(INTERVISTË) Maliukevichius: Ndikimi rus po përpiqet të na dobësojë dhe të na bëjë të neglizhojmë Ukrainën

Published on:

Në një intervistë për Meta.mk, eksperti lituanez për media dhe kriza dhe komunikim strategjik shpjegon saktësisht se si përhapen dezinformatat që vijnë nga pala ruse, narrativat e rreme dhe gjithë procesi i ndikimit të tyre në Ballkanin Perëndimor dhe në botë.

 

Fillimisht mendova se qëllimi i operacioneve të ndikimit rus ishte të krijonte njëfarë simpatie për regjimin rus dhe ideologjinë ruse. Por qëllimi i tyre kryesor tani është thjesht të krijojnë më shumë kaos brenda shteteve fqinje, të na bëjnë të kthejmë kokën dhe të shikojmë problemet tona të brendshme, të ndalojmë mbështetjen e Ukrainës në mbrojtjen e saj kundër agresionit rus. Prandaj, qëllimi kryesor i ndikimit rus është të shkaktojë një lloj kaosi në të gjithë Evropën që do të na bënte shumë më të dobët.

Kështu shpjegon në një intervistë për Meta.mk studiuesi lituanez, dr. Nerijus Maliukevicius, qëllimin e ndikimit rus, i cili po merr përmasa të mëdha, aq më tepër që këtë vit, siç thotë ai, janë “superzgjedhje”, pra po vijnë zgjedhjet në Bashkimin Evropian dhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, dhe zgjedhjet në Rusi po ashtu janë duke u zhvilluar.

Ai shpjegon saktësisht se si përhapen dezinformatat që vijnë nga pala ruse, narrativat e rreme dhe gjithë procesi i ndikimit të tyre në Ballkanin Perëndimor dhe në botë.

“Mendoj se po përjetojmë një sulm të sofistikuar ndaj operacioneve kibernetike të informacionit edhe më gjerësisht në Evropë. Kjo ndodh sepse regjimet autoritare, veçanërisht ato ruse, e konsiderojnë këtë vit, një vit shumë të rëndësishëm në Evropë dhe në vendet evropiane – një vit zgjedhor. Ata po përpiqen të arrijnë mosbesimin, përmes synimeve të tyre për të krijuar më shumë kaos për të prishur procesin zgjedhor”, thotë Maliukevicius.

Ai është ekspert i mediave, krizave dhe komunikimit strategjik, autor i dy librave dhe publikimeve të shumta, me referencë të veçantë për sfidat në trajtimin e narrativave të rreme, propagandës dhe dezinformimit. Historia e tij në këtë fushë daton që në vitin 2000.

“Isha veçanërisht i interesuar që ligjet e reja ruse të zbatoheshin të quajtura ‘doktrina e re e sigurisë së informacionit’ të Putinit, përmes së cilës Rusia do të fitonte kontrollin mbi informacionin në mënyrë që të mobilizonte fuqinë e Putinit në mbrojtje kundër çdo ndikimi të huaj që ai e shihte se ekziston. Më interesoi nga perspektiva ime – se si media dhe politikat e informacionit mund të përdoreshin në një kohë që nuk ishte plotësisht autoritare”, thotë ai.

Pasi u thellua në këtë temë, ai shkroi disertacionin e tij me titull “Gjeopolitika e Informacionit Rus” ku përpiqet të shpjegojë se si Rusia e transformoi politikën tradicionale nga “përçaj dhe sundo” në gjeopolitikë mediatike.

“Atëherë nuk është aq e rëndësishme se si kontrolloni territoret gjeografike, por si kontrolloni dhe luftoni kundër territoreve mendore, mendjes së njerëzve”, shpjegon Maliukevicius.

Ai ishte në një vizitë dy-ditore në vend që përfshinte seminare, leksione dhe takime me palët e interesuara lokale, të organizuara nga Zyra e Ambasadës së Lituanisë dhe Delegacioni i BE-së në vend.

Bashkangjitur është e gjithë intervista me Dr. Maliukevicius në të cilën ai shpjegon rrjedhën e ndikimeve të huaja dhe mënyrën se si përhapen narrativat dezinformuese.