Mediat nuk deklaruan “fundin e Ukrainës”, as nuk janë fajtorë për viktimat e luftës

Published on:

As mediat nuk e pranojnë se “Ukraina ka mbaruar”, as gazetarët nuk janë fajtorë për mijëra jetë të humbura në Ukrainë, siç pretendon postimi. Gazetarët nuk nxitën pushtimin ushtarak të Ukrainës, Rusia e bëri dhe Ukraina u përgjigj duke u mbështetur në të drejtën e saj për vetëmbrojtje nga partnerët e saj perëndimorë. Për më tepër, vetë presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, pohon për Reuters se Ukraina mund të ketë ende rezultate në fushën e betejës deri në fund të vitit dhe se ka drejtime specifike në të cilat po lëviz.

 

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shkruhet:

Masmedia më në fund pranon: Ukraina ka mbaruar. Kushdo që ju ka shitur historinë e fitores së Ukrainës gjatë vitit të kaluar është ose një propagandist me pagesë ose një idiot i ndyrë. Zelensky do të përfundojë si të gjithë aleatët amerikanë. Tani për ta ka vetëm: Askush. Mbi 550 mijë jetë ukrainas janë humbur për shkak të politikanëve të korruptuar dhe gazetarëve të “karrierës”. Turp.

Nuk është e vërtetë që 550 mijë jetë ukrainase humbën për shkak të politikanëve të korruptuar apo gazetarëve në karrierë. Para së gjithash, numri i viktimave ukrainase të luftës nuk dihet. Burime të ndryshme raportojnë shifra të ndryshme, por askush nuk e di se cilat janë shifrat e sakta, përveç autoriteteve ukrainase, të cilat nuk e publikojnë këtë informacion. Ashtu siç autoritetet ruse nuk publikojnë numrin e viktimave ruse. Përveç faktit se nuk është e qartë se çfarë nënkuptohet këtu – nëse viktimat nga fillimi i armiqësive në 2014 apo nga fillimi i agresionit të gjithanshëm nga 24 shkurt 2022. Dhe nuk ka asnjë burim të këtij informacioni. Në këtë rast, arsyeja jo vetëm për ukrainasit, por për të gjitha viktimat në këtë luftë është se Rusia kreu një pushtim të Ukrainës, i cili ishte i paprovokuar. Pavarësisht se është një shtet i pavarur, sovran dhe demokratik, Ukraina është bërë një objektiv i Rusisë. Ky pushtim u ndje më drejtpërdrejt nga ukrainasit, të cilët pësuan dëme të mëdha dhe vazhdojnë të luftojnë për pavarësinë e tyre kombëtare.

Implikimet e pushtimit ushtarak të Rusisë ndihen përtej kufijve të Ukrainës dhe tmerrit që ajo ka përjetuar. Ato shtrihen në thelbin e së drejtës ndërkombëtare moderne dhe në rendin ndërkombëtar që e drejta ndërkombëtare është përpjekur të krijojë. Bëhet fjalë për seriozitetin e shkeljes së ndalimit të përdorimit të forcës, cenimit të integritetit territorial të vendeve dhe të drejtës themelore të njerëzve për të vendosur për të ardhmen e tyre politike. Qeveritë e BE-së i njohin këto parime dhe për këtë arsye mbështesin të drejtën e Ukrainës për të mbrojtur veten.

Masmediat nuk janë pjesëmarrëse në luftë për të ndikuar se kush do të jetë fituesi i konfliktit. Bëhet fjalë për raportim gazetaresk në terren dhe atë analitik që trajton faktet dhe ngjarjet që ndodhin aktualisht, të cilat gazetari nuk mund t’i ndryshojë apo të parashikojë të ardhmen.

Pushtimi ushtarak i Rusisë në Ukrainë është ende në vazhdim me një rezultat të pasigurt. Prandaj, pretendimi në postimin që po shqyrtojmë se “masmedia më në fund pranon: Ukraina ka mbaruar” nuk është i vërtetë. Siç shkruan Këshilli Atlantik në një artikull të botuar më 16 tetor, lufta në Ukrainë është larg përfundimit dhe lufta ka të ngjarë të vazhdojë në vitin 2024. Zhvillimi i fushëbetejës së Ukrainës në vitin 2024 pritet të varet nga faktorë të shumtë, duke përfshirë gjeopolitikën, ciklet zgjedhore, shpërndarjen e armëve dhe disponueshmërinë e municioneve.

Një tjetër faktor kyç që do të përcaktojë trajektoren e luftës në 2024 do të jenë prioritetet politike të Rusisë. Kremlini mund të vendosë të mbajë territoret e pushtuara aktualisht. Përndryshe, Putini mund të urdhërojë komandantët e tij të ndalojnë operacionin sulmues për të përfunduar pushtimin e katër provincave ukrainase që u aneksuan zyrtarisht nga Rusia në shtator 2022raporton Këshilli Atlantik. 

Pavarësisht përpjekjes në postimin që po rishikojmë për ta portretizuar Ukrainën si një humbëse, ky nuk është realiteti faktik duke qenë se armiqësitë nuk kanë fund. Në një intervistë ekskluzive me NBC më 5 nëntor të këtij viti, presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky tha se lufta nuk është në ngërç.

Ata menduan se do të na zënë mat, por kjo nuk ndodhi,tha Zelensky, duke hedhur poshtë sugjerimet e fundit nga zyrtarët ushtarakë amerikanë se lufta kishte arritur në një ngërç pas 20 muajsh luftime të ashpra.

Ai shtoi se ushtria e Ukrainës po harton plane të ndryshme me operacione të ndryshme në mënyrë që të ecë përpara më shpejt dhe të sulmojë në mënyrë të papritur Federatën Ruse.

Më 8 nëntor të këtij viti, Zelensky tha se Ukraina mund të japë ende rezultate në fushën e betejës. Sipas deklaratës së tij, të raportuar nga Reuters, Ukraina do të përpiqet të arrijë rezultate në fushën e betejës deri në fund të vitit dhe Zelensky mbetet i bindur se Kievi përfundimisht do të ketë sukses në luftë, pavarësisht vështirësive në front.

Ne kemi një plan. Kam qytete shumë specifike dhe drejtime specifike ku po shkojmë. Nuk mund të ndaj të gjitha detajet, por kemi disa hapa të ngadaltë përpara në jug, kemi edhe hapa në lindje dhe mendoj se këto janë hapa të mirë pranë rajonit Kherson. Jam i sigurt se do të kemi sukses, por është e vështirë,tha ai.

Ndryshe nga sa thuhej në njoftimin se humbja e jetëve në Ukrainë ka ardhur për shkak të politikanëve të korruptuar dhe gazetarëve të karrierës, gazetarët nuk vendosin nëse do të ketë një pushtim ushtarak diku, por raportojnë për situata tashmë të formuara nga terreni. Gazetarët nuk krijojnë luftë, ata raportojnë për të. Vendet perëndimore që kanë mbështetur Ukrainën në të drejtën e saj për vetëmbrojtje, përmes llojeve të ndryshme të ndihmave, nuk janë gjithashtu ato që duhet të fajësohen për njerëzit e vrarë në Ukrainë.

Nëse Ukraina nuk mbrohet, atëherë do të nënshtrohet territorialisht, pra do të pushtohet, gjë që refuzon ta lejojë të ndodhë. Për më tepër, siç u nënvizua vazhdimisht gjatë pushtimit ushtarak, rreziku është që Rusia, në rast të fitores në Ukrainë, të mos mbetet vetëm në Ukrainë, por të ekzistojë rreziku i shtrirjes së veprimeve të saj ushtarake në vende të tjera evropiane, duke rrezikuar kështu NATO-n dhe BE-në. Për shkak të kësaj, NATO ka forcuar mbrojtjen e saj kufitare dhe ka dërguar një mesazh të qartë se do të mbrojë anëtarët e saj dhe është e gatshme si një aleancë mbrojtëse për të mbrojtur anëtarët e saj, pa kërkuar ose provokuar një konflikt sulmues.

Pjesa tjetër e njoftimit se si do të përfundojë Zelenski është një parashikim dhe nuk mund t’i nënshtrohet verifikimit faktik. Vërtetmatës nuk gjeti artikuj të rëndësishëm dhe të medias masive që raportonin se “Ukraina ka mbaruar”, siç pretendohet në mënyrë të rreme në postimin që po shqyrtojmë. Nuk pati as “njohje të masmediave”. Siç e përmendëm edhe më herët, masmediat do të raportojnë kur të përfundojë lufta, por ato nuk e krijojnë atë, por vetëm raportojnë për të.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë.