Një video “deepfake” manipulon se gjenerali Zaluzhny po përgatit një grusht shteti ushtarak

Published on:

Videoja në të cilën Komandanti Suprem i Forcave të Armatosura të Ukrainës, gjenerali Valery Zaluzhny, dyshohet se bën thirrje për një grusht shteti ushtarak dhe flet kundër presidentit ukrainas Volodymyr Zelensky është një video e rreme me cilësi të lartë, një e ashtuquajtur “deepfake”, e krijuar me ndihmën e inteligjencës artificiale

 

Një postim në rrjetin social Facebook po shpërndan një video në të cilën Komandanti Suprem i Forcave të Armatosura të Ukrainës, gjenerali Valery Zaluzhny, dyshohet se po bën thirrje për një grusht shteti ushtarak dhe duke folur kundër presidentit ukrainas Volodymyr Zelensky. Kjo nuk është e vërtetë, videoja është edituar.

JA SHIKONI DHE DËGJONI KUSH ËSHTË NAZISTI ZELENSKI, thuhet në postim.

 

Në internet u shpërnda një video në të cilën një burrë i ngjan Komandantit Suprem të Forcave të Armatosura të Ukrainës, gjeneral Valery Zaluzhny, dhe pretendon se presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky dyshohet se ka “likuiduar” ndihmësin e tij dhe po përgatitet të “dorëzoj” vendin armikut

Ai flet në gjuhën ukrainase, ndërsa në video ka një përkthim në serbisht. Sipas videos, ai dyshohet se i bën thirrje popullatës së Ukrainës që të dalë në sheshet e qyteteve të tyre dhe ushtrisë që të mos i bindet “urdhrave kriminale të autoriteteve”.

Zelenski është armik i vendit tonë. Për shkak të tij, ne dështuam plotësisht në kundërsulm. U bëj thirrje ukrainasve të dalin në sheshe dhe të gjithë mbrojtësit e Ukrainës të mos u binden urdhrave kriminale të komandantëve të tyre. Shpërndani armët menjëherë dhe hyni në Kiev, thotë burri në video.

Por Zaluzhny kurrë nuk bëri një deklaratë të tillë.

Në fakt, kjo video është një video e rreme me cilësi të lartë, e ashtuquajtur “deepfake”, e krijuar me ndihmën e inteligjencës artificiale. Kur krijoni video të rreme, disa imazhe ose video mbivendosen mbi video të tjera. Për një manipulim të tillë, përdoret një teknikë e mësimit të makinerive të quajtur GAN – rrjetet kundërshtare gjeneruese. Kjo teknologji mund të përdoret gjithashtu për të mashtruar një zë.

Kontrolluesit e fakteve Stop Fake përcaktuan se videoja ishte përpunuar artificialisht duke përdorur mjetin Deepware. Ky mjet ju lejon të zbuloni manipulimet e fytyrës që krijohen nga inteligjenca artificiale. Deepware Scanner, pasi ka analizuar videon e shpërndarë në rrjetet sociale, ka konstatuar se videoja është e dyshimtë dhe ka shenja pengesash.

Që bëhet fjalë për një “deepfake” tregohet nga cilësia e videos dhe pamja e personit. Nëse shikoni me kujdes, mund të vëreni ndriçim “rrezatues”, lëvizje të panatyrshme të qepallave dhe gojës, si dhe në disa momente, një mospërputhje midis shprehjeve të fytyrës dhe të folurit të tij.

Duke përdorur një kërkim të kundërt të imazhit në Google, mund të gjendet gjithashtu videoja origjinale që është përdorur për të krijuar videon e rreme. Ky është një videomesazh nga Komandanti i Përgjithshëm i Forcave të Armatosura të Ukrainës në të cilin ai flet për përshkallëzimin e situatës në territoret e vijës së parë të Ukrainës dhe është publikuar më 18 shkurt 2022.

Videoja e rreme shpërndahet në internet kryesisht përmes kanaleve anonime Telegram dhe grupeve pro-ruse. Analistët e Qendrës Anti-Dezinformim të Këshillit të Sigurisë Kombëtare të Ukrainës arritën të zbulojnë se kjo video është publikuar fillimisht nga kanali Telegram “Radio Trukha”, në përshkrimin e të cilit thuhet se publikojnë edhe përmbajtje humoristike.

Duke përhapur gënjeshtra të tilla, rusët duan të mbjellin panik në mesin e popullatës dhe të krijojnë një përçarje midis qeverisë dhe ushtrisë, pretendon Qendra për Luftimin e Dezinformimit.

Ne konkludojmë se Komandanti Suprem i Forcave të Armatosura të Ukrainës, Valery Zaluzhmy, nuk bëri thirrje për një grusht shteti ushtarak dhe as nuk foli kundër Zelensky. Kjo video është “deep fake” dhe ne e vlerësojmë postimin si përmbajtje të ndryshuar(altered conten).