Me një foto të përpara 15 vitesh, me të cilën u raportua mosmarrëveshja me emrin, po ndërtohet “afeksioni rus”

Published on:

Fotoja nga postimi që po rishikojmë në vitin 2007 është përdorur në mediat ruse në kuadër të raportimit për kontestin e emrit që kishin Maqedonia dhe Greqia në atë kohë. Pjesët e hartës në postim që janë në Greqi, të emërtuara Maqedonia Perëndimore, Maqedonia Lindore dhe Maqedonia Qendrore, në fakt përfaqësojnë mënyrën se si Greqia i identifikon territoret e saj, jo mënyrën se si Rusia e sheh Maqedoninë e Veriut

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shkruhet:

Kështu na përfaqësojnë rusët në televizionin e tyre kombëtar.

Më pas shpërndahet një hartë në të cilën është harta gjeografike në të cilën është shkruar Maqedonia e Veriut me emrin e mëparshëm Maqedoni, dhe një pjesë e Greqisë së sotme përfaqësohet si Maqedonia Perëndimore, Maqedonia Qendrore dhe Maqedonia Lindore.

Fotoja mund të gjendet e postuar në Facebook që më 4 qershor 2021, me mbishkrimin:

Përshëndetje nga Ministria e Punëve të Jashtme ruse! Maqedonia e Pirinit ende mungon në hartë, do të kompensohet shpejt

Paraprakisht, fotografia ishte postuar në Facebook më 10 janar 2016, me shënimin se kështu shfaqet Maqedonia në televizionet ruse. Por e njëjta foto në fakt daton nga 25 maj 2009, nga një forum në gjuhën ruse, ku është paraqitur një tekst që raporton tërmetet.

Lëkundjet vazhdojnë për të dytën ditë në Maqedoni. Deri tani janë regjistruar gjithsej 180 tërmete. Maksimumi – deri në shtatë gradë është regjistruar në epiqendrën e tërmetit, që ndodhet 125 kilometra në jug të kryeqytetit të Maqedonisë – Shkupit. Mijëra maqedonas kaluan natën në rrugë, nga frika se ndërtesat do të shemben. Në disa qytete dhe qyteza është vënë re panik në mesin e popullatës. Deri më tani nuk ka asnjë të lënduar. Shumë ndërtesa kanë pësuar dëmtime të vogla, raporton ITAR-TASS, sipas postimit në forum ku është shpërndarë edhe fotografia nga postimi që po shqyrtojmë.

Në faqen e internetit Vesti.ru, nëse kërkohet, e njëjta foto mund të gjendet që në vitin 2008 në një tekst që raporton për negociatat midis Maqedonisë dhe Greqisë:

Greqia dhe Maqedonia vazhduan negociatat për emrin e ish-republikës jugosllave. Ata u mbajtën me dyer të mbyllura dhe rezultatet e tyre nuk u bënë publike. Duke gjykuar nga deklaratat e palës greke për pengimin e hyrjes së Maqedonisë në organizatat ndërkombëtare me emrin aktual, mosmarrëveshja deri më sot nuk është zgjidhur.

Ria Novosti është një media e kontrolluar nga Federata Ruse. Por data më e hershme në të cilën fotografia u prezantua në mediat ruse në fakt çon në kontekstin aktual në të cilin është përdorur. Përkatësisht, në vitin 2007, e njëjta foto është përdorur në një tekst në të cilin thuhet se Maqedonia dhe Greqia kanë vazhduar mosmarrëveshjen e kahershme politike në OKB se kujt i takon emri Maqedonia e Aleksandrit të Madh dhe se diskutimet e vështira për këtë temë po mbahen në selinë e organizatës. Prandaj, harta, e cila është paraqitur në postimin që po shqyrtojmë, tregon se si në atë vit (2007) ka pasur një mosmarrëveshje për emrin mes dy shteteve. Harta nuk nënkupton që Rusia pretendon që Maqedoninë e Veriut është në hartën e Greqisë e sotme. Dhe në Greqi ka territore që quhen Maqedoni dhe vetë-identifikohen si të tilla. Harta nga postimi është për atë problem tashmë të vjetëruar dhe në fakt është e përpara 15 vitesh.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si një postim që i mungon konteksti, sepse nuk tregon faktin se harta e treguar në postim nuk është përdorur tani, në 2023, por në 2007 në kontestin emrit mes Maqedonisë dhe Greqisë. Pjesët e hartës që janë në Greqi dhe emërtohen Maqedonia Perëndimore, Maqedonia Lindore dhe Maqedonia Qendrore në fakt përfaqësojnë mënyrën se si Greqia i identifikon territoret e saj.