Donacionet për Ukrainën nuk e zbrazën ushtrinë maqedonase

Published on:

Vërtetmatësi iu drejtua Ministrisë së Mbrojtjes nga ku thonë se sa i përket mbështetjes për Ukrainën, sipas të dhënave publike Maqedonia deri më tani ka marrë 14 vendime për ndihmë ushtarake dhe humanitare për Ukrainën, kurse trajnime për ushtarët ukrainas është organizuar edhe në vendin tonë (në poligonin Krivolak). Këto donacione nuk cenojnë gatishmërinë luftarake të ushtrisë dhe janë me pëlqimin e Shtabit të Përgjithshëm. Ushtria maqedonase po modernizohet dhe pajisjet e dhuruara për Ukrainën nuk do të thotë se ushtria është “zbrazur”

 

Shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shkruhet:

Pasi u nisëm për në Ukrainë, filluan të vinin donacione.

Në kuadër të njoftimit është shpërndarë një tekst ku është përcjellë një deklaratë e Ambasadës Norvegjeze se ka dhuruar 40 kamionë dhe 36 automjete të lehta të këmbësorisë për nevojat e ARM-së, në një donacion që ishte paralajmëruar qysh në vitin 2023 dhe me të cilin mund të pajiset një batalion i lehtë këmbësorie.

Dhurimi simbolizon rëndësinë e solidaritetit dhe bashkëpunimit të NATO-s ndërmjet vendeve anëtare. Aftësia e aleancës për t’iu përgjigjur një krize ose konflikti varet nga forca dhe solidariteti i të gjitha vendeve anëtare, jo vetëm nga një komb. Më 4 prill të këtij viti, aleanca NATO mbush 75 vjet. Maqedonia e Veriut u bë anëtare e NATO-s në vitin 2020 dhe Norvegjia ka qenë anëtare e NATO-s që nga formimi i aleancës në vitin 1949. Dy vendet kanë një histori të gjatë të bashkëpunimit dypalësh dhe me hyrjen e Maqedonisë së Veriut në Aleancë në vitin 2020, bashkëpunimi është bërë edhe më i fortë, thuhet në deklaratën e Ambasadës Norvegjeze dhe shtohet se donacioni është gjithashtu një donacion indirekt për Ukrainën, pasi Maqedonia e Veriut më parë ka bërë një donacion të konsiderueshëm pajisjesh për Ukrainën dhe me donacionin norvegjez, Maqedonia e Veriut do të jetë në gjendje të plotësojë një pjesë të pajisjeve që dhuruan.

Vërtetmatësi iu drejtua Ministrisë së Mbrojtjes nga ku thonë se sa i përket mbështetjes për Ukrainën, sipas të dhënave publike, Maqedonia deri më tani ka marrë 14 vendime për ndihmë ushtarake dhe humanitare për Ukrainën, kurse trajnime për ushtarët ukrainas është organizuar edhe në Maqedoni ( në terrenin stërvitor “Krivolak”).

Donacionet përfshijnë llojet e mëposhtme të pajisjeve ushtarake: sisteme raketore, tanke T-72, avionë Su-25, granata dore, raketa, armë vetëlëvizëse, granata, pushkë automatike, municione, mina dhe më shumë. Në linkun e mëposhtëm mund të gjeni informacione për gjashtë donacionet e para të deklasifikuara, gjë që mundësoi publikimin e tyre në ueb faqen e Ministrisë. Këtu është renditur lloji i pajisjes, por jo sasia pasi janë të dhëna të klasifikuara. Gjithashtu, informacioni i shpallur publikisht është se një nga donacionet përmban edhe helikopterë të ushtrisë Mi-24.

Duam të theksojmë se çdo vendim dhurimi që është marrë është marrë pas pëlqimit paraprak dhe mendimit pozitiv nga organi më i lartë profesional, Shtabi i Përgjithshëm i Ushtrisë, që është dëshmi se dhurimi i pajisjeve ushtarake nuk cenon gatishmërinë luftarake të Ushtrisë. Kjo është kështu, duke pasur parasysh se pajisjet e dhuruara në Armatën e Maqedonisë janë konstatuar se nuk janë premtuese, duke pasur parasysh se Ushtria funksionon sipas standardeve më të larta të Aleancës. Nga ana tjetër, Ushtria e Republikës së Maqedonisë së Veriut ka hyrë në një proces modernizimi, i cili është më i madhi në shtrirje që nga pavarësia. Buxheti i mbrojtjes është historikisht më i larti i deritanishëm, pra është 327 milionë euro ose 2.05% e PBB-së dhe prej disa vitesh rreth një e treta e këtij buxheti është lënë mënjanë për modernizimin dhe pajisjen e Ushtrisë. Pothuajse 100 milionë euro do të ndahen për modernizimin e Ushtrisë në vitin 2024, thonë nga Ministria e Mbrojtjes për Vërtetmatësin.

Ministria është jashtëzakonisht transparente sa i përket pajisjeve të reja që furnizohen për ushtrinë. Nga të dhënat e disponueshme publikisht, nuk mund të thuhet se ushtria është “zbrazur”, sepse kapacitetet e saj rinovohen vazhdimisht me pajisje më të reja dhe më moderne dhe pajisjet që i dhurohen Ukrainës janë nga ato pajisje që thjesht ndryshojnë, zëvendësoheen me më moderne. Këtë e tregon edhe reagimi i vetë Ministrisë së Mbrojtjes.

Siç dihet për publikun, jemi në proces të prokurimit të mjeteve të blinduara të lehta amerikane JLTV moderne, prej të cilave 32 janë dorëzuar deri më tani dhe janë vënë në përdorim në njësitë e ushtrisë dhe i gjithë projekti pritet të përfundojë deri në vitin 2027. Në proces prokurimi janë edhe mjetet e blinduara amerikane të tipit Stryker, sistemet e mbrojtjes ajrore Mistral 3 nga Franca, sistemet e artilerisë nga Turqia, si dhe tetë helikopterë të rinj shumëfunksionalë të kompanisë së njohur italiane Leonardo, të cilët e informuam në detaje. Projektet e prokurimit po ecin sipas dinamikës së planifikuar të përcaktuar nga Plani Afatgjatë për Zhvillimin e Aftësive Mbrojtëse 2023-2032, thonë nga atje për Vërtetmatësin.

Është e vërtetë se Maqedonia i ka dhuruar pajisje Ukrainës, por siç ka sqaruar në disa raste ministrja e Mbrojtjes Slavjanka Petrovska, kjo nuk do të ndikojë në gatishmërinë luftarake të ARM-së. Në veçanti, tanket që u dhuruan nuk ishin pjesë e formacionit të ARM-së. Ministrja Petrovska gjithashtu theksoi se për më pak se një vit, shteti ka marrë 139 milionë dollarë ndihmë direkte financiare për mbrojtje nga SHBA-ja, që është disa herë më shumë se vlera e asaj që vendi i ka dhuruar Ukrainës deri më tani. Këto para, thotë Petrovska, do të përdoren për realizimin e planit për modernizimin e ushtrisë sonë.

Për të gjitha faktet e mësipërme, vlerësojmë se në njoftim mungon konteksti kur thuhet se “ishim bosh dhe filluan të vinin donacione”. Është e vërtetë që ARM-ja dhe Ministria e Mbrojtjes i kanë dhënë Ukrainës ndihma ushtarake dhe humanitare, por kjo nuk do të thotë se kapacitetet mbrojtëse të vendit janë “boshatisur” sepse pajisjet e caktuara ndërrohen vazhdimisht me të reja dhe një pjesë e tyre nuk ka qenë në formacionin e ARM-së.