendesh në të cilat Maqedonia nuk është anëtare dhe as nuk ka aspirata. Përveç kësaj, dielli në qendër të kartëmonedhës simbolike nuk ka asnjë lidhje me Maqedoninë. Flamuri kombëtar maqedonas është në një sfond të kuq në të cilin ka një diell të artë, me tetë rreze dielli. Dielli i Kutleshit, flamuri që më parë përdorej si flamur maqedonas, është një diell me 16 cepa. Dielli që paraqitet në kartëmonedhën simbolike ka 12 krahë dhe nuk i ngjan aspak flamurit kombëtar maqedonas apo diellit nga Kutleshi, ndaj pretendohet krejtësisht në mënyrë të rreme se është dielli maqedonas.

Sipas të gjitha fakteve të deklaruara, vlerësojmë se nuk është e vërtetë që flamuri maqedonas është në valutën BRICS-së, po ashtu është e pavërtetë se BRICS ka valutë.